51. VINKOVAČKE JESENI

51. VINKOVAČKE JESENI

3. rujna, 2016.

U prvom dijelu nastupa postrojba Športskog društva Sokol iz Vinkovaca, Ženska pjevačka skupina Đakovčanke iz Đakova, Jagode iz Rokovaca-Andrijaševaca, Tamburaški sastav Dike, Josipa Jurković i Iva Jančić, te Muška pjevačka skupina Lipa iz Vinkovaca. Uz njih, u svečanom programu otvorenja 51. Vinkovačkih jeseni sudjeluju tamburaški sastavi Lole iz Đakova i Caprio iz Vinkovaca, te pjevačice Nina Kraljić, Vlatka Kopić, Petra Vurušić, Zrinka Posavec i pjevači Jacques Houdek, Alen Đuras, Adam Končić i Đani Stipaničev

Tekst i fotografija: Vinkovačke jeseni

Svečanost otvorenja Vinkovačkih jeseni jedna je, prema mišljenju mnogih, uz Mimohod, najatraktivnija priredba jesenskih vinkovačkih svečanosti i tradicionalno za nju scenarij piše profesorica Ana Cvenić. Svake godine svečano otvorenje ima moto pod kojim se održava, a ove godine je to „Večer oproštajna“. Riječ je o momačkoj, oproštajnoj večeri, a gledatelji pred velikom pozornicom u središtu Vinkovaca i stotine tisuće televizijskih gledatelja, vidjet će kako se momačko ili oproštajno večer slavilo nekada u slavonskom selu i gradu. Scenaristica Ana Cvenić ističe kako je radeći scenarij nastojala povezati tradiciju i sadašnjost, te donijeti štimung tog vremena i slavonskog podneblja.

„Valja odmah reći kako se ne radi o oproštaju mladog čovjeka od svoga mjesta, sela, kuće i Slavonije već poglavito od lagodnog, mladenačkog načina života jer pred njim je sada novi život, puno ozbiljniji od onog kakvim je do sada živio. Okosnica programa se temelji na stvarnom događaju, ali nećemo spominjati imena. Mladić je završio studij medicine koji je trajao nešto dulje, ali bio je iz bogate šokačke obitelji pa si je to mogao priuštiti. Bio je i član velikog folklornog ansambla, te je obećao svim članovima KUD-a da će ih pozvati na momačku večer. No, djevojke su se usprotivile da samo dečki slave pa su se, takoreći, same pozvale na proslavu. Mladić svom ocu objašnjava kako ih je u folklornom ansamblu bilo iz svih krajeva Hrvatske pa će se pjevati, naravno, najviše slavonske pjesme, ali i dalmatinske, zagorske, prigorske i bosanske. Bit će dijaloga, ali najviše će biti pjesme iz svih krajeva naše domovine“ – kaže prof. Ana Cvenić, dodajući kako su se na tradicionalnim momačkim večerima izricale zdravice domaćinu, prijateljima i domovini nakon čega su slijedile pjesme i plesovi.

U prvom dijelu nastupa postrojba Športskog društva Sokol iz Vinkovaca, Ženska pjevačka skupina Đakovčanke iz Đakova, Jagode iz Rokovaca-Andrijaševaca, Tamburaški sastav Dike, Josipa Jurković i Iva Jančić, te Muška pjevačka skupina Lipa iz Vinkovaca. Uz njih, u svečanom programu otvorenja 51. Vinkovačkih jeseni sudjeluju tamburaški sastavi Lole iz Đakova i Caprio iz Vinkovaca, te pjevačice Nina Kraljić, Vlatka Kopić, Petra Vurušić, Zrinka Posavec i pjevači Jacques Houdek, Alen Đuras, Adam Končić i Đani Stipaničev.

„Želja mi je bila povezati tradiciju našeg sela sa sadašnjošću i naglasiti kako treba ostati u Slavoniji. Ovaj mladi liječnik se oprašta od bezbrižnog momačkog života i sutra se ženi, ali ne napušta Slavoniju, ostaje u svome mjestu. To bi trebala biti poruka današnjim mladim liječnicima i drugima koji odlaze i napuštaju svoje domove. Voditelj će nakon što je pozvao da momci otplešu momačko kolo, pozvati i djevojke neka otpjevaju oproštajnu pjesmu „Odbila se biser grana od jorgovana“. Zapjevat će se tu i „Milovo sam garave i plave“ Ivana Kozarca za koju je uobičajeno da se pjeva stih „I kad jasmin, i kad dunje mire…“ iako je u originalu „dinje“ a ne „dunje“ – zaključuje ovom zanimljivom opaskom prof. Ana Cvenić.

