KAKVU KORIST HRVATSKA IMA OD BEZLIČNOG BIROKRATA NEVENA MIMICE?

KAKVU KORIST HRVATSKA IMA OD BEZLIČNOG BIROKRATA NEVENA MIMICE?

25. veljače, 2018.

 

 

Kao obični birokrat, Mimica se ustoličio na važnu političku funkciju. Prema podatcima EU komisije, samo u prva dva mjeseca 2016. potrošio je gotovo 200 tisuća kuna. Doduše, u četiri godine mandata, do sada je sudjelovao na 101 sastanku s predsjednicima država i vlada, 165 sastanaka na ministarskoj razini, 85 europskih institucionalnih sastanaka, 106 međunarodnih događanja i odradio posjete u 60 država partnera diljem svijeta. Bez ikakve zlo namijernosti, temeljem egzaktnih brojki i činjenica, možemo zaključiti kako je učinak svih tih sastančenja i putovanja ravan nuli

Napisao: Šefik Orlić, predsjednik Hrvatske braniteljske pučke stranke

Knjiga Franje Tuđmana “Rat protiv rata” izdana je 1970. godine. Svatko tko je proučavao literarno djelo jedinoga istinski suverenoga državnika, novije hrvatske povijesti, shvaća u kojoj je mjeri budući predsjednik Republike Hrvatske razumio kontekst i zakonitosti vremena u kojem je djelovao.

Rat protiv rata” svestrano je djelo o partizanskome ratu u prošlosti, ali i budućnosti. Ipak, čak i unutar te službeno zadane tematike Franjo Tuđman otvara tada zabranjene teme i time prihvaća privremenu ulogu društvenog izopćenika i neprijatelja tadašnje države. Sam naslov knjige, proročanski najavljuje i rat za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Radi se o ratu koji je Hrvatima nametnut kao jedina opcija biološkoga i kulturnoga opstanka.

Radi za EU

Tijekom Domovinskoga rata, u početku tiho i prikriveno, podmuklo su se širile ideje o njegovu besmislu. Dvadesetak godina kasnije, sasvim otvoreno govori se o hrvatskoj državi, kao o neuspjelome političkom projektu. Na žalost, u određenome smislu, to je istina. Hrvatska se, naime, obranila od velikosrpske agresije, ali i dalje gubi rat protiv odnarođenih političkih elita, komunističkih kadrova i mentalnih sklopova. U političkom smislu državne suverenosti i obrane nacionalnih interesa, poslije smrti predsjednika dr Franje Tuđmana, nalazimo se u stalnoj defenzivi imali smo vremena i prilika stvoriti snažnu državu i pravedno društvo samo jedan u nizu.

Tračak nade pojavio se kada je Kolinda Grabar-Kitarović postala predsjednicom Republike Hrvatske. Vjerovao sma kako diše i misli hrvatski. Moja očekivanja, koliko god bila realna, ispala su izgleda prevelika. Iz Srbije je pokrenuta politička agresija na Hrvatsku popuštanjem i ignoriranjem svakodnevnih napada, samo se ohrabruje agresora. U pozadini hrvatske inertnosti krije se komunističko naslijeđe i uvjerenje nesposobnih kadrova da nisu dužni raditi posao za koji su plaćeni, već žive smatrajući kako im je radno mjesto poštena nagrada radi nekakvih partijskih zasluga. Ako se posao shvaća kao nagrada ili Bogom da to pravo, onda nema govora o valorizaciji radnoga učinka kamoli o borbi za nacionalne interese.

Zamislite, u Europskoj komisiji u fotelji hrvatskoga povjerenika i dalje sjedi Neven Mimica, inače diskrecijski izbor bivšega hrvatskog premijera Zorana Milanovića. Mimica je potpuno nevidljiv i nedostupan hrvatskoj javnosti. Bavi se bezličnim činovničkim aktivnostima i nije ugovorio nijedan značajniji posjet Hrvatskoj. Predsjednik Komisije je Jean Claude Juncker, javnosti poznat kao osoba koja je uštipnula premijera Plenkovića za stražnjicu. Kao obični birokrat, Mimica se ustoličio na važnu političku funkciju. Prema podatcima EU komisije, samo u prva dva mjeseca 2016. potrošio je gotovo 200 tisuća kuna. Doduše, u četiri godine mandata, do sada je sudjelovao na 101 sastanku s predsjednicima država i vlada, 165 sastanaka na ministarskoj razini, 85 europskih institucionalnih sastanaka, 106 međunarodnih događanja i odradio posjete u 60 država partnera diljem svijeta. Bez ikakve zlo namijernosti, temeljem egzaktnih brojki i činjenica, možemo zaključiti kako je učinak svih tih sastančenja i putovanja ravan nuli.

S druge strane, zaposlenici hrvatskih i europskih institucija prosvjeduju i žale se na njegovu nedostupnost. Mimica je položio i prisegu koja razotkriva pravu prirodu europske birokracije. Svaki se povjerenik Europske komisije po toj prisezi obvezuje da ne će štititi interes države iz koje dolazi, već interes Europske unije. Za Mimicu smo to mogli znati i prije polaganja prisege. U četiri godine, Mimica je Hrvatsku neprimjetno posjetio ukupno 13 puta, ili prosječno nešto više od tri puta godišnje. Za primjer, slovenska  Violeta Bulc, odlazi u Sloveniju barem jednom mjesečno. Njezina zadaća su obilasci, susreti i dogovori s poslovnim ljudima, načelnicima i gradonačelnicima, kao i nadzor svih projekata u njenom resoru transporta. Ima obvezu sudjelovanja na svim važnim konferencijama i ostalim događajima od značaja u Sloveniji. Neovisno o svemu navedenom, ne može se reći kako je Hrvatska zakinuta za bitne informacije o radu ovoga važnog dužnosnika.

