ZLATNA PERA SISKA I BANOVINE

ZLATNA PERA SISKA I BANOVINE

1. travnja, 2019.

 

Zlatno pero“ za televizijsko novinarstvo je potpuno zasluženo primio novoizabrani predsjednik sisačkoga Ogranka HND-a, Igor Ahmetović, dopisnik HRT-a. Nagradu za najbolju fotografiju koja nosi ime prerano preminuloga sisačkoga fotografa i reportera Miroslava Kiša, primila je Edina Zuko, za internetsko novinarstvo Josip Frković (portal „tjedno.hr“), radijsko stvaralaštvo Iva Mušec Posilović (Radio-Sisak), a Vladimi Jurišić („Novosti“ srpske nacionalne manjine) u kategoriji tiskovina. Svečanostima u Sisku, Petrinji, Glini i Topuskom, prisustvovao je aktualni predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, od političara župan Ivo Žinić sa zamjenicima, te neizbježna europarlamentarka Marijana Petir. Zamijećen je i posjet dugogodišnjega novinara i urednika Prvoga programa Hrvatskoga radija i rođene Krapjanke u jasenovačkoj Posavini, vrsne realizatorice programa Katice Stanković

Napisao: Josip Frković

Zajedno sa članovima zborova turističkih i okolišnih novinara, informativni djelatnici tiskovnih, radio-televizijskih, agencijskih i internetsko-portalskih novinara Sisačko-moslavačke županije, održali su 29. ožujka većim brojem prigodnih događanja svoj već tradicionalni „Novinarski bal“. Bio je to događaj čijim bi se iskustvom, svakako, mogli poslužiti ostali regionalni ogranci i središnjica HND-a. Najprije su u Rimskoj ulici, na lijevoj obali Kupe, odnosno Šetnici Slave Striegla, znamenitoga hrvatskoga akvarelista, domobranskoga vojnika, križnoputaša mučenika do Rumunjske i zarobljenika partizanskoga i gencidnoga jugokomunističkog režima JBT-a, nazočili otvorenju web-trgovine lokalnih proizvoda OPG-ova „Pun ceker“. Pošli su potom medijski poslenici legendarnom Banovinom i tragom njenih vjekovnih ratnih vjetrometina. Od obrane Hrvatskoga kraljevstva nasrtanjem Osmanlija u 16. vijeku do veliksrpskih nasrtaja sada.

Klempaj lekenički dočekao grofa Jelačića

U Topuskom, koje slavi dva stoljeća organizirana turizma, razgledali su „Spiegelbad, Engleski park, vanjske bazene i park Opatovine s ostatkom cistercitskoga crkvenoga portala. Za svečana objeda, pak, hrvatski su novinari dnevnih, tjednih i polumjesečnih medija blagovali autohtona banovinska jela iz 19. stoljeća, iz vremena grofice Sofije i grofa Josipa Jelačića, pukovnika i zapovjednika Prve vojnokrajiške banske pukovnije u Glini, koji je 1850. u Saboru imenovan hrvatskim banom. Za novu je odgovornu civilnu dužnost, istaknuti vojskovođa, domoljub i reformator (dokinuo je kmetstvo i vojničkim pravoslavnim podanicima, koji su štovali hrvatsku domovinu, dopustio korištenje ćiriličnoga pisma – op. a.), kažu povjesničari, doznao u Lekeniku, današnjem sjedištu pokupljansko-turopoljske općine, od poštara Klempaja, kasnijega šefa hrvatske poštanske službe.

Josip Runjanin u Glini uglazbio Mihanovićevu hrvatsku himnu

U susjednoj Glini, gradu književnika Ante Kovačića i romana „Registrature“, te hrvatske svečane nacionalne pjesme, koju je u na tekst Antuna Mihanovića u kući trgovca Peleša skladao vojnokrajiški dočasnik Josip Runjanin, pravoslavnim podrijetlom Srbin i štovatelj hrvatske domovine iz Vinkovaca, razgledali su Runjaninovu bistu. Obišli su Pelešovu kuću himne, park bana Jelačića i ostatke temelja u velikosrpskoj okupaciji srušene župne crkve sv. Ivana Nepomuka i poznati Korzo s povijesnim hotelom „Kasina“ i Hrvatskim domom, na mjestu bivše pravoslavne crkve Roždestva Presvete Bogorodice. U poslijepodnevnom programu, pak, novinari su obišli sjedište Druge banske vojnokrajiške pukovnije, središte učiteljsko-prosvjetnoga učilišta i višestoljetne mesoprerađivačke obrtničke i industrijske tradicije „Gavrilovića“. Razgledali su znamenito Strossmayjerovo šetalište, iza srpsko-hrvatskoga rata i četničkoga divljaštva za okupacije Banovine obnovljenu župnu crkvu sv. Lovre. Nazočili su povijesnom školskom satu u Galeriji Krste Hegedušića i obišli majstorsku lončarsku radionicu Mateja Stanešića.U Centru banovinske baštine, pak, otvorena je izložba fotosa „Baština Banovine očima novinara“. U večernjo-noćnim satima petka na subotu, uza sudjelovanje brojnih javnih i političkih dužnosnika Sisačko-moslavačke županije, održana je u hotelu „Panonija“ svečana završnica.

