9 OSOBA U KARANTENI “I”

9 OSOBA U KARANTENI “I”

18. travnja, 2020.

 

 

Kada je postalo jasno da se kapaciteti mobiliziranog Hotela „I“ neće konzumirati te da je organizacija rada u Tomislavovom domu za svega 10-ak korisnika karantene neracionalna, timovi NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i Crvenoga križa Zagreb predložili su Stožeru civilne zaštite Grada Zagreba da od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske zatraži demobilizaciju Tomislavovog doma i prenamjenu Hotela „I“ u karantenu. Isti je prijedlog Stožer civilne zaštite Grada Zagreba i prihvatio te ga uputio nacionalnom Stožeru. Kao razlog preseljenja navedena je potreba što efikasnijeg djelovanja svih žurnih i operativnih službi koje djeluju na sprječavanju širenja COVID-19 virusa.

Predstavnici NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i Crvenoga križa Zagreb na Stožeru civilne zaštite Grada Zagreba obrazložili su neprikladnost daljnjeg korištenje Tomislavovog doma zbog:

– prostorne dislociranosti,

– poteškoća u dolasku osoblja koje radi u karanteni,

– poteškoća u prijemu i otpustu korisnika (koje ponovno treba prevesti na traženu lokaciju),

– smanjenosti brzine reakcije svih žurnih službi, ali i dugog vremena prijevoza osoba koje imaju nalog za samoizolaciju.

Također napominjemo da je Hotel „I“ kao karantena odabran i zbog smještaja osoba kojima je propisana mjera samoizolacije, a čije nekretnine nisu sigurne za stanovanje nakon potresa u Zagrebu. Osobe kojima je propisana mjera samoizolacije ne mogu biti smještene u Prihvatnom centru za žrtve potresa u Cvjetnom naselju. Naime, temeljem Naloga za mobilizaciju Ravnateljstva CZ MUP-a RH od 22. ožujka 2020. mobilizacija je izvršena za potrebe izvršavanja uspostave karantene u provedbi mjera zaštite zdravlja od CORONA-19 te za boravak i osiguranje prehrane osoba čije nekretnine nakon potresa nisu sigurne za stanovanje.

Također ističemo da Hotel „I“ ima znatno veće kapacitete od Hotela Tomislavov dom. Jednako tako, sve osobe u karanteni nadzirat će kao i do sada nadležna epidemiološka služba NZJZ „Dr. Andrija Štampar“

Temeljem Naloga za mobilizaciju financijska sredstva osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu, a radi se o stvarno nastalim troškovima djelovanja mobiliziranog hotela i pripadajućih djelatnika.

Trenutno se u karanteni Hotela „I“ nalazi 9 osoba. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code