25. RUJNA 1992. DONIJET ZAKON O OPROSTU KOJI NIJE ISPUNIO SVOJU SVRHU

25. RUJNA 1992. DONIJET ZAKON O OPROSTU KOJI NIJE ISPUNIO SVOJU SVRHU

25. rujna, 2019.

 

Agresori nama, Hrvatima, nikada nisu oprostili, pa čak ni Nezavisnu Državu Hrvatsku, s kojom većina onih koji su sudjelovali u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu nema baš nikakve veze. Taj zakon, iako human i na određeni način opravdan, donio nam je više štete nego koristi.

Većina onih koji su sudjelovali u ratu na strani četnika i koji su nakon 25. kolovoza 1992. „pjevajući“ otišli svojim kućama, nastavila je tamo, gdje su u Vukovaru i Škabrnji, Voćinu, Saborskom ili Pakracu stali. Pridružili su se neprijateljskim jedinicama i pružali otpor sve do sredine 1996. kad je završio Domovinski rat

Napisao: Mladen Pavković

U Saboru Republike Hrvatske, 25. rujna 1992.,  donijet je jedan od najkontraverznijih zakona – Zakon o oprostu, kojim se oprašta  od krivičnog progona počinitelje krivičnih djela protiv Hrvatske počev od 17. kolovoza 1990. Tim zakonom željela se olakšati uspostava mira u onim krajevima u kojima su se  Srbi „odmetnuli“ protiv hrvatske vlasti.

Oprost se, dakako, ne odnosi na  ratne zločine „na čiji je progon  Republika Hrvatska obvezna prema odredbama međunarodnog prava.“

Mogu mirno spavati

Ovim zakonom dan je opći oprost ne samo za oslobođenje od kaznenog progona i kaznenog postupka već su općim oprostom  obuhvaćene i osobe koje su bile lišene slobode i nalazile su se na izdržavanju kazne ili u pritvoru ili su trebale nastupiti već pravomoćno izrečene kazne. U najvećem broju slučajeva županijska su državna odvjetništva pokretala postupke protiv pripadnika bivše JNA, Teritorijalnih obrana te pripadnika vojnih i paravojnih snaga tzv. Republike Srpske Krajine, ali i protiv hrvatskih oružanih snaga. Najveći broj oprosta odnosio se na hrvatsko Podunavlje, na onaj dio Hrvatske gdje su srpski i ini četnici učinili golema zvjerstva, kakva suvremena Europa ne pamti. Većina onih koji su bili glavni organizatori agresije mogu i dalje  mirno spavati, iako je iza njih ostalo više od 15 tisuća nevino ubijenih Hrvata, oko 150  dosad otkrivenih masovnih grobnica, iznimno veliki broj razrušenih crkava, bolnica, dječjih vrtića, škola, obiteljskih kuća… A o onima koje su protjerali iz svojih domova da i ne govorimo.

Dakle, Srbima i inim agresorima i okupatorima na Republiku Hrvatsku se oprašta od 17. kolovoza 1990., kao da su u to vrijeme bili „mala djeca“ pa nisu znali kad treba „piškiti“, a kad „kakati“.

Nu, agresori nama, Hrvatima, nikada nisu oprostili, pa čak ni Nezavisnu Državu Hrvatsku, s kojom većina onih koji su sudjelovali u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu nema baš nikakve veze.

Taj zakon, iako human i na određeni način opravdan, donio nam je više štete nego koristi.

Neki se i danas bore protiv Hrvata

Većina onih koji su sudjelovali u ratu na strani četnika i koji su nakon 25. kolovoza 1992. „pjevajući“ otišli svojim kućama, nastavila je tamo, gdje su u Vukovaru i Škabrnji, Voćinu, Saborskom ili Pakracu stali. Pridružili su se neprijateljskim jedinicama i pružali otpor sve do sredine 1996. kad je završio Domovinski rat.

Neki, poput raznih pupovaca, i danas se bore protiv Hrvata i Hrvatske. Njihova borba „riječima“ u mnogome podsjeća na početak Domovinskoga rata. I tada je jedan dio Srba koji  su živjeli i žive u Hrvatskoj bio „ugrožen“.

Pravo je čudo da Hrvati u Srbiji i Republici Srpskoj nisu ugroženi. Ili pak nemaju jednog pupovca da se umjesto njih dere. Istina, nisu ugroženi Hrvati (da se malo našalimo) koji su živjeli u Bosanskoj Posavini, jer ih tamo od 1992. gotovo i nema.

Srbi su s tog područja (nekažnjeno) potjerali ili ubili preko 200.000 ljudi, među kojima najviše Hrvata.

Mnogi se slažu da bi trebalo ukinuti ili preispitati Zakon o oprostu.

Nije ispunio svoju svrhu. T

 

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. 3 D
  #1 3 D "istorija" ivo pejakovic 5 listopada, 2019, 11:06

  udući posjetioci nekadašnjeg ustaškog logora smrti Jasenovac to će mjesto užasa moći doživjeti na tehnološki nov način. Naime, u Javnoj ustanovi Spomen područje Jasenovac 3. oktobra predstavljen je projekt ‘3D rekonstrukcija logora Jasenovac’. Vizualizacija logora u 3D tehnologiji izrađena je na temelju svih dostupnih izvora: zračnih snimaka savezničke avijacije iz 1944., fotografija nastalih od 1945. do 1947. godine, izjava preživjelih logoraša i istraživanja historičara.

  – Nova aplikacija i nova metodologija učenja o logoru putem tablet-računala pruža vjernu rekonstrukciju prostora Jasenovca te ju istovremeno povezuje s opisima logora, izvornim fotografijama i svjedočanstvima, čime se želi omogućiti integrirani pristup i bolje razumijevanje logora, kako najmlađim generacijama, tako i svim posjetiteljima memorijala. JUSP Jasenovac planira nove tehnologije i metodologije uključiti u standardizirane aktivnosti obilaska memorijalnog prostora te u kurikulum obrazovanja – rekao je ravnatelja JUSP-a Jasenovac Ivo Pejaković. Predstavljanju novoga 3D projekta, uy ostale bili su prisutni predstavnici Obuljenkina ureda i pakracko/slavonskoga vladicanstva spc. Hoce li uskoro nesto biti iz vremena komunistickoga pomora sudionika kriznih putova ustasa i domobrana, Pejakovicu?_

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Abolicija - Plenkoviceva Bruxellesa
  #2 Abolicija - Plenkoviceva Bruxellesa 3 listopada, 2019, 10:04

  Abolicija ljudozderima s istoka, najveca je zasluga Plenkoviceve EU i Bruxellesa. Nikad vise gospodara nad Hrvatima, govorio je neumrli dr. Tudjman. Na zalost, rijesili su tu odluku neljudi Racan, Mesic, udbas Josipovic Zmija koja i dalje sikce i u BiH. Sve odreda ljudsko smece obogaceno na krvi Hrvata.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. žrdina
  #3 žrdina 25 rujna, 2019, 16:43

  Zid 20 metara visok prema njima i 100 godina zabraniti ime tih bizantinaca spomenuti.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code