Etnologija Vinkovaca i okolice

Gradski muzej Vinkovci i vinkovačka Gradska knjižnica i čitaonica također su dali svoj doprinos ionako bogatom programu 51. Vinkovačkih jeseni što se održavaju od 9. do 18. rujna na vinkovačkim trgovima, ulicama i sokacima.

Već u četvrtak, 8. rujna, dan prije početka jesenske manifestacije, u Muzeju u 19 sati u sklopu Stalnog etnološkog postava Etnologija Vinkovaca i okolice u potkrovlju će biti održana izložba i predstavljanje Zavičajnog kluba Ličana Gacka – Bizovac i KUD-a Cret iz Creta Bizovačkog. Tjedan dana kasnije, 15. rujna, također u 19 sati, u Galeriji likovnih umjetnosti Slavko Kopač svečano će biti otvorena izložba akademskog kipara iz Vinkovaca, Ivana Križanca.

Gradski muzej je za trajanja Vinkovačkih jeseni uveo posebnu satnicu rada muzejskih odjela i Galerije umjetnosti pa će tako prvog dana manifestacije, u petak 9. rujna Muzej i Galerija biti otvoreni od 9 do 19 sati, u subotu 9 do 13, u nedjelju će biti zatvoreni za posjetitelje. U ponedjeljak, utorak i srijedu rade od 9 do 15 sati, a u četvrtak i petak od 9 do 19 sati dok u subotu i nedjelju posjetitelji mogu muzejske i galerijske prostore razgledati od 9 do 13 i od 15 do 19 sati.

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci također će sudjelovati u programu 51. Vinkovačkih jeseni. U ponedjeljak 12. rujna za sve posjetitelje bit će otvorena multimedijalna izložba u hodniku Knjižnice na temu 51. Vinkovačkih jeseni – „Večer oproštajna“, a dan kasnije u Gradskoj knjižnici i čitaonici u 18 sati je književno-znanstveno predavanje dr. sc. Anice Bilić, znanstvene savjetnice i upraviteljice vinkovačkog Centra za znanstveni rad HAZU „Tena i Marika, slavonske heroine“.

Poslovni uzlet Vinkovaca

Nakon što je Grad Vinkovci u suradnji s Poslovnim dnevnikom u travnju prošle godine organizirao Poslovni uzlet grada Vinkovaca, motivirani dobrim rezultatima isti partneri ojačani Vukovarsko-srijemskom županijom, na ovogodišnjim 51. Vinkovačkim jesenima, 10. rujna organiziraju Poslovni uzlet grada Vinkovaca i Festival gospodarstva, obrta i OPG-ova, a sve u sklopu Jesenskog sajma gospodarstva i poduzetništva na kojemu će svoje proizvode i usluge predstaviti 60-ak izlagača iz Hrvatske i susjednih zemalja.

“U suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vinkovcima, Poslovni dnevnik nastavlja s besplatnim edukativnim predavanjima za poduzetnike, obrtnike, vlasnike OPG-ova i sve one koji kontinuirano usavršavanje poslovnih vještina smatraju ključem uspjeha. U sklopu edukativnog dana održat će se panel diskusija na temu  Potpore u gospodarstvu Vukovarsko – srijemske županije i Grada Vinkovaca, a po završetku diskusije program se nastavlja s besplatnim poslovnim edukacijama koje će se polaznicima pružiti teorijska i praktična znanja. Na predavanjima će se moći saznati kako pravilno raspolagati novcem, te sve o strateškom marketingu. Biti će održana prezentacija o Vinkovcima, kao jednom od najstarijih gradova u Europi. Za kraj je pripremljena edukacija na temu Strategija upravljanja ljudskim potencijalima” – kaže Dražen Novak, stručni suradnik za odnose s javnošću Poslovnog dnevnika.

Novak dodaje kako je manifestacija Poslovni uzlet prvenstveno namijenjena malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima, ali je također zanimljiva i velikim kompanijama. Putem interaktivnih radionica, panel diskusija i edukativnih sadržaja, polaznici uz korisne savjete imaju priliku upoznati kolege iz svoje, ali i drugih branši te ostvariti brojne poslovne kontakte.

