ULOGA RUSIJE POSTAJE KLJUČNA NA BLISKOM ISTOKU

ULOGA RUSIJE POSTAJE KLJUČNA NA BLISKOM ISTOKU

10. lipnja, 2013.

 

Piše: Ile Papić Golub

U veoma kratkom vremenu, nakon zadnjih znakova u kojima sam pisao o Siriji na ovom području, dogodilo se puno stvari kako na vojnom tako i na političkom planu. I dalje Sirija neprestaje biti svjetska tema broj jedan i događaji se praktično izmjenjuju iz sata u sat. Međutim, zadnjih tjedan dana događanja i prosvjedi protiv Erdogana, na neki način su malo usporili i otupili napade na Siriju barem sa turske strane, što će Siriji dati malo predaha veoma bitnog u ovoj situaciji.

QUSAYR ZNAČI KONTROLU SIRIJE

Ali da nastavim tamo gdje sam stao, a to su veliki uspjesi sirijske vojske na svim strateško bitnim ratištima. Zadnja velika bitka koja je Sirijska vojska dobila je zauzimanje strateški najbitnijeg grada na zapadu zemlje u neposrednoj blizini libanonske granice a to je grad Qusayr. Ovaj strateški bitan grad pobunjenici su držali u svojim rukama od samog početka sukoba u Siriji. Preko tog prostora išla je cjelokupna opskrba pobunjenika i dolazak novih pobunjeničkih snaga. Osim toga u blizini Qusayra nalazila se i zračna luka i baza Dabaa, a grad je bio i poveznica između pobunjenika na jugu i sjeveru zemlje. Obje strane u ovom sukobu ističu kako je Qusayr ključna prekretnica cijelog rata u Siriji. Veliku ulogu i pomoć sirijskoj vojsci pružili su i borci libanonskog Hezbollaha. Zapovjednik sirijske vojske general Yahya Suleiman rekao je za libanonsku TV “Onaj tko kontrolira Qusayr kontrolira centar zemlje, a onaj tko kontrolira centar zemlje kontrolira cijelu Siriju“. Sa ovom izjavom slaže se i većina stranih vojnih analitičara koji pomno prate događanja u Siriji. A upravo su događanja u Siriji u centru cjelokupne svjetske vojne i političke javnosti.

S-300 LEGTIMNO PRAVO SVAKE ZEMLJE

Još nekoliko događaja proteklih dana obilježilo je sirijsku zbilju a prije svega to su ruski anti-zračni raketni sustavi S-300. Ti sustavi su bili glavni razlog posjeta Moskvi od američkog državnog tajnika Kerrya preko izraelskog Netahyahua pa do britanskog premijera Camerona i svi su pokušali odgovoriti Moskvu da ove sustave ne isporuči Siriji. Iako je ta isporuka već odavno dogovorena i plaćena. Mada se radi isključivo o obrambenim sustavima na koje ima legitimno pravo svaka zemlja koja je u situaciji da se brani od zračne agresije drugih zemalja. Međutim Siriji to pravo se osporava kako bi valjda Izrael koji je već izveo niz zračnih napada na Siriju bez ikakvih sankcija zadržao povlasticu da i dalje bez ikakve opasnosti po svoje zrakoplovstvo i u trenucima kada im to odgovara raketirati neometano sirijske položaje. Sustavi S-300 kao sigurno jedni od najmoćnijih sustava u svijetu o kojima sam pisao u jednim od proteklih znakova te napade u budućnosti činit će veoma rizičnim ako ne i nemogućim bez velikih gubitaka na strani napadača. Odluka Zapada da se legalizira naoružavanje pobunjenika mimo konvencije UN-a i svih međunarodnih vojnih konvencija i sporazuma, samo je doprinijela i ubrzala odluku Rusije da Siriji konačno isporuči sustave S-300. Osim sustava S-300 Rusija će Siriji isporučiti i usavršene nadzvučne P-800 Yakhoht projektile. To su moćni krstareći protu brodski projektili namijenjeni za odbranu sirijskih teritorijalnih voda na Mediteranu. Kada je riječ o isporuci ovih projektila ne smije se zaboraviti da je sirijska luka Tartus ujedno i ruska vojna baza čiji je strateški položaj nemjerljiv.

PREMJEŠTANJE RUSKE FLOTE

Sve je više analitičara koji tvrde da Rusija ovim svojim zadnjim potezima oko Sirije preuzima presudnu ulogu na Bliskom Istoku, dok se istovremeno uticaj SAD-a sve manje primjećuje. Toj ulozi Rusije uvelike su pridonijeli i zadnji veliki vojni uspjesi sirijske vojske. Osim odlučnog stava Moskve kada je u pitanju sirijska kriza postoji još niz drugih pokazatelja koji potvrđuju ovu pretpostavku. Ruska flota sa samostalnim vrhovnim stožerom sad je definitivno prisutna u Mediteranu i vratila se tamo gdje je od 1967. do svog raspuštanja 1992. bila raspoređena 5. Mediteranska flota SSSR-a. Odluka o premještanju samostalne ratne flote ruske federacije u Sredozemno more donesena je u travnju ove godine i najvjerojatnije da će u svom sastavu imati nuklearne borbene podmornice. Jasno je da nakon izraelskih zračnih napada na Siriju odluka Moskve da u vladi u Damasku isporuči obrambeni protuzračni sustav S-300 definitivno je potvrda prijateljskih odosa između Ruske Federacije i Sirije. Ono što u ovom slučaju sada jako zabrinjava Tel Aviv hoće li će Rusija istu stvar napraviti i s Iranom s obzirom da je Rusija i sa Teheranom sklopila međudržavni ugovor o prodaji oružja. Međutim, taj ugovor nije ispoštovala isključivo na zahtijev SAD-a. Sada je apsolutno jasno da se radi o otvorenom strateškom i prijateljskom odnosu između službene Moskve i osovine Teheran-Bagdad – Damask i koji zbog odlučnog stava ruskih dužnosnika u posljednje vrijeme ide uzlaznom putanjom. U svemu tome nesmijemo zaboraviti i Hezbollah. Libanonski novinar Jean Azit piše o nedavno sklopljenom ugovoru između Rusije i Hezbollaha i kako se kroz njihovu suradnju bitno mijenjaju odnosi u regiji. Već duže vrijeme se spominje kako dvije strane pregovaraju o stvaranju jedne vrste ravnoteže u obrambenom sektoru koja će jamčiti stabilnost u regiji a Rusija je tu pozvana da odigra odlučujuću ulogu. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code