VELIKA DRŽAVA

VELIKA DRŽAVA

3. listopada, 2012.

Piše: Ile Papić Golub

U namjeri da što bolje analiziram sadašnju  Rusiju,  kao lik i djelo Vladimira Putina, ova kolumna će biti nastavak prethodne.

Putin je dakle, kako smo prethodno naglasili preuzeo Rusiju u katastrofalnom stanju na rubu provalije. Zemlja je bila na rubu rasula, narod osiromašen i opljačkan a dvadesetak oligarha držalo je većinu bogastava tadašnje Rusije u svojim rukama. Udio državnog vlasništva spao je na svega 24%. To stanje najslikovitije je opisao Aleksandar Solženjicin u knjizi: “Rusija u provaliji”, rekavši da je Rusija tada bila poput broda s stotinu rupa koji plovi morem. Putin je iz godine u godinu po jednu rupu začipao. Izbacio je oligarhe iz Kremlja i spriječio rasulo u državi. Omogućio je da se bogatstvo koje su oligarsi držali u najvećem djelu vrati državi i narodu, tako da je udio državnog vlasništva vratio na 50% .

Ono što je najbitnije i očemu ni jedan zapadni medij nije pisao a to je da je Putin vratio ruskom čovjeku dostojanstvo, samopouzdanje, vjeru u sebe i osjećaj pripadnosti velikoj državi. Putin je osim dostojanstva koji je vratio Ruskom čovjeku omogućio i vratio slobodu vjere. Prvi puta u povijesti dekretom je dozvolio djelovanje organizacije Opus dei na cjelom području Rusije. Za njegova dva mandata obnovio je oko 3700 crkvi, a za obnovu znamenute crkve Krista kralja u Moskvi izdvojeno je blizu milijardu dolara.

SVIRANJE KLAVIRA

Za sve to vrijeme Putin privlači pažnju domaće i svjetske javnosti svojim načinom života koji se uvelike razlikuje od nekadašnjih sovjetskih rukovodilaca. Bavi se sportom, oprobava se u vožnji svih prometnih sredstava do pilotiranja super soničnim avionima, spušta se na dnu mora podmornicom.   Upušta se u sviranju klavira iako to nikad nije učio. Lovi po Sibiru i druži se s običnim ljudima. U jednom od knjiga koje opisuju Putina “Fenomen Putin” od autorice LJ.M. piše da jasno zna formulirati svoj cilj i uprkos preprekama ide prema njemu. “Navikao sam da dovedem do ligičnog završetka sve što sam započeo”. U gore navedenoj knjizi autorica kaže: Kada sjedite preko puta Njega vidite kako mu misli brzo lete, munjevito donosi odluke i bira najbolje odgovore. Govori slikovito i duhovito uz korištenje mnogih narodnih izreka. Podatke sipa kao iz rukava a kamere jednostavno nemogu prenijeti neposrednost koja se osjeća u razgovoru s njim. Ono što je najbitnije poslije razgovora s njim da se nameće zaključak da se radi o čovjeku kome su interesi njegove zemlje i njegovog naroda na prvom mjestu.

PRAVI ČOVJEK 

Autorica knjige LJ. M. dalje bilježi na osnovu svog desetogodišnjeg rada i boravka u Moskvi da Putin može biti i hladan i pragmatičan i emotivan i šarmantan. Činjenica je da ga nije lako iznenaditi. Svi oni koji su imali prilike razgovarati s njim, odlazili su fascinirani  s razgovora. To je čovjek koji zna da sluša i da objasni svoju poziciju. Veoma je jak, uporan, dosljedan i vrlo pragmatičan. Ovu kolumnu završavam sa stavom autorice ove knjige, s kojom se upotpunosti slažem da je Putin upravo onakav državnik kakav mora biti na čelu ovakve države kao što je Rusija. T

7 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code