Radionice i predavanja će se održavati u Glavnom šatoru gdje je Jesenski sajam gospodarstva i poduzetništva Istog dana na Trgu Vinkovačkih jeseni održava se Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova kojega će u 12,30 sati otvoriti župan Vukovarsko- srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić, te glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović.

“Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova je najveća nacionalna manifestacija koja okuplja lokalne i nacionalne male i srednje poduzetnike, obrtnike i OPG-ove s ciljem predstavljanja, popularizacije i prodaje njihovih proizvoda” – ističe Dražen Novak i podsjeća da manifestacija ima izložbeno-prodajni karakter gdje izlagači predstavljaju svoje proizvode i usluge. Kako bi se Vinkovčani i njihovi gosti odmorili od kulena, kulenove seke, slanine, čvaraka i drugih slavonskih specijaliteta, poznati kuhar Branko Ognjenović  u Slavonskom sokaku će za sve nazočne pripremati tjesteninu s plodovima mora, a dan ranije u Glavnom šatoru s početkom u 22,30 sati koncert će održati popularni Ivan Zak.

Regulacija prometa

Zbog održavanja 51. Vinkovačkih jeseni, u središtu grada već od ponedjeljka, 5. rujna, uvodi se poseban režim i neke od ulica će biti potpuno zatvorene za promet. Od 5. rujna u 8 sati do srijede 21. rujna u 17 sati bit će zatvoreni za svaki promet automobilima, Trg Franje Tuđmana i Trg Vinkovačkih jeseni zbog postavljanja i demontiranja glavnog šatora, te postavljanja štandova Slavonskog sokaka, Sajma tradicionalnog obrtništva i rukotvorina.

Zbog postavljanja i demontaže centralne pozornice na Trgu bana Šokčevića, od četvrtka, 8. rujna u 6 sati do četvrtka, 22. rujna u 17 sati za promet se zatvara Duga ulica od križanja s ulicom H.D. Genschera do Trga bana Šokčevića te Ulica bana Jelačića od Trga bana Šokčevića do Istarske ulice.

U nedjelju 11. rujna od 8 do 13 sati za formiranje mimohoda Dječjih Vinkovačkih jeseni, zatvara se Gradska tržnica Blok tržnica – V. Kovačića, Kralja Zvonimira od križanja s ulicom Lj. Gaja do križanja s ulicom Hrvatskih žrtava , Hrvatskih žrtava- Istarska do Ulice bana Jelačića, Bana Jelačića – Duga – H.D. Genschera do mosta – Trg Franje Tuđmana – Trg Vinkovačkih jeseni.

Tjedan dana kasnije, u nedjelju 18. rujna zbog formiranja svečanog Mimohoda sudionika 51. Vinkovačkih jeseni, za promet se od 8 do 15 sati zatvara Gradska tržnica Blok tržnica – V. Kovačića, Kralja Zvonimira od križanja s ulicom Lj. Gaja do križanja s ulicom Hrvatskih žrtava , Hrvatskih žrtava – Istarska do Ulice bana Jelačića, Bana Jelačića – Duga do H.D. Genschera, H.D. Genschera do kružnog toka – pristupna cesta stadiona HNK Cibalia. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. sudionik
  #1 sudionik 17 rujna, 2016, 11:31

  Na proslavi momačke večeri sudjelovalo je i više od 30 članova HKUD-a “Osijek 1862.” iz Osijeka, koji su sudjelovali na proslavi gotovo od početka do kraja, no nisu spomenuti u Vašem članku. Hvala!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. CAROL JONES
  #2 CAROL JONES 7 rujna, 2016, 10:36

  Pažnja !!! Pažnja !!!!
  Da li vam je potreban kredit? Da li vam je potrebna hitna kredit očistiti svoje dugove ili vam je potreban kapital kredit za poboljšanje vaše poslovanje? Jeste li odbijen od strane banaka i drugih financijskih agencija? Ne tražite dalje, jer mi smo tu za sve vaše finansijske probleme. Dajemo kredite po kamatnoj stopi od 2% na ljude, tvrtke i društva na jasan i razumljiv način, termini i uvjeti.
  Bez kreditne provjeriti je potrebno, 100% zajamčena. Molimo prijavite se odmah putem naše e-mail, a vi ćete biti drago da jesi, jer mi ćemo učiniti sve vaše finansijske probleme stvar prošlosti.
   
  Pišite nam na: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code