ŠTETA U SIRIJI SE PROCJENJUJE NA 37 MILIJARDI DOLARA

ŠTETA U SIRIJI SE PROCJENJUJE NA 37 MILIJARDI DOLARA

11. siječnja, 2013.

 

Piše: Ile Papić Golub

U ovakoj složenoj situaciji  Siriju u budućnosti može računati i dalje na političku pomoć Rusije i Kine, stalnih članica u UN-a s pravom VETA koje će ove dvije zemlje vjerojatno i u buduće koristiti. U slučaju ako  Zapad sa svojim saveznicima ipak zaobiđe  rezolucije UN-a, Sirija u tom slučaju može računati u vojnom smislu na one čija sudbina direktno ovisi o situaciji u Siriji a to su Hamas, Hezbollah i Iran.

UVERTIRA U SVJETSKI SUKOB

Nedavna izjava iranskog ministra vanjskih poslova, kako Iran neće nikada dopustiti zapadnim zemljama da direktnim nasilnim metodama svrgnu sirijskog predsjednika Assada. S druge strane postavljanje i raspoređivanje raketnih sustava Patriot na sirisko-turskoj granici može biti uvertira u svjetski sukob upozorio je iranski vrhovni general Hassan Firauzabadija. Govoreći nedavno o stanju nacije sirijski premijer govorio je prije svega o štetama koje je Sirija pretrpjela u oružanim terorističkim napadima u protekloj godini. Između ostalog je naglasio da Sirija ima zalihe pšenice za sljedeću godinu dana i trenutačno je u stanju podmirivati oko 3/4 potreba za naftu. Ukupna šteta od početka sukoba u Siriji procjenjuje se na oko 37 milijardi dolara, a to je oko 2 milijarde dolara više nego u zadnjem izvješću s početka listopada 2012., što pokazuje kako su razaranja sirijskog gospodarstva već prije dosegla svoj vrhunac. Iz izvješća je vidljivo da štete posljednjih mjeseci rastu sporijim tempom ali to istovremeno pokazuje da naoružane pobunjeničke terorističke skupine u zadnjim mjesecima gube dah.

 Glavna meta pobunjenika su elektroenergentska infrastruktura ali ne biraju ni razaranja svih ostalih za Sirijce životno bitnih institucija kao ni kulturna bogatstva ove jedne najstarijih zemalja svijeta. Što se zdravstva tiče od 124 bolnice, 25 ih nije u funkciji unatoč tome zdravstvene usluge se pružaju na svim dijelovima zemlje. Sirija ima dovoljno svih vrsta ljekova tako da su glasine o nestašici lijekova dio medijske propagande protiv Sirije.

ASSADOV GOVOR

Situacija u školstvu također je teška. Od 22 tisuće  škola, dvije tisuće njih  nije u funkciji, dok su mnoge  prenamjenjene u domove za raseljene Sirijce. Zbog uravnotežene politike sirijske središnje banke, deviznih rezervi ima dovoljno. Svi ovi podaci govore da je Sirija bez obzira na sva dosadašnja razaranja koja je pretrpjela sposobna se odbraniti i pobjediti u ratu protiv opzicijskih  pobunjeničkih skupina. Odlučnost Sirije da izdrži sve ove napade vidiljiva je iz govora prije par dana koji je održao sirijski predsjednik Bashar al-Assad u prepunoj zgradi opere u Damasku u kojem je iznio plan za okončanje sukoba u zemlji. Istaknuo je kako ponajprije mora prestati podrška Al-Quaidinim skupinama. Rješenje podrazumjeva novi ustav, vladu i nacionalnu pomirdbu. Assad je rekao da njegova vlada nikad nije odbila bilo kakvo političko rješenje sukoba, ali da neće pregovarati s teroristima .”Za političko rješenje nužno je da međunarodne i regionalne sile prestanu davati svoju potporu naoružanim pobunjeničkim skupinama. U tom bi slučaju naše snage vrlo brzo slomile njihov otpor”, naglasio je Assad u svom prvom obraćanju sirijskom narodu nakon lipnja prošle godine. “

Osim toga nužno je uspostaviti dijalog sa svima koji rade u interesu Sirije, oformiti tijelo koje će raditi na uspostavi primirja, na izradi novog ustava, koji  bi trebao biti potvrđen referendumom. Ta povelja bi trebala biti temelj za uspostavu nove vlasti u Siriji”. “Uvijek smo spremni na dijalog, ali ne s onima koji su prodali našu zemlju strancima”…

Zahvalio je Rusiji i Kini “što se nisu uplitali u unutarnje stvari Sirije”.

Zapad i vođe pobunjeničkih skupina odmah su osudili predsjednika Assada i njegov govor. Assad je govor održao mirno, samouvjereno i bez imalo odstupanja od prvobitne vizije da Sirija treba reforme ali rušenje zemlje neće dopustiti.

 Nakon govora zavladalo je euforično oduševljenje svih okupljenih T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code