ČETIRI RUSKE POBJEDE NAD AMERIKOM

ČETIRI RUSKE POBJEDE NAD AMERIKOM

19. siječnja, 2014.

znakovivremena-L

Piše:Ile Papić Golub

U svakom slučaju 2013. godina ostat će upamćena po nizu važnih događanja kako geostrateško–vojnim tako po političko-gospodarskim. Ipak bi izdvojio po meni četiri velika događanja, to su: rat u Siriji, događanja u Egiptu, slučaj Snowden i na kraju Ukrajina. U sva ta četiri događanja Rusija je trijunfirala nad zapadom.

NAJVEĆI ŠPIJUNSKI SKANDAL

Edward Snowden je razotkrio najveći špijunski skandal u povijesti kojeg provodi američka vladina Agencija za Nacionalnu Sigurnost (NSA). Ovaj mladi i hrabri Amerikanac pokazao je o kakvom se gigantskom nazornom programu radi, a čija je svrha jedino špijunaža a nikako nacionalna sigurnost. Snowdenovi dokumenti su otkrili o kojem se nivou špijunaže radi, a što se moglo samo nagađati. SAD su uz pomoć svojih ključnih saveznika i u suradnji s globalnim korporacijama nadzirali gotovo svu svjetsku elektronsku komunikaciju, od telefonskih poziva, e-mailova do sms poruka. Imali su uvid u stanje računa, kao i brojeve tih računa kako poslovnih tako i privatnih. Predmet špijunaže je bila gotovo cijela svjetska populacija uključujući kompletne političke garniture pojedinih zemalja. Ovo je upravo najdelikatniji element ove spoznaje. Bilo je za očekivati da će SAD špijunirati  Rusiju i Kinu, koji su njihovi globalni rivali no dokumenti otkrivaju kako SAD je još više prisluškivao svoje saveznike, tj. zemlje s kojima Washington ima jako dobre odnose. Meksiko, Brazil i Njemačka su samo neke od zemalja koje su ostale šokirane činjenicom da se nalaze na listi najšpijunarnijih. Svijet poslije Snowdena u svakom slučaju neće biti isti. Američka špijunska hobotnica vjerojatno više nikad neće moći špijunirati cijeli svijet kao do sada, a posebno ne Rusiju i Kinu.

EU NEMA SNAGE

A što se Europe tiče situacija je poražavajuća. EU očito nema snage ni volje da se odupre američkoj špijunskoj agresiji. EU građanima koji sve više tonu u siromaštvo njihova politička vodstva poručuju da se trebaju dodatno poniziti i predati svoju osobnu privatnost američkoj vladi. Ta ista politička vodstva smatraju kako je ta ideja izvediva i zasad ne nailaze na otpor, ali pitanje je koliko još dugo.  O Snowdenovim dokumentima još ćemo puno saznati i ove godine budući da se radi o milijun i sedamsto tisuća tajnih dokumenata čiji veći dio još nije poznat. Ovaj mladi čovjek je stavio svoj život na kocku, nošen idejom slobode i zaštite privatnosti i dostojanstva svakog čovjeka na planeti. Jedina zemlja na svijetu koja mu je mogla pružiti zaštitu to je i uradila dajući mu azil.

Sirija se uz pomoć Rusije, Kine i pape Franje uspjela othrvati vojnoj agresiji koju su joj bili spremili zapadni demokrati, a koja bi imala nesagledive posljedice za cijeli svijet i vjerojatno bila početak zadnjeg rata na ovom planetu. Rat u Siriji nije zaustavljen ali je Sirija dobila veliku šansu za konačnu pobjedu. Ekspanzionističke zapadne zemlje i njihovi arapski saveznici ovaj put su zaustavljeni. Ta ista ekspanzionistička politika dovela ih je do još jednog velikog  gubitka  a to je savezništvo sa najvećom i  najmoćnijom državom Bliskog istoka  Egiptom.

PORAZ U VENEZUELI

U 2013. i u Latinskoj Americi srušen je mit o nepobjedivosti SAD –a. Unatoč financijskoj, medijskoj i obavještajnoj potpori Washingtona, oporba u Venezueli izgubila je izbore.  Dvostruka pobjeda Nicolasa Madura, na predsjedničkim  i nedavnim lokalnim izborima. Venezuela se tako uspjela oduprijeti SAD-u i nastavlja provoditi svoj model upravljanja državom. I na kraju Ukrajina kojoj je EU  ponudila  novu „Narančastu revoluciju“ i nove floskule o ljudskim pravima i demokraciji. Ali im zato nisu ponudili toliko potrebnu financijsku pomoć koja bi ih spasila od bankrota. Tu se opet Rusija pokazala jačim igračem s 15 milijardi USD, i nižim cijenama plina što je ukupno 20 milijardi USD-a. Zapad je u svim ovim slučajevima izgubio od civiliziranih opcija koje prevladavaju u ostatku svijeta. Znakovi događanja u 2013. godini iščitavaju nekoliko zaključaka. Vrijeme unipolarnog svijeta je definitivno završeno kao i vrijeme globalne špijunaže. SAD i njeni saveznici nisu više u situaciji da mogu nametnuti svoju volju cijelom svijetu. Sva ključna svjetska geopolitička pitanja u ovoj godini SAD neće više moći riješiti bez sudjelovanja Rusije. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code