POBUNJENICI SAMI NE MOGU POBIJEDITI

POBUNJENICI SAMI NE MOGU POBIJEDITI

24. prosinca, 2012.

 

Piše: Ile Papić Golub

Nedugo nakon izjave  pomoćnika vanjskih poslova Rusije, Mihaila Bogdanova u kojoj je izrazio pesimizam po pitanju stanja u Siriji i održanja Assadova režima i sirijske vojske. U roku 24 sata iz Moskve stižu nove izvanredne vijesti sa sjednice Ministarstva vanjskih poslova Rusije. Glavni stav sa te sjednice je da “Rusija ne mijenja svoj stav prema Siriji”.

KRIVA INTERPRETACIJA ČINJENICA

To je hitna reakcija nakon što su iz SAD-a i iz ostalog dijela zapadnih saveznika počele stizati pohvale i čestitke u Moskvu nakon Bogdanovih izjava. Samo ovaj put kao i gotovo sve prijašnje ruske stavove izlaže ruski ministar vanjskih poslova Lavrov i njegov glasnogovornik Aleksandar Lukaševič. Međutim treba naglasiti još jednu stvar kako Bogdanov  ni prije nije bio osoba čije su se izjave komentirale a pogotovo  ne ovako brzo proširile. Tako da ove izjave koje dolaze samo 24 sata nakon prethodnih izjava Bogdanova, govore o izuzetno  napetom diplomatskom stanju u ruskom ministarstvu i bacaju novo svjetlo na cjelokupnu situaciju oko Sirije i ruskog službenog stava o tome. U izjavi se također ističe da je izjava Bogdanova “kako bi pobunjenici u Siriji mogli pobjediti” više je neformalna i da Bogdanov nije bio svjestan da će ih ruski mediji prenijeti dalje “Rusija nije promjenila svoje stajalište prema sirijskoj krizi i najnoviji komentari koji stižu iz američkog Statedipartmenta su kriva interpretacija činjenica” istaknuo je Aleksandar Lukaševič na novinskoj konferenciji Ministarstva vanjskih poslova u Moskvi. U ovim teškim trenucima za Siriju ovakvi diplomatski nesporazumi u ruskom Ministarstvu bi mogli imati nesagledive posljedice na stanje u Siriji,  pogotovo što je izjava data bez argumenata s terena. Pobunjenici nisu uspjeli staviti pod kontrolu čak ni prilaz međunarodnoj zračnoj luci u blizini Damaska a kamoli samu sirijsku prijestolnicu. Bogdanov kao i cijeli ruski vrh dobro zna da pobunjenici sami neće moći zauzeti ni Aleppo a pogotovo Damask. Tako da se stječe dojam da ovim izjavama Moskva nastoji ostvariti pritisak na Assada da svojom voljom odstupi s vlasti. Tomu u prilog govori i nedavno Assadova izjava kako je svjestan činjenice da od Rusije neće biti previše pomoći. U razgovoru za rusku TV postaju, Assad je naglasio da Rusija i Kina čuvaju Siriju od direktnog napada zapadnih sila isključivo zbog vlastitih geopolitičkih interesa. Je li  nedavni sastanak Lavrov – Klinkton možda doprinjeo izjavi Bogdanova to ćemo uskoro vidjeti.

IRAN-SIRIJA-HEZBOLLAH

U prethodnim znakovima također sam naglasio da Rusija može bez Sirije, ali Iran zasigurno ne. Padom Sirije Iran dolazi direktno pod udar kao i snažna vojno politička organizacija Hezbollah koja na južnom prostoru Libanona direktno ovisi o osovini otpora Iran -Sirija -Hezbollah. Uklanjanjem Sirije s te linije, Hezbollahu prijeti brzi slom a Iran bi postao laka meta za izraelski ili američki napad. Tako da će se iz idućih izjava koje će dolaziti iz Moskve moći iščitati kakav je stvarni ruski stav o sirijskom konfliktu i u kojem će se smjeru situacija dalje razvijati. 

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code