ZVIŽDAČI SU TAOCI DORH-a – pismo Vesne Balenović iz Zagreba

ZVIŽDAČI SU TAOCI DORH-a – pismo Vesne Balenović iz Zagreba

16. studenoga, 2014.

Nedavno se se na optuženičkoj klupi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu još jednom našao zviždač Vlatko Klarić, koji je prije tri godine DORH-u  prijavio nepravilnosti, malverzacije i kriminal u zagrebačkom gradskom poduzeću URIHO, pa od ravnatelja te ustanove Josipa Držaića isti tren dobio izvanredan otkaz.

Josip Držaić tada se našao silno povrijeđen Klarićevim optužbama za kriminal,  pa je uz otkaz protiv njega pokrenuo i pet zasebnih tužbi za navodnu klevetu i duševne boli i još jedanaest tužbi protiv novinara i portala koji su pisali o nezakonitim i kriminalnim radnjama u URIHU.

Držaić i URIHO izgubili su do sada redom, sve sporove za klevetu i duševne boli  protiv zviždača, a jučerašnje ročište trajalo je iznimno kratko. Nakon što je Držaić shvatio da će izgubiti i ovaj zadnji spor povukao je tužbu protiv Klarića i time trenutno okončao daljnje suđenje.

Uspjeh na ročištima za klevetu i duševne boli slaba je utjeha zviždaču Vlatku Klariću, jer on je i dalje bez ikakvih prava  s otkazom izbačen na ulicu, a Josip Držaić  koji uz sve napore i odvjetnički angažman nije uspio dokazati da su ozbiljne optužbe za kriminal, tek kleveta i dalje sjedi u ravnateljskoj fotelji URIHA. Porijeklo svoje imovine nastale sumnjivim putem opravdava bogatom punicom, bogatom familijom, ranim dizanjem iz postelje dok su drugi spavali i s čim sve ne, ali nikako i nipošto korupcijom.

Podsjetimo, Klarić je bio uposlenik URIHA, zagrebačkog poduzeća koje zapošljava mahom invalidne osobe, te temeljem toga ima prednost pri dobivanju poslova na natječajima države i državnih poduzeća. Problemi su nastali kad je ravnatelj Držaić poslove koje je na taj način dobivao URIHO umjesto invalidima, prepuštao u cijelosti podizvođačima. Tako unosne poslove Držaićevi podizvođači na javnom natječaju nikada ne bi uspjeli dobiti, a ostvarivali su nesrazmjerno veliku dobit, jer je URIHO za posredovanje u tim poslovima zadržavao simbolične iznose. Ne treba posebno napominjati da je ravnatelj Držaić bez ikakvog javnog natječaja, sam odabirao kome će prepuštati te milijunske poslove. Po svoj prilici samovoljan odabir podizvođača je ta „bogata familija“ o kojoj je govorio Držaić kad je opravdavao porijeklo vlastitog bogatstva.

Na taj način invalidi su postali paravan za privatne Držaićeve višemilijunske poslove. U proteklih pet godina na taj način podizvođači su uprihodovali cca 120 milijuna kuna, a invalidi URIHA tek mrvice. Da bi takvim poslovanjem uspjeli opstati Grad Zagreb godišnje URIHO podupire sa cca 30 milijuna kuna.

Zviždač Klarić o svojim saznanjima u početku je DORH-u pisao anonimno. Mjesecima se ništa nije događalo. Nakon toga svoje tvrdnje i dokumentaciju DORH-u predao je uz ime i potpis. Opet nikakvih promjena nije bilo, DORH-u ni traga ni glasa, a „biznismenu“ Držaiću posao je, na štetu URIHA sve boje cvjetao. Nakon svega Klarić se odlučio informacije o kriminalu podijeliti s novinarima.

 Uslijedio je otkaz kojeg je Držaiće uručio zviždaču Klariću, ali i Klarićeva tužba sudu s prijedlogom da se takav otkaz proglasi ništavnim. Za to vrijeme URIHO su posjetile Državna revizija i Gradski kontrolni ured, te su nakon uvida u poslovne knjige utvrdili da je doista bilo ozbiljnih kršenja zakonitosti poslovanja, ali se odlučilo čekati dok se o cijelom slučaju ne očituje DORH.

Sutkinja Općinskog građanskog suda Ružica Garac, nije ulazila u meritum stvari, počinjen kriminal nije ju zanimao, nije uvažila stav Državne revizije, niti Gradskog kontrolnog ureda da je nepravilnosti u URIHU bilo i da je zviždač Klarić u pravu, već je proglasila otkaz zakonitim, s obrazloženjem da je bilo dovoljno prijavu o nepravilnostima i kriminalu predati DORHU, a ne inkriminirajuće podatke o poslovanju URIHA učiniti novinarima dostupnim. Smatrala je nebitnim stav zviždača Klarića, da javnost ima pravo znati kako se troše milijuni kuna poreznih obveznika u javnoj ustanovi koja skrbi o invalidima.

Na taj način, presuda s krajnje apsurdnim obrazloženjem bila je donešena na štetu zviždača Klarića, na štetu pravde, na štetu invalida iz URIHA i na štetu svih nas građana Grada Zagreba.  Zanimljivo je da je lani sutkinja zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Ivona Horvatić odbacila Držaićevu tužbu za klevetu protiv Klarića, s obrazloženjem da “prijava kriminala nije kleveta, nego građanska dužnost”.

Istragu o Klarićevim prijavama vodila je inspektorica PNUSKOK-a Selma Abadžić, no rezultata nije bilo. Razlog se možda krije i u činjenici da je Selma Abadžić krajem 2012. godine uhićena zbog sumnje da je opstruirala istrage. U javnost su tada isplivale inspektoričine neobične metode ispitivanja nezakonitosti u HAC-u. Tako je izjave od bivših ministara Božidara Kalmete i Ivana Šukera, uzimala za vrijeme ugodnog druženja u kavani Lisinski. Zviždače iz HAC-a, koji su prijavljivali kriminal, s druge strane,  dovodila je u istu prostoriju pred njihove nadređene tražeći da pred njima ponove svoje optužbe!?

Pitamo se koliko još u sustavu pravosuđa, DORH-a i PNUSKOK-a ima Ruža Garac i Selmi Abadžić? Koliko još nepravednih presuda i otkaza zviždači i ostali pošteni građani trebaju dobiti i koliko se još lopovluka mora dogoditi, da bi se tome konačno stalo na kraj?  Do kad će zviždači biti taoci DORH-a? Ako je sustav prožet korupcijom i kriminalom, što onda rade pojedinci poput predsjednika Josipovića, koji je prisegnuo na pravdu i moral, koji je javno pred svima na Markovom trgu obećao pomoći tamo gdje sustav zakaže? Na žalost, u takav milje se uklopio i predsjednik Josipović, koji svoj cijeli mandat mantra i ponavlja da je nemoćan pomoći zviždačima i poštenim građanima, ali zato uporno izražava razumijevanje i odobravanje za Bajićev višegodišnji nerad, opstrukciju i strah, da zbog eventualnog poštenog i stručnog rada ne završi u loncu vrele vode. Taj lonac vrele vode predsjednik Josipović namijenio je očito zviždačima!

                                                                                                     Predsjednica udruge Zviždač

                                                                                                                Vesna BalenovićT

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code