ZBIRNO IZVJEŠĆE ČETVRT FINALA HRVATSKOG KUPA

ZBIRNO IZVJEŠĆE ČETVRT FINALA HRVATSKOG KUPA

2. prosinca, 2017.

 

 

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice ¼ finala Hrvatskog nogometnog kupa, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili slijedeće:

GNK DINAMO – NK ISTRA 4 : 1

Utakmica GNK Dinamo i NK Istra odigrana je 29. studenoga u Zagrebu na stadionu Dinama u Maksimiru pred oko 500 gledatelja, od čega oko 150 pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys(GNK Dinamo). Susret je protekao bez navijačkih izgreda i odigran je u korektnom sportskom ozračju.

NK OSIJEK – HNK HAJDUK 1:3

Utakmica Osijek – Hajduk održana je 29. studenoga u Osijeku na stadionu Gradski vrt pred oko 3000 gledatelja, od čega oko 700 pripadnika navijačke skupine Kohorta(NK Osijek) i oko 350 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk). Rukovodstva Hajduka i Osijeka tražili su prije utakmice da se oda minuta šutnje u čast generala Praljka, pravomoćno osuđenog za ratni zločin u Haagu, koji je taj dan počinio samoubojstvo u sudnici. Predstavnik Hrvatskog nogometnog saveza to nije dopustio.

Navijački navijačke skupine Kohorta počeli su utakmicu skandiranjem protiv HNS-a (1′ “HNS pederi, nogomet ste sjebali” i u 2′ “jebemo HNS”), a zatim su se okomili na njegovog predsjednika Davora Šukera, inače počasnog građanina Osijeka (3′ jebo vas Šuker i 5′ počasni građanin mafijaš je najveći), a u 6′ skandiraju i “jebo vas Mamić”. Navijači navijačke skupine Torcida prije utakmice su u dnu sjeverne tribine izvjesili transparent “odgovornost, a ne demagogija”, sa raketom i pticom kos, kojim pozivaju na smjenu sadašnje uprave nakon niza loših rezultata. Upravo zbog toga su prvih 13minuta šutjeli zbog 12 bodova zaostatka (namjera je valjda bila 12 minuta, ali sa 12:59 završava 13. minuta) za prvoplasiranim Dinamom.

U 14′ navijači Torcide prekidaju šutnju skandiranjem „Slobodan Praljak“. U 19′ Torcida skandira “HNS pederi, nogomet ste sjebali”, a odmah potom osječanima “jebo vas Mamić”. Kohorta odgovara također sa “jebo vas Mamić”, a nakon toga u 21′ ponovno navija protiv HNS-a i njegovog predsjednika “HNS pederi, nogomet ste sjebali” i “Šuker odlazi”. Do kraja poluvremena još jednom napadaju HNS u 35′ sa pjesmom “HNS mi mrzimo”.

Drugo poluvrijeme Torcida je započela sa vrijeđanjem vlastitih igrača skandirajući “igrajte pičkice” u 47′. U 54′ Kohorta napada suca sa “cigane”, a u 57′ podiže transparent “S. Praljak nije ratni zločinac”.

Torcida otprilike u isto vrijeme podiže transparent “Tko bi mene zaustavio dok se Hrvatska ne oslobodi” u čast nedavno preminulom hrvatskom branitelju Davoru Joviću, a u 60′ ponovno viče svojim igračima “igrajte pičkice”, nakon čega vrijeđa i suparnike sa “osiječke pičke”. U 66′ Torcida ponovno skandira “igrajte pičkice”, kao i u 69′ nakon što su igrači Hajduka poveli sa 2:1. U 70′ i Torcida diže natpis posvećen Slobodanu Praljku: “generale hvala na svemu, S. Praljak počivao u miru”.

U 72′ Torcida započinje bakljadu zapalivši 3 bengalke, a u 73′ još 6 bengalki, nekoliko bljeskalica i jednu dimnu signalnu baklju. Kohorta im u 74′ viče “gazi tovara”. U 85′ Kohorta diže transparent “jel i ovo uvredljivo?” i pali 2 bengalke i baca nekoliko(3) petardi. U 86′ pale još jednu bengalku. Torcida u 3′ i 4′ sudačke nadoknada skandira “igrajte pičkice” iako su njihovi igrači upravo osigurali pobjedu protiv Osijeka zabivši za 3:1 minutu prije toga.

NK RUDEŠ – NK LOKOMOTIVA 1 : 2

Utakmica NK Rudeš i NK Lokomotiva odigrana je 30. studenoga u Zagrebu na stadionu u Kranjčevićevoj ulici pred oko 100 gledatelja. Nije bilo organiziranog navijanja od strane navijačkih skupina. Susret je protekao bez incidenata i u korektnom ozračju.

Utakmica NK Inter i NK Rijeka na rasporedu je 13. prosinca.

Za HHO:

Ivan Zvonimir Čičak T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code