PRVO RJEŠAVAMO EKONOMIJU, A ONDA ĆIRILICU I SEKSUALNI ODGOJ

PRVO RJEŠAVAMO EKONOMIJU, A ONDA ĆIRILICU I SEKSUALNI ODGOJ

9. studenoga, 2013.

1 51fa64a01c918

Dr. Ljubo Jurčić o svojoj novoj stranci

 

Razgovarao: Damir Kramarić

Nakon Mirele Holy i dr. Ljubo Jurčić, još jedan bivši SDP-ov ministar koji se razočarao u Milanovića, osniva političku stranku. Ne misli se, međutim, baviti političkim i ideološkim pitanjima (bar ne primarno), već će naglasak djelovanja stavljati na ekonomiju, odnosno na liječenje teško bolesnog hrvatskog gospodarstva. Kako na tako ‘engleski’ racionalan način kani pridobiti ljude u zemlji u kojoj se mase ‘pale’ gotovo isključivo na ideološku i nacionalnu tematiku, pojašnjava u razgovoru za portal Tjedno.

Kako će se zvati vaša stranka i koje ciljeve će imati?

-Do kraja studenog vidjet ćemo koliko će ljudi, s kojima surađujem i koje sam podržao na lokalnim izborima, podržati osnivanje stranke. Na zadnjem sastanku 23 su osobe od 25 prisutnih bile za osnivanje stranke, što znači da je vjerojatnost osnivanja nove stranke vrlo velika. Do konca studenog ćemo odabrati i ime, kao i ime koalicije pod kojim bi, zajedno s nezavisnim kandidatima koje smo podržavali na prethodnim izborima te s mogućim drugim koalicijskim partnerima, trebali nastupati na slijedećim izborima. Na prošlom sastanku odabrali smo ciljeve koji će biti usmjereni isključivo na rješavanje ekonomskih pitanja. Pokušat ćemo, kao prvo, riješiti veliku nezaposlenost, te stvoriti politike za otvaranje novih radnih mjesta. Drugi cilj nam je povećanje plaća i mirovina, a treći povećanje domaće proizvodnje. Četvrti cilj je vraćanje samopouzdanja hrvatskim građanima.

 

U EKONOMIJI SAM DOMA

 

 A što je s ideološkim pitanjima?

-Svaki ekstremizam kod nas će biti zabranjen. Nećemo trpjeti nesnošljivost prema bilo kojoj skupini, prema drugim strankama, prema bilo kojoj vjeri i naciji. Religiju prihvaćamo i podržavamo, ali se nećemo baviti religijom. Nećemo se baviti ni poviješću, već sadašnjošću i stvaranjem uvjeta za bolju budućnost.

Mogu li samo ekonomske teme u Hrvatskoj privući birače?

-Uvjereni smo da prvo trebamo rješavati temeljne probleme pa ćemo nakon toga lako riješiti i zdravstveni odgoj i ćirilicu i druge stvari. U svim suvremenim državama politika se uglavnom bavi gospodarskim temama i one čine 80 posto svih aktivnosti. Ako to ne riješimo, onda se stvara plodno tlo za nastajanje i razvoj problema oko iracionalnih pitanja. U ekonomiji sam doma pa ću se najviše baviti ekonomskim pitanjima. No, rješit ćemo i sve druge probleme koji su po prioritetu otprilike na 258. mjestu.

Kojom ocjenom biste ocjenili pola mandata Vlade Zorana Milanovića?

– Neprolaznom ocjenom, dakle čistom jedinicom. Nisu zaustavili niti jedan negativan trend, već su još i ubrzali juriti nizbrdo. Mi i dalje tonemo. Očito je da u Vladi ne znaju kako se upravlja državom i ekonomijom.

Uništavaju li oni Hrvatsku namjerno, ili to nehotice čine?

– Želim vjerovati da je u pitanju neznanje, a ne namjera. Neznanje je očito. Ja poznajem sve te ljude i mislim da se radi uglavnom o dobrim ljudima koji su  postavljeni na kriva mjesta.

 

LINIĆEVA PLATFORMA UTJERIVANJA DUGOVA

 

Zašto mnogi mediji slave Slavka Linića, iako on isključivo ruši i razara sve pred sobom i pri tom čini mnoge nepravde?

-Za to postoji više razloga. Kao prvo, ljudima koji su u teškoj situaciji lakše je kada znaju da i drugima režu. Osim toga, građani imaju dojam da jedino ministar Linić nešto radi. Treći razlog je činjenica da on nekima ide na ruku, bilo pojedinim medijima, bilo interesnim skupinama. No, sigurno je da Linićeva politika stečajeva neće donijeti rezultate jer kompanije koje propadaju ne treba spašavati. U međuvremenu su se promijenili uvjeti na tržištu pa ne treba, primjerice, spašavati građevinske firme jer se neće dogoditi novi građevinski bum. Stečajne nagodbe, osim toga, nekima nanose štetu, odnosno nepravdu. Politika mora voditi računa o tome da ne načini nikome štetu, odnosno da pokrije štetu ako ju već mora činiti.

Linić bogatima oprašta milijuna poreznog duga, dok sirotinji blokira račun i za svega tisuću kuna duga. Kako se to zove? Hrvatska kao Superhik?

-U svakom slučaju, nije napravljena dobra platforma utjerivanja dugova. Ako država nije ispunila obavezu dizanja dohotka, onda ne može uzimati ni porez. Ako pak država digne standard nekome za 100 kuna, onda može uzeti 20 kuna poreza. No, ako država uzme 20 i 10 kuna poreza a zauzvrat nije dala ništa, to je i ekonomski i socijalno štetno. Jer država postoji da ide prema plusu. Ako ide prema minusu, onda uopće nema smisla. A u Hrvatskoj, država kao da ne pripada narodu. U SDP-u, dakle, nema socijaldemokracije.

Zašto Milanovićeva vlada tako ustrajno štiti Perkovića?

-Mislim da tu nema velikog političkog razuma i da se vodi dosta naivna politika. Oni će se pokušati što duže natezati s EU da bi pokazali da su sposobni s njima pregovarati, a ustvari će samo produbljivati štetu. Šteta je već napravljena jer smo se s ‘Lex Perković’ i s Nevenom Matesom ponovno vratili na Balkan. Kada tome dodamo i informaciju da 100.000 ljudi u Hrvatskoj ne plaća porez, negativna slika Hrvatske postaje još negativnija. Mislim da u svemu tome sam Josip Perković nije toliko bitan, već je bitno to što on puno zna. Očito je da je i nakon tranzicije u Hrvatskoj ostao komunistički talog. T

9 komentara

Uskoči u raspravu
 1. OPA
  #1 OPA 13 studenoga, 2013, 15:29

  S ovom vladom izgubili smo dvije godine, a izgubljena je već i prva polovica 2014.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. jana323
  #2 jana323 11 studenoga, 2013, 19:26

  samo naprijed mislim da ste odavno trebali to napraviti

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. plus
  #3 plus 9 studenoga, 2013, 18:01

  Profesore, treba Vas tpodržati, ali jedno je teorija a drugo praksa i politika. I za g. Grčića sam mislio da je znalac koji nešto može. Ali, razočarenje je ogromno…Volio bih da se povijest n-ti put ne ponovi, te da i Vi budete novi “ćorak”….

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code