ZBOG PLJAČKE DRŽAVE PREDNOST UGLJENU

ZBOG PLJAČKE DRŽAVE PREDNOST UGLJENU

30. listopada, 2012.

 

plomin-crkva-blazene-djevice-marije-1

U EU izgrađeno stotinu elektrana na plin, a ugašeno 11 na ugljen

Piše: Saša Radović

Pazin: Sjednica županijske Skupštine, ponedjeljak, 29. listopada 2912. Donosi se stav Istarske županije o gradnji Plomina 3 s pogonom na ugljen.

CVATU SVE VRSTE KRIMINALA

Istra je hrvatski lider korupcije i kriminala po glavi stanovnika. Iz afera na svome malom feudu od svega 200.000 stanovnika toga poluotoka, lideri IDS-a ugrabili su sve što se ugrabiti moglo. Dragonera – Barbariga, Arenaturist, Rockwool, Hypo… i niz drugih afera pretvorili su  istarske političare u bahate, rastrošne tajkune. Dugovječni „doživotni“ predsjednik IDS-a, Ivan Jakovčić uvukao je u svoju mrežu čak i Crkvu, pa je zajednički s biskupom Milovanom „zavrtio“ 500.000.000 kuna i zaigrao golf u aferi Dajla.

Nasuprot pršuta na stolovima elite i hektolitrima vina, istarski puk vibrira na granici egzistencije. Pula je najskuplji grad u Hrvatskoj.

Sve vrste kriminala dobro uspijevaju u zelenoj Istri; manipulacije s prodajom obale, pretvorbe, urbanističke promjene namjene, masne, debele provizije, graditeljski kriminal, bankarski, duhan, droge…

Rockwool ne živi samo od proizvodnje kamene vune. Kod Kanfanara djeluje najveća tvornica smrti (duhana) na Balkanu. Svake godine u Hrvatskoj umire 11.000 ljudi od posljedica duhana. Iluzorno je pogađati koliko TDR cigareta ode na „crno“ tržište, a koliko se proda legalno. Moćni albanski i ini klanovi premrežili su Istru. U svim institucijama Istre čvrstu jezgru čine interesne i rodjačke (zrmani) skupine. O korupciji i nepotizmu više se ne šapuće nego se otvoreno razgovara i pregovara.

Kukuriku je Istri otvorio nove mogućnosti. Jakovčić i comp. više ne moraju brinuti o porijeklu imovine i konfiskaciji nezakonito stečene imovine. Mogu se bez straha okrenuti novim „poslovima“.

 

DORH ŽMIRI  NA OBA OKA

Milanović, Miljenić, Linić… izjavili su da se neće baviti vješticama, odnosno ne žele se baviti oduzimanjem i procesuiranjem imovine stečene kriminalom i korupcijom u pretvorbi i privatizaciji. Bajić, najsigurniji zaštitnik ratnih i pretvorbenih profitera, HDZ-a i SDP-a – branit će i IDS-ove tajkune svim raspoloživim sredstvima. Ni dlaka im s glave neće pasti bez obzira što i kako će raditi dok DORH s oba oka žmiri na visoke pljačke. „Hrvatskoistarska“ koalicija zacementirala je Hrvatsku u kriminalu, a Istri dala krila za nove „zahvate“.

Kreće Plomin 3 s pogonom na ugljen. Zlatna koka, skup zahvat, velike provizije! Investicija – najmanje milijardu eura! Samo od izgradnje, najmanje stotinjak milijuna „zavrtit“ će se i nestati zauvijek na računima u poreznim utoćištima. A to je tek početak; ugljen se uvozi iz raznih dijelova svijeta, jer Hrvatska nema ugljena. S obzirom na to da cijene ugljena stalno rastu – dugogodišnje, trajne provizije bit će sve evće. Postoje i takozvane nadprovizije za svjesna ekološka zagađenja. Bogati plaćaju svoj čisti okoliš i prljavu tehnologiju guraju u zaostale zemlje.