Pola stoljeća Radija Kutine

Voditeljstvo podjele priznanja i nagrada, pripalo je – rekoše u šali neki od desetaka sudionika županijskoga press-blagdana – Karmen Valenta, urednici Quirinus radija i „jedva smijenjenoj, dojučerašnjoj agilnoj i spretnoj predsjednici sisačkoga ogranka“, koja je prve korake javnih nastupa učinila još za Domovinskoga rata, u odori hrvatske vojnikinje generala Bože Budimira. Spomenula je Karmen, uz spontane pljeskove sudionika, pola stoljeća djelovanja kutinske Radio-Moslavine i direktora urednika pok. Josipa Tropčića, glavnoga urednika postaje Zvonimira Kolara, realizatora Ladislava Soleničkoga i najspikericu Anitu Mesić. Slavio je s mlađim kutinskim medijem i novinar Nikola Blažeković, primivši priznanje za tri desetljeća u novinarstvu, dok je Željko Dolgoš iz Novske zaradio pohvale kao djelatnik u medijima s četvrtstoljetnim iskustvom. Njegov sugrađanin, novinar , meštar objektiva i dragovoljni ratnik s Velebita i Maslenice, pripadnik 125. Domobranske pukovnije, Željko Gašparović, na svečanost je stigao na štakama. Dobio je priznanje za 25 godina vjernosti čarobnoj profesiji. Nemalo je, ali ne u oružanim bitkama nego u miru, nastradao pri nedavnom orezivanju voćnih stabala… I Danijel Prerad, s početaka novinarske karijere filmski komentator Petrinjskoga radija, kasnije novinar „staroga“ Radija Siska i NST-a, navršio je dva desetljeća u press-službi.

Pet „Zlatnih pera“ zaslužnima

Već deset godina, smjenom ostarjele generacije „večernjakovaca“, dobiva priiku u nacionalnom dnevniku, gdje i danas, desetljeće kasnije, obavlja dužnost dopisnika. Desetu obljetnicu radijskoga autorstva na Petrinjskom i glinskom radiju, RT Banovini, slavi i Matea Srebačić, te direktor petrinjske postaje Mario Gršić. Veteran, ponikao u sisačkom „Jedinstvu“ i Radio-Sisku, kasniji novinar-urednik „Večernjega“ i „Jutarnjega lista“ , Mate Piškor, uz iskren pljesak kolega i slatku tortu ispraćen je mirovinu, iako kao autor tekstova i fotografija neće zašutjeti. U znak zahvalnosti za zajednički projekt prekrasne bukete cvijeća primile su Mirjana Žugec Pavičić (turistički zbor) i Silva Celebrini (okolišni zbor HND-a). S napomenom da je ove godine osjetno veći broj autora svoje radove prijavilo za natječaj, kažimo da je „Zlatno pero“ za televizijsko novinarstvo potpuno zasluženo primio novoizabrani predsjednik sisačkoga Ogranka HND-a, Igor Ahmetović, dopisnik HRT-a. Nagradu za najbolju fotografiju koja nosi ime prerano preminuloga sisačkoga fotografa i reportera Miroslava Kiša, primila je Edina Zuko, za internetsko novinarstvo Josip Frković (portal „tjedno.hr“), radijsko stvaralaštvo Iva Mušec Posilović (Radio-Sisak), a Vladimi Jurišić („Novosti“ srpske nacionalne manjine) u kategoriji tiskovina. Svečanostima u Sisku, Petrinji, Glini i Topuskom, prisustvovao je aktualni predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, od političara župan Ivo Žinić sa zamjenicima, te neizbježna europarlamentarka Marijana Petir. Zamijećen je i posjet dugogodišnjega novinara i urednika Prvoga programa Hrvatskoga radija i rođene Krapjanke u jasenovačkoj Posavini, vrsne realizatorice programa Katice Stanković, čiji sin Matija Čulig nastavlja radijsku majčinu tradiciju. T

 

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Izrada web stranica
  #1 Izrada web stranica 28 studenoga, 2019, 09:54

  Cestitamo

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Čestita Ante
  #2 Čestita Ante 2 travnja, 2019, 17:03

  Josipe, dragi moj vrli bivši dopisniče, od srca ti čestitam. Tu nagradu si zaslužio. Živio i Bog te blagoslovio.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 1 travnja, 2019, 12:01

  Zaslužili ste ta pera. Samo ste se mogli sjetiti i onih koji su dali doprinos, a više nisu aktivni.
  Nikada im nije kasno dodjeliti priznanja. Šteta što Piškor ide u penziju, ali jednom svemu dođe kraj. neka uživa i pomalo#fuša” i “tezgari”.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code