NAJVEĆA RUSKA VJEŽBA U POSTSOVJETSKOJ ERI

NAJVEĆA RUSKA VJEŽBA U POSTSOVJETSKOJ ERI

7. kolovoza, 2013.

 

Piše: Ile Papić Golub

Još jedan nedavni događaj koji je kod nas medijski ostao prešućen dok je u svijetu itekako dobio veliki publicitet i prostor, a završio je nedavno. Radi se o drugoj velikoj masovnoj vježbi ruske vojske, najveće od doba SSSR-a. U ovoj vježbi sudjelovalo je oko 160 000 vojnika, preko 1000 oklopnih vozila, 130 borbenih zrakoplova i 70 brodova ruske ratne mornarice. Način na koji su održane ove vojne vježbe i kako su vođene govori kako to nisu samo rutinske vježbe, kakve provode ostale vojske svijeta,već upozorenje cijelom svijetu da se radi o nečem sasvim novom, što će svijet u budućnosti morati itekako imati na umu. Prvi put je to došlo do izražaja u ožujku ove godine,kad je ruski predsjednik Vladimir Putin na povratu sa službenog puta iz zrakoplova i usred noći zapovjedio velike pomorske vježbe u Crnom moru. Održavanje ovih vojnih vježbi dobilo je veliki medijski odjek u javnosti a u središtu NATO saveza su ostali iznenađeni ali i uvrijeđeni jer ih se prema dogovoru dviju strana nije pravovremeno obavijestilo.

SVE ORUŽANE FORMACIJE

U ranim jutarnjim satima 13. srpnja započela je iznenadna vojna vježba koju je, nakon što je dan ranije održao sastanak s ministrom obrane-generalom Sergejom Shoiguimom, osobno zapovijedio Putin. Zapovijed se odnosila na borbene postrojbe raspoređene na istoku zemlje, a kao što sam prije naveo, to su bile najveće vojne vježbe u post-sovjetskoj eri. Prema riječima ruskog ministra obrane, 13.srpnja u 01:00h u noći, zapovijednik istočne vojne oblasti,admiral Konsantin Sidenko,otvorio je tajni dokument vrhovne komande u kojoj su stajale upute za provedbu vježbi. Vojne vježbe su obuhvatile sve oružane formacije “istočne vojne oblasti” kao i dio postrojbi koje pripadaju “Središnjoj vojnoj oblasti” u kojoj zapovijeda Nikolaj Vasiljević Bogdanovski. Nakon ovih, kao i prethodnih vojnih vježbi, u Crnom moru i Mediteranu nakon kojih je Ruska mediteranska flota ostala trajno u Mediteranu. jedna stvar je apsolutno jasna. Masovnost i način kako su izvedene, govori kako ovo nije samo hir ruskoga predsjednika i da su vremena koja su Zapadu bila najdraža, vremena vladavine Borisa Jelcina već odavno prošla. Kakva god bila poruka ovih vojnih vježbi, činjenice pokazuju da Vladimir Putin želi funkcionalnu i koordiniranu vojsku u ne samo u obrambenom smislu. Prisutnost motoriziranih brigada i desantnih postrojbi, koje su vježbale okupaciju neprijareljskog teritorija, navodi na razmišljanje kako bi se ruska vojna doktrina po potrebi mogla i i izmijeniti. Ministarstvo obrane je također priopćilo kako su pokrivene zone bile prostor unutar japanskog i Okhotskog mora, međunarodne vode u Pacifiku na sjeveru japanskog arhipelaga(otočja). Kako bi testirali protuzračnu obranu treće armije istočne vojne oblasti, te onu obrambenog zapovjedništva Suhalina i Japanskog mora, podignuti su bombarderi Tu-95 MS koji su uspješno završili svoju zadaću. Vojni analitičari tvrde kako su ove vojne vježbe bile za očekivati jer se te vidi iz njihove masovnosti, priprema za logističku podršku i transportima na velikim udaljenostima. Sve ovo ukazuje kako je unaprijed provedeno strateško planiranje do najsitnijih detalja. Prisutnost medija na vojnim vježbama uz neznatna ograničenja, također je pokazala da svi oni koji su očekivali da vide spremnost ruske vojske na najvišoj razini, vidjeli su ono što su priželjkivali. Ove besprijekorne vojne vježbe mogu se promatrati u kontekstu, “Bijele knjige ruske obrane” koje je rusko ministarstvo obrane izdalo 2012.

ŠANGAJSKA SKUPINA

Ako uzmemo u obzir gore navedeno, kao iznimno blisku suradnju ruskih i kineskih oružanih snaga, imajući u vidu postrojbe, tehniku i ljudstvo, kao i način na koji je ruski predsjenik izdao zapovijedi “pet do 12” može se sa sigurnošću tvrditi kako je ovaj dio svijeta Moskvi od posebne važnosti, te da ništa neće prepustiti slučaju držeći se isključivo obrambene vojne doktrine. Kako bi bio posve siguran u borbenu spremnost u svakom dijelu zemlje, i u svakom trenutku, Putin je krajem prošle godine procijenio kako mu na mjestu ministra obrane treba čovjek poput generala Sergeja Shoigua koji je u studenom 2012 s mjesta ministra za izvanredne situacije,preuzeo ministarstvo obrane. Odluka da zamjeni Anatolija Serdjukova pokazala se izvrsnom, nakon što je utvđena neefikasnost pojedinih dijelova oružanih snaga, neprofesionalnost i nedovoljna posvećenost modernizaciji i informatičkom usavršavanju oružanih snaga.

 Odmah nakon preuzimanja dužnosti, ministar Shoigu je napravio niz diplomatskih sastanaka od strateškog značaja za Rusiju. Počeo je posjetom Pekingu, Kazahstanu,Bjelorusiji, zemljama BRICS-a i zemljama Šangajske skupine. Svim ovim promjenama u vojsci Rusija se sa svojim partnerima suprostavlja terorističkim prijetnjama na Kavkazu i Južnim granicama. Modernizacija i jačanje borbene spremnosti prema najsuvremenijim kriterijima,unaprjeđenje ratne mornarice  i u svih ostalih komponenti oružanih snaga,kao i provedba u djelo zaštite informatičkog prostora te iznenadne vojne vježbe,koje uključuju stotine tisuća vojnika i velik dio raspoložive ratne tehnike, samo su pokazatelji promjena u oružanim snagama Ruske Federacije. Imenovanje Sergeja Shoigua bio je pun pogodak Putina ka stvaranju nove, tehnički opremljene, suvremene i u borbenom smislu, u potpunosti spremne ruske vojske, s kojom će svijet u budućnost itekako moći računati. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code