Vlada RH koja zahtijeva da pogon Plomina 3. bude ugljen našla se u nezavidnom položaju. S jedne je strane enormna dobit na državnom i privatnom planu ukoliko Vlada uspije provesti svoj plan. S druge strane grubo i svjesno nametanje eko zagađenja i prljavog ugljena Istri nije jednostavan posao u vremenu kad se toj Vladi rapidno ruši kredibilitet. Uvođenjem velikog PDV-a, novih harača, poreza, poskupljenja svega i svačega, te zaštitom velikog kapitala – upitan je kompletan mandat ove Vlade. Zbog toga se ekipe marketinških stručnjaka i spin doktora trude da raznim manevrima, lažnim podacima i brisanjem istinitih podataka, prevare stanovništvo Istre, posebice Labinštine. 

Na sjednici županijske Skupštine u ponedjeljak, 29. listopada, treba se donijeti stav Istarske županije o gradnji Plomina 3. Zastupnici su u zadnji čas dobili šturu informaciju pod nazivom „Rekonstrukcija TE Plomin 1 – zamjena postojeće TE Plomin 1 u cilju modernizacije i povećanja kapaciteta“ koju potpisuje Upravni odjel za održivi razvoj Istarske županije.

No, u mnoštvu općih podataka o prostorno-planskim odredbama države i županije, o člancima zakona koji uređuju gradnju objekata i osnovnim informacijama o planiranom zahvatu – nema onog najbitnijeg i najbolnijeg. Namjerno su izostavljeni pogubni pokazatelji o zagađenosti okoline, te o neisplativosti projekta. Neisplativost proizlazi iz visoke cijene gradnje i visokih proizvodnih troškova, na koje utječe otkup kvota emisija CO2, što je obveza već od 1. siječnja 2013. Planirana TE bi proizvodila oko 2,5 milijuna tona CO2 godišnje. Cijena gradnje ovakvog objekta na ugljen stoji oko milijardu eura, a s pogonom na plin ispod 400 milijuna eura. Uz plin nema šljake ni zagađenja, što je sa zdravstvenog gledišta neusporediva prednost. Plinu ne treba voda, što je bitno za „suhu“ Labinštinu, a nema ni potrebe za dekontaminacijom nakon isteka radnog vijeka.

U EU se u zadnjih deset godina izgradilo preko stotinu plinskih elektrana, a iz mreže se povuklo 11 ugljenih. Energije izgaranja lignita i nuklearna energija za elektrane su „out“ – budućnost su; vjetar, sunce i plin.

MITO, KORUPCIJA, VISOKE PROVIZIJE

Daljnje nabrajanje podataka o neospornim prednostima plina nema nikakvog smisla, posebice kad je jasno – zbog čega Jakovčić i Vlada RH guraju Istru u još jednu eko katastrofu (Rockwool, cementara Koromačno, Kaštijun…). Treba otvoreno reći –  razlog i jedina prednost ugljenog Plomina je; mito, korupcija, visoke provizije, ukratko –  još jedna pljačka svoje zemlje i svog naroda!

Ružnu istinu o ružnom planu da se zelena Istra pretvori u zemlju otpada i smeća, znaju svi stanovnici Istre kao i svi stanovnici Hrvatske. I svi šute, prave se da ne vide i da ne čuju. Pasivni puk dozvoljava da im se pred otvorenim očima događa prljava farsa, lakrdija, lažna priča kako će crni, otrovni dim nad Istrom pogodovati rastu ruža, ljubičica bijelih i plavih. I da ćemo živjeti dugo i sretno!  

Nažalost u Hrvatskoj, pa tako i u Istri, ozračje postaje sve tamnije. Zagađenje okoline i sva moguća zagađenja sve su jača. Moćnici s Markovog trga čvrsto drže konce u rukama kordonima policije i specijalaca. Na peticije, referendume i mirne protestne skupove posprdno se smješkaju.

Zato ostaje otvoreno pitanje – kako spriječiti ekološku katastrofu lijepe i zelene Istre?

Anno Domini MMXll. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code