ZNAČAJNA TEHNOLOŠKA DOSTIGNUĆA SJEVERNE KOREJE

ZNAČAJNA TEHNOLOŠKA DOSTIGNUĆA SJEVERNE KOREJE

8. travnja, 2013.

 

Piše: Ile Papić Golub

Ovih dana svjedoci smo napetosti na korejskom poluotoku koje dosežu svoj vrhunac. Sve pripreme u vojnom smislu s jedne i druge strane su napravljene i u punom su stanju pripravnosti  i sad je faza iščekivanja. Pyongyang  je prekinuo „crvenu liniju“ s Južnom Korejom koja zemljama koje nemaju diplomatske odose služi za komunikaciju u hitnim slučajevima.  Sjeverna Koreja koja je 30.ožujka proglasila ratno stanje upozoravajući kako će na bilo koju provokaciju Seula i Washingtona odgovoriti totalnim i nuklearnim ratom.

TVRDI STAV

Ovim potezima Sjeverne Koreje prethodilo je slanje američkih nuklearnih bombardera B-52 i B-2 koji sudjeluju u zajedničkim vojnim vježbama sa južnokorejskom vojskom. Nakon toga Amerikanci su također na ove vojne vježbe poslali svoje najmodernije borbene zrakoplove poput stealth F-22. Zapravo cijela ova situacija pokrenuta je američko-južnokorejskim vojnim vježbama u kojima sudjeluje oko 10 000 južnokorejskih i 3 000 američkih vojnika. U vježbama također sudjeluje i Japan ali samo logisičkom potporom. Sjeverna Koreja je zauzela tvrd stav koji je posljedica značajnih tehnoloških dostignuća koja je u zadnje vrijeme postigla. Ta se dostignuća prije svega odnose na uspješno lansiranje satelita u zemljinom orbitu čime su se pokazale besmislene i lažne priče oko njihovih tehnoloških dostignuća. Potom se u veljači i nuklearno testiranje pokazalo puno uspješnijim u odnosu na prethodna testiranja, što je Sjevernoj Koreji omogućilo prodaju svojih sustava i drugim državama poput Irana i Pakistana.

OPASNA I NEPREDVIDLJIVA DOGAĐANJA U SJEVERNOJ KOREJI

Trenutno Sjeverna Koreja sa svojim konvencionalnim raketama i oružanim snagama može biti opasnost prije svega za Južnu Koreju i djelove Japana. S obzirom da je u stanju u prvom satu mogućeg sukoba na Južnu Koreju ispaliti 500 000 projektila iz artiljerijskog oruđa. Oružane snage Sjeverne Koreje broje 1,4 milijuna vojnika u aktivnom sastavu te 4,7 milijuna rezervista. U aktivnom sastavu ima oko 87 000 pripadnika specijalnih postrojbi, izvrsno obučenih i dobro pripremeljenih za ratni sukob. Također raspolažu sa oko 5 000 tenkova i preko 1300 borbenih oklopnih vozila, te oko 127 000 komada artiljerijskog oruđa većeg kalibra i 1100 višecjevnih raketnih bacača. Ratno zrakoplovstvo posjeduje 1200 letjelica od toga 650 borbenih zrakoplova. Ratna mornarica ima 708 plovila, od kojih 3 fregate i 70 podmornica. Što se tiče raketnih projektila posjeduju oko 1000 komada dometa od 1000 do 6000 km. Posjeduju i nuklearno oružje 5 do 10 nuklearnih bojevih glava i nije poznatoi posjeduju li i kemijsko oružje. Duž cijele linije razdvajanja sa Južnom Korejom postavljena su minska polja što je dobra zaštita od svake eventualne kopnene invazije. Svojim nuklearnim projektilima sposobni su pogoditi Havaje i zapadnu obalu SAD-a. Južna Koreja trenutno raspoređuje američke proturaketne sustave koje bi presretale neprijateljske projektile na visinama od 10 do 30 km. Amerikanci su iz svog arsenala odobrili također Južnoj Koreji dronove za špijunažu Global Hawk, a postoje indicije da Južna Koreja traži nuklearno oružje. I sve ovo se događa u neposrednoj blizini Kinesko-korejske granice s jedne strane i Rusko-korejske granice s druge strane. Tako da je Kina svoju vojsku na granici stavila na prvi najviši stupanj borbene pripravnosti dok je ruska diplomacija također poručila da neće ostati po strani dok rastu napetosti na njenim istočnim granicama i istovremeno pozvala na smirenje tenzija. Neki analitičari tvrde da SAD koja igra ključnu ulogu u ovoj situaciji ima tri mogućnosti, ući u sukob sa Sjevernoj Koreji, ignorirati je ili je pokušati razumjeti, s obzirom da su je oni svim ovim pritiscima i sankcijama doveli u ovu situaciju. Teško je očekivati da će se SAD odlučiti na treću mogućnost. A neke analize govore da je cijela ova situacija sa Sjevernom Korejom usmjerena ne toliko na nju koliko na Kinu i Rusiju. Vrijeme će uskoro pokazati u kojem će se smjeru odvijati ova opasna i nepredvidiva događanja u ovom djelu svijeta a koja bi mogla imati nesagledive posljedice i na ostatak čovječanstva. T

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code