BOG ODABRAO PAPU SIROMAŠNIH I SLABIH

BOG ODABRAO PAPU SIROMAŠNIH I SLABIH

27. ožujka, 2013.

 

Piše: Ile Papić Golub

Nakon mjesec dana iščekivanja, 13. ožujka 2013. izabran je novi papa. Mjesec dana je cijela svjetska javnost bila zaokupljena izborom novog pape. U tom vremenu napetih iščekivanja napisani su brojni članci, analize, nagađanja, prognoze kakav bi trebao biti novi papa i koji od kardinala imaju veće a koje manje šanse za Petrovu stolicu u Vatikanu. I kad se pojavio bijeli dim na krovu Sikstinske kapele ostao nam je još jedan sat neizvjesnosti do objave imena novog pape i njegove pojave. Osobno sam u sebi priželjkivao papu iz Latinske Amerike iz razloga što na tom prostoru živi najveći broj katolika u svijetu oko 50% a iz zbog snažne vjere koju ti vjernici žive. Dok u Europi katoličanstvo i vjera sve više odumiru i bivaju odbačene a istovremeno vjera u Latinskoj Americi, Africi i Aziji sve više jača i doživljava veliki rast. I onda te večeri nešto nakon 19 sati konačna objava imena novog pape Jorge Mario Bergoglio, argentinski kardinal iz reda Isusovaca s talijanskim korijenima i uzima ime Franjo I po svetom Franji Asiškom.

OSLOBAĐANJE ČOVJEKA

Za veliki broj vjernika veliko iznenađenje je prvo da nije iz Europe kao do sada u proteklh 1272. godine a drugo ime koji je novi papa uzeo. Za mene osobno ispunjenje moje osobne molitve i nade, mada moram priznati da nisam puno znao o novom papi Franji. Sama pojava pape Franje odavala je na prvi pogled skromnost, poniznost i duhovnost, a njegovo prvo obraćanje vjernicima to je i potvrdilo. Nakon ovih tjedan dana, apsulutno je jasno da je papa Franjo ne samo prestavnik najmnogoljudnijeg dijela katoličke zajednice nego i prestavnik siromašnih i slabih.  U današnjem svijetu je podjela na bogate i siromašne sve veća i dublja i gdje se sve okrenulo protiv čovjeka i njegovog dostojanstva. U takvom svijetu, uloga pape Franje i katoličke crkve bit će ogromna i od neprocjenjive važnosti za budućnost i opstanak čovječanstva. Pohlepa, dominacija materijalnog, dominacija kapitala i profita današnje suvremeno čovječanstvo dovele su na sami rub opstanka. Ako se ponovo ne otkriju nove vrednote i novi odnosi u svijetu bit će upitan i sam opstanak čovječanstva u ovom obliku kojeg smo do sada poznavali. Papa Franjo upravo je taj koji ovom potrošačkom i razarajućem svjetskom poretku može ponuditi nove vrijednosti pravde, istine i  slobode koje će prije svega donijeti oslobađanje čovjeka i povratak dostojanstva, vjere i nove nade u oporavak i spas čovječanstva. Svojim prvim gestama papa je počeo mijenjati Crkvu počevši od sebe. Odbio je zlatni križ i ostavio svoj obični metalni, ne vozi se u skupim limuzinama, pozdravlja se i susreće sa običnim vjerničkim pukom, posebno plaća svoje račune u hotelu i još puno novih stvari koje je uveo svojim dolaskom. Sve ove geste pape Franje kao i njegov naglasak na audijenciji za novinare “O kako bi želio siromašnu Crkvu za siromašne” pokazuju u kojem će smjeru djelovati i koji će biti njegov program.

PAPU ODABIRE BOG

A sad bi se vratio još na konklave i izbor novog pape. Cijeli protekli mjesec kako sam u uvodu naglasio trajale su analize i špekulacije oko izbora novog pape. U svemu tome me je fascinirala izjava jednog svećenika na televiziji o konklavama. Na upit novinarke o konklavama, on je rekao da konklave nisu kao svi drugi izbori i da su one po tome jedinstvene u svijetu. Zato što se na konklavama ne bira nego se pronalazi onoga kardinala kojeg je Bog odredio za papu. Kardinali ovdje vođeni Duhom Svetim pronalaze onoga koji je Božjom provudnošću određen da bude novi papa. Razmišljajući o tome iščitavajući znakove, došao sam do spoznaje da se upravo tako i dogodilo, da je sam Bog izabrao papu Franju a kardinali su ga samo pronašli vođeni Duhom Svetim kao i njegove prethodnike papu Benedikta XVI i papu Ivana Pavla II. Za papu Franju predstoji veliki posao kako unutar same katoličke Crkve tako i unutar ovog globalnog svijeta koji sve više srlja u propast i totalitarizam. Zadatak pape i Crkve da pomogne svijetu u njegovom preobražaju u stvaranju novog svijeta i nove zemlje u ova posebna ili kako ih neki nazivaju “Posljednja vremena”.T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code