DEMANTI DEANA ŠOŠE IZ ZAGREBA- po odvjetnici Martini Gajski

DEMANTI DEANA ŠOŠE IZ ZAGREBA- po odvjetnici Martini Gajski

11. ožujka, 2014.

Poštovani,

obraćamo Vam se kao punomoćnici gospodina Deana Šoše iz Zagreba, Janka Rakuše 4, a u vezi novinskog članka objavljenog dana 21.12.2013. godine u Internet izdanju „Tjedno.hr“, pod naslovom „Hribar novac za film dao kćeri Vesne Pusić“.

U tekstu predmetnog članka, a suprotno odredbama čl. 16. st. 1. Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13), objavljene su određene neutemeljene i neprovjerene informacije o gospodinu Šoši. Nadalje, u predmetnom članku bez i jednog dokaza i provjere iznesene su izmišljene i neistinite činjenice i tvrdnje s ciljem blaćenja, kompromitiranja, diskreditiranja i klevetanja naše stranke, na način što se o njemu dosljedno, nesporno i kategorički, ali neistinito, klevetnički i uvredljivo piše, čime mu je narušen moralni integritet, ugled i čast, a koje ustavne vrijednosti ste sukladno Ustavu i zakonskim propisima dužni štititi. Osim Ustava Republike Hrvatske i niza zakonskih propisa i sam Kodeks časti hrvatskih novinara propisuje obvezu novinara na iznošenje istinite, uravnotežene i provjerene informacije i obvezu poštivanja presumpcije nevinosti, integriteta i dostojanstva svake osobe.

Također, vezano za predmetni članak, bitno je naglasiti odredbe čl. 21. st. 7. Zakona o medijima kojima je propisano sljedeće „Ako je informacija autorizirana, a pojedini dijelovi sadrže očevidne uvrede ili klevete, autorizacija ne isključuje i solidarnu odgovornost nakladnika i glavnog urednika, ukoliko nisu postupali u dobroj vjeri.“

            Slijedom navedenog, bez bilo kakve prethodne provjere, u navedenom članku, a  van svih okvira novinarske etike, objavljeno je niz neistinitih, netočnih, klevetničkih, krajnje uvredljivih navoda, cit. „Zašto najljući protivnik Hrvoja Hribara, Dean Šoša, odjednom postaje njegov najbolji prijatelj i osoba koja po novom sjedi u Vijeću HAVC-a. Zato jer je Šoša preko Hribarove najbolje prijateljice Andree Zlatar dobio funkciju na HRT-u, koju sad na sve moguće načine želi sačuvati. Usluga za uslugu, u ovom slučaju blokirati sve HRT priloge protiv HAVC-a. Zašto popis Vijeća HAVC-a nije javno prezentiran? Zašto je HAVC zaštićen više nego Sibirski medvjed?“.

            U vezi s ovakvim zlonamjernim navodima ističemo kako je netočna i neistinita tvrdnja da je gosp. Šoša „dobio funkciju na HRT-u preko Hribarove najbolje prijateljice Andree Zlatar“ .

            Naime, u srpnju 2012. godine gosp. Šoša je na funkciju v.d. glavnog urednika programa HTV-a imenovan od strane tadašnjeg v.d. glavnog ravnatelja HRT-a, gosp. Domagoja Novokmeta. Na sadašnju funkciju Glavnog urednika HTV 3, gosp. Šoša imenovan je od strane glavnog ravnatelja HRT-a, gosp. Gorana Radmana, a sve temeljen provedenog javnog natječaja, tijekom kojeg je, pored ostalog, gosp. Šoša dobio najviše glasova na provedenom internom glasovanju kreativnog osoblja HRT-a.

            Nadalje, ističe se kako je posve netočna i lažna tvrdnja da gosp. Dean Šoša „blokira sve HRT priloge protiv HAVC-a“. Gosp. Šoša odgovorno ističe kako nikada nije „blokirao“ niti jedan takav prilog na HRT-u. I konačno, Gosp. Šoša kao predstavnik HRT-a u Vijeću HAVC-a, te kao član navedenog programskog Vijeća HAVC-a, isti nema apsolutno nikakve mogućnosti provoditi bilo kakvu svoju volju, obzirom da u navedenom Vijeću zastupa isključivo interese HRT-a.

Dakle, objavljivanjem gore navedenog postupili ste ne samo protivno Ustavu Republike Hrvatske, Zakonu o medijima, Kaznenom zakonu i Zakonu obveznim odnosima, nego ste postupili i protivno samom Kodeksu časti hrvatskih novinara koji propisuje obvezu novinara na iznošenje istinite, uravnotežene i provjerene informacije, a kojim načelima se Naslov ovdje nije rukovodio.

Slijedom svega naprijed navedenog molimo da sukladno odredbama čl. 40., 41. i 42. Zakona o medijima, u cijelosti objavite ovaj ispravak informacija objavljenih u predmetnom članku.

U uvjerenju da ćete postupiti u skladu sa zakonskim propisima, primite izraze našeg poštovanja.

                                                                                              Dean Šoša, po punomoćniku:

                                                                                              Martina Gajski, odvjetnica T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code