Na društvenoj mreži Twitter, Mimica se pohvalio fotografijom s poznatom pjevačicom Rihannom. Ured Nevena Mimice na putovanja godišnje potroši 351.718 eura, dok Mimica radi za plaću u iznosu od 20.667 eura. Nikome u Hrvatskoj ne odgovara za rezultate i nitko ga se ne usudi opozvati. Takvih poput Nevena Mimice prepuna je hrvatska diplomacija. Ustvari, radi se o prototipu idealnoga kadra beskičmenjačke i kukavne vanjske politike. Podsjetimo, Mimica je povjerenik zadužen za međunarodne suradnju i razvoj. Sramotnu haašku presudu i herojsku smrt generala Praljka ovaj karijerist nije uopće doživio.

Ako hrvatska predsjednica i premijer nemaju ingerenciju nad dužnosnicima poput Nevena Mimice, tada je bespredmetno raspravljati o državnome suverenitetu. Možda se neki pitaju kakve veze to sve ima s “ratom protiv rata” i “mirom protiv mira”. Odgovor je zapravo vrlo jednostavan i logičan. Gubitak političkoga suvereniteta te permanentno povlačenje u političkim sukobima, preduvjet je budućega rata. Dali bi Hitler napao Poljsku i krenuo u osvajanje Europe da je pred sobom imao odlučne europske i svjetske lidere? Hrvatska ostaje zarobljenicom komunističke mitologije. Mitom o Jasenovcu, Srbija se ponovno koristi kao sredstvom ucjene hrvatske politike naši političari nemaju nekoliko sati vremena pročitati i otkriti svu prozirnost velike laži.

Koncesija nad prošlošću

Onaj koji ima koncesiju nad prošlošću, određuje i budućnost. Udžbenike iz povijesti, namijenjene hrvatskim učenicima, šalje se u europske zemlje da bi ondje procijenili na kakvu povijest ovaj narod ima pravo. Svi ti događaji i sramotne odluke pokušavaju nam se prodati kao zalog neke bolje i mirnije budućnosti, ali laži ne mogu biti temelj ničega vrijednog i trajnog. Izdaja nacionalnih interesa i Domovine nije pacifizam, već baš suprotno, otvoreni poziv nekoj budućoj oružanoj agresiji. Mirnodopska politika koja počiva na povijesnim falsifikatima i odricanjem dobroga dijela državnog suvereniteta vodi nas u nemirnu budućnost u kojoj ćemo se opet morati boriti za goli život. Između ostaloga, branitelji su se u Domovinskom ratu borili da rata nikada više ne bude. Sav njihov trud uništavaju političari, inzistirajući pod svaku cijenu na miru, koji nas vodi prema novome ratu. Da donavezujem  se na jučerašnji tekst koji se zvao PONOVNA BORBA ZA NAŠU HRVATSKU vjerujte dragi građani RH samo pogledajte  koji nam još jedan gospodin odlazi zastupati interese RH u Velo poslanstvo taj gospodin iz HNS nažalost ima  SSS ne želim nikoga ponižavati ali stvarno je istina vratio se gospodin Vrdoljak da zaposli još te ljude koji su bili podobni ili ti poslušni sad je valjda nadam se sve svoje zaposlio moguć je da je sad na redu da se zaposle ljudi stručni i na prvom mjestu domoljubi koji su srčeno željeli Hrvatsku.Da vam na kraju kažem ja osobno tome ne vjerujem da će se to desiti u ovoj našoj voljenoj Hrvatskoj u vjeran sam posao,stan i obnovu kuće dobiju samo oni koji su protiv Hrvatske  tužno žalosno ali je to istina i istini treba pogledati u oči je da je teško ali za domoljuba to nije teško ništa.

ZATO VAS PONOVO NE ZNAM PO KOJI PUT POZIVAM UJEDINIMO SE I KAŽIMO DOSTA VIŠE TAKVOJ POLITICI I DRŽAVNIM NEPRIJATELJIMA!

ISTINA & DOMOVINA

Hrvatska braniteljska pučka stranka

ZA DOM SPREMNAN! T

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. ano.3.
  #1 ano.3. 21 ožujka, 2018, 09:34

  pitajte što radi Dubravka Šimunović i (Dubravka šUica),zajedno su na poslu oko Ic (Aisanbul.convencion)

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. merle
  #2 merle 26 veljače, 2018, 16:04

  JOŠ JEDAN “uhljeb” komunističke gamadi koji ne vrijedi ni PIŠLJIVOG BOBA I KOJEMU HRVATSKA NIKAD NIJE BILA PRIORITET NO TROŠENJE HRVATSKIH(ustaških KUNA) SVAKAKO OSTAJE GLAVNA ZANIMACIJA A REZULTAT NJEGOVOG “rada” RAVAN JE NULI!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. ano.3.
  #3 ano.3. 26 veljače, 2018, 10:51

  nasljedit će ga ona udbašica iz oseka,također zokijev kadar.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Velebit
  #4 Velebit 26 veljače, 2018, 04:06

  Pa to je samo u Hrvatskoj .Sto je napravio za Hrvatsku dimu je djelo?Samo putuje pije jede blati Hrvatsku, takih Imamo puno vladu I sabor.Nista to nije nova u Hrvatskoj?

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. basinac
  #5 basinac 25 veljače, 2018, 23:45

  Da onako frfljava osoba predstavlja drzavu mene je sramota.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. dixit
  #6 dixit 25 veljače, 2018, 15:47

  Kakvu korist? Ima, ima. Ima još jednog druga uhljeba milijunaša.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code