ČUDNE STVARI U VATIKANU

ČUDNE STVARI U VATIKANU

22. veljače, 2013.

 

Piše: Ile Papić Golub

Kao i većina vjernika diljem svijeta, vijest o odstupanju pape Benedikta XVI zatekla me i izazvala šok i nevjericu. Ti moji prvi osjećaji nakon te vijesti su posljedica moje duhovne nepripremljenosti na takav odlazak sa mjesta vrhovnog poglavara Katoličke crkve. Vjerovatno je u mom duhovno-vjerničkom kodu da papa odlazi sa tog mjesta samo svojom smrću. Posebno što sam bio svjedok vremena odlaska na takav način pokojnog pape Ivana Pavla II, i što se u novijoj povijesti Katoličke crkve (posljednjih 600 godina) nije dogodio takav odlazak. I kada sam kasnije razmišljao o prvim osjećajima nakon primitka te vijesti svatio sam da je reakcija nastala upravo kao posljedica nepostojanja saznanja i činjenice da u crkvenom pravu  postoji i mogućnost takvog odlaska sa mjesta vrhovnog poglavara Katoličke crkve. Mada sam se i sam često u zadnju godinu dana gledajući ga pitao kako će to krhko staračko tijelo izdržati sva opterećenja koja od njega zahtjeva papinska služba, kao i sve te nemilosrdne napade kako na njega osobno tako i na cijelu Katoličku crkvu. Ali me je uvijek umirivala činjenica da je Benedikt XVI duhovni i teološki gorostas i da će taj njegov veliki duh kao i Duh sveti i dalje ga voditi bez obzira  njegovo krhko i bolesno tijelo. Međutim, vođen Duhom svetim i svojom duhovnom i teološkom veličinom donio je ovakvu odluku imajući u vidu prije svega dobrovid Katoličke crkve i njenih vjernika.

SKANDALI I TEŠKI TRENUCI

Katolička crkva je za njegova pontifikata proživljavala dosta teških trenutaka zbog skandala unutar svojih redova do ovih zadnjih unutar same papinske rimske kurije, curenje informacija, financijskih malverzacija i borbi za što bolje pozicije unutar vatikanske hijerarhije. Što je crkva svakim danom slabila iznutra dok su napadi izvana bivali sve jači. Napadi izvana posljedica su uglavnom papinog čvrstog stava u svezi pitanja kao što su istospolni brakovi, pobačaj, eutanazija, zaštita čovjeka od začeća do smrti, zaštita obitelji i braka, reformiranje svjetskog financijskog i monetarnog sustava, zalaganje za ravnopravniju raspodjelu svjetskih prirodnih bogatstava i stvaranja novog i pravednijeg svjetskog poretka. Svi ti stavovi Benedikta XVI izazivali su kod neoliberalno-bankarsko-masonsko- iluminatski zapadnih moćnika žestok otpor i napade kako na njega samog tako na cijelu Katoličku crkvu. Pod svim tim velikim teretom i pritiscima kako iznutra tako i izvana crkve, ova odluka je sasvim razumljiva i opravdana kako sa vjerničko-duhovnog tako s moralno-ljudskog stanovišta.

TAJNA OPERACIJA

Međutim, neke su mi stvari ipak znakovite a to je prije svega sada objavljena vijest da je papa prije tri mjeseca bio na operaciji zbog (po nekim informacijama) promjene baterija na pacemekeru koji papa ima ugrađen već duže vrijeme a prema drugim informacijama promjene kompletnog pacemekera. Vatikanski glasnogovornik kardinal Federico Lombardi tek je sad tu vijest priopćio javnosti što je dosta čudno i neobjašnjivo s obzirom na iskustva te vrste iz pontifikata njegovog prethodnika pape Ivana Pavla II. Sve ovo govori da se unutar vatikanskih zidina događaju neke čudne stvari a koje su povod raznim špekulacijama. Ako se malo vratimo unatrag tj. u vrijeme kako sam gore naglasio pontifikata pape Ivana Pavla II i njegove bolesti situacija je bila puno transparentnija, tako da se o svakom odlasku pape Ivana Pavla II u bolnicu pa makar se radilo o običnoj prehladi izvještavala javnost što se u ovom slučaju nije dogodilo. Iz ovoga ali i još nekih stvari vezano za papu Benedikta XVI u zadnje dvije godine dalo bi se iščitati da su borbe unutar vatikanskih zidina za novog papu već odavno počele. Po mom skromnom iščitavanju znakova vremena usudio bi se zaključiti da će ovo biti najsudbonosniji izbori za papu u crkvenoj povijesti.  T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code