VELIKI GEOPOLITIČKI UDARAC ZA RUSIJU

VELIKI GEOPOLITIČKI UDARAC ZA RUSIJU

15. prosinca, 2012.

 

Piše: Ile Papić Golub

Nažalost situacija u Siriji postaje sve dramatičnija. Dok se s jedne strane Rusija sve više distancira od  Baschara el Assada i sirijske vojske, s druge strane SAD sa svojim saveznicima sve više steže obruč oko Sirije i  gomila oružje i vojsku na svim pozicijama uz sirijsku granicu. Ali krenimo nekim redom bitnih događanja u proteklom tjednu.

DRAMATIČNO DISTANCIRANJE

U četvrtak, 13. prosinca od Rusije stigla je najporažavajuća izjava od početka sirijskog konflikta. U izjavi ruskog pomoćnika ministra vanjskih poslova Mikaila Bogdanova u kojoj se ističe kako bi pobunjenici u Siriji mogli pobjediti u ovom ratu jer već do sada drže 60% teritorija. Ova izjava dolazi dan nakon još jednog, četvrtog po redu, održanog Sumita “Prijatelji Sirije” na kojom je sudjelovalo oko stotinjak zemalja među kojima i Hrvatska i koje su dale potpuni državni legimitet sirijskim pobunjenicima. Nadalje, u svojoj izjavi Bogdanov je naglasio “Kako se moramo suočiti sa stvarnošću, situacija je takva da sirijski režim ubrzano gubi kontrolu i sve više teritorija. Tako da se pobjeda sirijske opozicije ne može isključiti”.

Ta vijest se strelovito proširila zapadnim medijima i pokrenula velike špekulacije da je Rusija spremna promjeniti svoje dosadašnje stajalište. Bogdanov također ističe, kako je pobjeda blizu i da su pred padom kako grad Alepp tako i sam Damask. Isto tako neki izvori spominju kako je sve spremno za evakuaciju ruskih državljana iz Sirije. Ove izjave mogu se protumačiti samo kao početak Ruskog političkog povlačenja iz Sirijskog sukoba. Ali to ne znači da se Rusija povlači do te mjere da je spremna dopustiti UN rezuluciju koja bi dopustila stranu vojnu intervenciju u Siriju. Koliko će ovo biti velik geopolitički udarac za Rusiju to će vrijeme pokazati, ali će u svakom slučaju jako destabilizirati ruski vanjsko politički utjecaj. A što se Sirije tiče ona se za sada može uzdati samo u svoju vojsku i više nikoga.

 Pitanje je samo koliko će ta vojska moći odoljevati protiv najveće sile svijeta NATO saveza predvođenog SAD-om i Turskom. Ovo po Siriju dramatično distanciranje od strane Rusije zasigurno neće natjerati Baschara al Assada na bijeg jer je sa sirijskom vojskom predugo izdržao da bi se povukao. A i situacija na terenu po nekim izvorima neodgovara Bogdanovim izjavama, tako da sve upućuje na to da će Assad ostat dosljedan svojim izjavama “Rođen sam u Siriji, umrijet ću u Siriji”.

IRANSKA SUDBINA

Ova teška situacija u Siriji uvelike će odrediti i iransku sudbinu u skoroj budućnosti. Dakle padom Assadovog režima i porazom sirijske vojske otvara se put NATO savezu i njegovim arapskim saveznicima da nakon Sirije krenu u uništenje Irana. U tom slučaju Iran također ostaje usamljen u borbi protiv NATO-a i njegove vojne mašinerije. Situacija im apsolutno odgovara jer bi postepeno rješavali jednu po jednu prepreku. Nakon Sirije sve snage i koncentraciju usmjerili bi na Iran ali kontrolirajući da se sukob istovremeno ne prelije na cijelo područje Bliskog istoka i Perzijskog zaljeva. A ukoliko bi se Assad sa sirijskom vojskom ipak uspio održati u tom slučaju bio bi ostvaren određeni balans moći na Srednjem istoku. Time bi Iran znatno ojačao svoje pozicije regionalne sile u Perzijskom zaljevu i izvan njega. Tako da bi Iran u tom slučaju bio u poziciji prisiliti SAD i njegove saveznike da napuste ideju o njegovom uništenju. Znakovi vremena uskoro će pokazati u kom će se smjeru situacija u ovom području razvijati.   T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code