NAJNOVIJE NA PORTALU

28. MUZIČKI BIENNALE ZAGREB

28. MUZIČKI BIENNALE ZAGREB

29. ožujka, 2015.

Najavni koncert 28. MBZ-a_6

Najavljen izvedbom “Trenutka tišine, trenutka slutnje” Johna Cagea

Napisala: Maja Popović

U Kući za ljude i umjetnost Lauba prigodno je najavljen 28. Muzički biennale Zagreb koncertom u organizaciji Cantus Ansambla i MBZ-a u suradnji s Laubom. Nastupila su šestorica glazbenika: veterani hrvatske glazbene scene i Nove glazbe Igor Lešnik, Ratko Vojtek, Saša Nestorović, Zoran Šćekić i osnivač Cantus Ansambla Berislav Šipuš te osebujni mladi hrvatski glazbenik, skladatelj i performer Nenad Sinkauz.

Svjetska glazbena metropola

Na koncertu je izvedena skladba Verbindung iz zbirke Aus den Sieben Tagen Karlheinza Stockhasuena, a tematski naslov Trenutak tišine, trenutak slutnje… opravdavala je “gromka tišina” legendarne prevratničke skladbe 4’33” Johna Cagea. Koncert je zaključen praizvedbom jedinstvene i neponovljive Instant-kompozicije za šest glazbenika i šest dirigenata Nenada Sinkauza, koja je po prvi i posljednji put u tom obliku nastala i odzvučala upravo pred publikom u Laubi. Svaki od šestorice glazbenike bio je u jednom trenutku i dirigent ostalim izvođačima u ovoj potpuno otvorenoj skladateljskoj formi. Signal za početak dao je sam autor, nakon čega ni on niti itko od glazbenika, nije znao u kojem će smjeru skladba krenuti i kako će završiti. Prema naputku samog Stockhausena za izvedbe takve intuitivne glazbe, važno je pokušavati, čak i ako treba počinjati ispočetka, dok se ne postigne stanje i osjećaj uzvišenosti.

Čitav program predstavio je samu srž ideje zbog koje je prije više od pola stoljeća nastao Muzički biennale Zagreb. Na tjedan dana, od 18. do 25. travnja, Zagreb će se i ove godine pretvoriti u svjetsku kulturnu metropolu koja nudi bogati glazbeni sadržaj za sve željne kvalitetnog i drugačijeg kulturnog sadržaja.

Veliki međunarodni festival suvremene glazbe svoja vrata otvara 18. travnja i u 8 dana programa tradicionalno okuplja svjetsku glazbenu elitu i brojne zaljubljenike u suvremenu umjetnost.

Ovogodišnji MBZ obilovat će zanimljivim i inovativnim sadržajima različitih izraza i formi: od komorne glazbe, simfonijskih koncerata i kazališnih projekata, opera i suvremenog plesa do jazza, elektroničke glazbe i multimedijskih eksperimenata. Ovaj međunarodni festival suvremene glazbe s tradicijom duljom od pola stoljeća u osam dana donosi 40 koncerata i glazbeno-scenskih predstava, s oko 700 izvođača iz Hrvatske i svijeta te nastupe 3 simfonijska orkestra i 11 komornih ansambala. Od 150 kompozicija na programu, njih petnaestak nastaje na narudžbu MBZ-a na kojem će doživjeti svoje praizvedbe. Posebna pažnja i počast odat će se petero skladatelja koji su u fokusu ovogodišnjeg MBZ-a. Njihova su djela prisutna i tražena na velikim pozornicama čitavog svijeta te ovjenčana brojnim nagradama i priznanjima. To su: Finkinja Kaija Saariaho, Nizozemac Michel Van der Aa, Britanci George Benjamin i Thomas Adès te Francuz Bruno Mantovani. 

Praizvedbom izgubljene Papandopulosove opere

Počasno mjesto na samom otvorenju ovogodišnjeg MBZ-a, 18. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu, zauzima praizvedba djela iz prošlog stoljeća, opera Madame Buffault Borisa Papandopula, koja je napisana 1971., nakon čega je bila izgubljena, pa ponovno pronađena prije nekoliko godina zahvaljujući trudu muzikologa Davora Merkaša. Ova praizvedba novi je zajednički projekt zagrebačkih umjetničkih akademija, uz angažman osobito velikog broja studenata Muzičke akademije, i Tehnološko-tekstilnog fakulteta pod vodstvom dirigenta Mladena Tarbuka, redateljice Dore Ruždjak Podolski te čitave ekipe profesora i mentora.  
Biennalski projekt koji je već privukao veliku pažnju glazbenog svijeta svakako je i međunarodno skladateljsko natjecanje za petominutnu operu, na koje je pristiglo čak stotinjak radova iz cijelog svijeta, a 81 partitura zadovoljila je sve uvjete natječaja. Međunarodni stručni žiri odabrao je deset djela koja će biti izvedena na samom MBZ-u, a pobjednik će dobiti narudžbu za novu operu koja će biti izvedena na Biennalu 2017. godine. 

Još jedan originalan Biennalski projekt jest Soap Opera, jedinstvena operna sapunica koja nastaje u koprodukciji MBZ-a, Cantus Ansambla i Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu. Svaka od pet epizoda Soap Opere nastaje na temelju dramaturškog predloška Irene Škorić, naručena od petoro hrvatskih skladatelja različitih generacija i autorskih izričaja: Mladena Tarbuka, Mirele Ivičević, Zorana Juranića, Silvija Foretića i Gordana Tudora. Praizvedba cjeline dogodit će se na samom Biennalu na pozornici Teatra &TD. 

Sve informacije i detalji o programu 28. MBZ-a mogu se pronaći na web stranici MBZ-a.T

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. AMEX
    #1 AMEX 29 ožujka, 2015, 19:26

    Šipuša za ministra! Uz dodjelu zlatne Amex kreditne kartice.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code