125 TISUĆA KUNA ZA PORTAL NAKLADNIKA I KNJIŽARA

125 TISUĆA KUNA ZA PORTAL NAKLADNIKA I KNJIŽARA

11. studenoga, 2020.

 

Slijedom otkazivanja najvećeg hrvatskog sajma knjiga – zagrebačkog Interlibera,  gradonačelnik Milan Bandić sastao se s predstavnicima Zajednice nakladnika i knjižara predvođenima predsjednikom Slavkom Kozinom, kako bi dogovorili konkretne poteze i mjere pomoći.

Nakladnici i knjižari spremno su odgovorili na izazove uslijed pandemijom izazvanog otkazivanja Interlibera: iz prostora Zagrebačkog velesajma, svoju su akcijsku prodaju preselili na internetske stranice (www.znk.hr). Takvu brzu reakciju omogućio je Grad Zagreb iznosom od 125.000 kuna utrošenima u izradu on-line platforme na kojoj se nalazi 126 knjižara, i koja u budućnosti i dalje može služiti za internetsku prodaju knjiga svih nakladnika u Hrvatskoj. Time je građanima omogućena kupnja brojnih naslova po povoljnim cijenama, ali kako je istaknuo g. Kozina, i dalje je izvjestan veliki pad prihoda nakladnika i knjižara, koji se broji u milijunima kuna.

Zato je dogovoreno da će Grad Zagreb intenzivnije nastaviti s praksom sufinanciranja najma prostora Velesajma za sljedeće termine održavanja Interlibera, a mjere pomoći nakladnicima i knjižarima će, između ostaloga, uključiti i sufinanciranje oglasnog prostora Zagreb plakata. Obzirom da su gosti ukazali i na nedostatak knjižara u određenim dijelovima grada, gradonačelnik Bandić zadužio je i nadležne pročelnike za logistiku i pomoć nakladnicima pri pronalaženju rješenja tog problema.

Zagrebački gradonačelnik naglasio je kako je ulaganje u kulturu jedna od najbitnijih zadaća ove gradske vlasti, te dodao kako je to pogotovo bitno sad, u ovim izvanrednim uvjetima pandemije – jer je to ujedno ulaganje i u gospodarstvo, obzirom da se 90% nakladničkog poslovanja u Hrvatskoj nalazi upravo u Zagrebu. Kozina je zahvalio gradonačelniku na potpori, te podsjetio da nakladnici nisu zaboravili ni veliku pomoć Grada Zagreba prilikom iznimne krize nakladništva 2017.

Uz gradonačelnika, sastanku su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje imovinom Grada Zlatko Makar, zamjenik pročelnice za kulturu Tedi Lušetić, zamjenik pročelnice za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Filip Ćurko te voditeljica holdingove podružnice Zagreb plakat Bosiljka Grbašić. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code