GEOPOLITIKA KAOSA

GEOPOLITIKA KAOSA

10. studenoga, 2012.

 

Piše: Ile Papić Golub

Uvidjevši grešku koju su napravili s Libijom, Rusija i Kina, posebice Rusija stale su na čvrsta stajališta da se ni na koji način ne dozvoli napad na Siriju od strane Zapadnih saveznika, predvođenih SAD-om i Turskom kroz rezolucije UN-a. Stoga, sve su  rezolucije koje su išle u tom smjeru odbačene tako što su Rusija i Kina uložile veto na te rezolucije, onemogućivši tako legalitet vojnim operacijama protiv Sirije u skupštini UN-a. U zadnjim znakovima pojasnio sam što Sirija znači za Rusiju u geostrateškom, vojnom i energetskom aspektu. S druge strane Zapadni saveznici isto tako ne odustaju od svoje nakane da od Sirije naprave novu Libiju a sirijski predsjednik Bashar al Assad doživi sudbinu bivšeg predsjednika Libije-Gaddafija.

RATUJU ZA 150 DOLARA

 Međutim tu se predstavlja nekoliko bitnih problema, prvo, za razliku od Libije, Sirija ima puno jaču, organiziraniju i opremljeniju vojsku. Drugo, Bashar al Assad ima veliku podršku svoga naroda, čak preko 80%. Treće, za razliku od Libije, koja je ostala usamljena u borbi protiv moćnog NATO-a, Assad se može osloniti na pomoć Rusije, Kine i Irana.
Sve su to razlozi zbog kojih će Zapad u Siriji morati primjeniti drugačiju taktiku. Jedna od novih stvari je i ponovno angažiranje Al Qaide kao saveznika u borbi protiv režima Bashar al Assad-a. Osim Al Qaide u Siriji se na strani pobunjenika nalaze borci iz 11 država, uglavnom arapskih. Prema zadnjim izvješćima neovisnih medija, takvih boraca ima oko 50 000.  Ti plaćenici u Siriji ratuju za 150 USD mjesečno. Najvećim dijelom se uočavaju uglavnom u vojnim kampovima u Turskoj, a manjim dijelom u kampovima ostalih NATO saveznika iz arapskog svijeta kao što su Katar, Libija i Saudijska Arabija. U Siriju ulaze uglavnom preko sirijsko-turske granice koju većim dijelom i kontroliraju, a uz koju je Turska rasporedila svoje regularne vojne postrojbe i stavila ih u stanje pripravnosti. Financijski dio kao i naoružanje i oprema također dolaze iz zemalja bogatih arapskih NATO saveznika, budući da se radi o radikalnim islamistima u čijim rukama sadržava najveći dio oružja i opreme.

10 000 PLAĆENIKA

U protekloj godini se u Siriji dogodio velik broj stravičnih zločina, kako nad civilima tako i nad zarobljenim sirijskim vojnicima regularne sirijske vojske. Kako sam ranije gore naveo, ponovno naglašavam, prema podacima neovisnih izvjestitelja i prema njihovim svjedočenjima mjesečna plaća ovih boraca je 150 USD-a onda se jednostavnom matematikom može utvrditi da se za svega 1,5 mil USD-a može angažirati 10 000 plaćenika, što je za bogate arapske monarije samo kap u moru na bogatstvo koje posjeduju. Na taj detalj osvrnuo se i sirijski predsjednik Bashar al Assad sredinom rujna u razgovoru za list Al-Ahram te istaknuo: “Odjednom su ugledali novac u svojim rukama nakon dugog perioda siromaštva, i sada misle da će novcem kupiti povijest. ” Osim strašnih zločina koji su se dogodili u proteklom periodu nad sirijskim stanovništvom i vojnicima, događaju se zločini i nad kulturno-povijesnim spomenicima, posebno u gradu Alepu koji je prebogat takvim spomenicima i čiji je velik dio pod zaštitom UNESCO-a. Koliko daleko ide zapadna anti-sirijska histerija govori izjava australskog ministra vanjskih poslova Bob Carr-a koji predlaže “atentate na sirijsko državno vodstvo”, prije svega na Assad-a.

Iz svega ovoga da se zaključiti kako se Sirija nalazi u smrtonosno nemogućoj i neizvjesnoj poziciji čiji se kraj ne nazire, a Zapadna “Geopolitika kaosa” se nastavlja.T

5 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code