ŽELE NEOVISNU REVIZIJU POTPISA

ŽELE NEOVISNU REVIZIJU POTPISA

22. listopada, 2018.

 

 

Želimo istaknuti da je čak i prema Kuščevićevom izračunu Građanska inicijativa Narod odlučuje prikupila 99,12 posto od potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma za prvo referendumsko pitanje, odnosno 371.450 potpisa od potrebnih 374.740 te 97,98 posto od potrebnih potpisa za drugo referendumsko pitanje, odnosno 367.169 od potrebnih 374.740”, rekla je Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora građanske inicijative Narod odlučuje.

Da se ovako nešto dogodilo na izborima, da je toliko potpisa proglašeno nevažećima, tako da ispadne da nedostaje 0,88%, odnosno 2,02 % za izbornu pobjedu – zasigurno bismo to nazvali izbornom prevarom!

Podsjetila je na dugogodišnju manipulaciju Registrom birača. Trenutno, prema statističarima i demografima, u Registru birača ima nekoliko stotina tisuća više upisanih nego što stvarno ima birača u Hrvatskoj, istaknula je Kanački.

Zbog sumnje u izbornu prevaru GI Narod odlučuje traži neovisnu reviziju provjere potpisa jer znamo da je više od 10 posto građana dalo potpis za raspisivanje referenduma za promjenu izbornog sustava.

Tražimo da APIS osigura fizički i elektronički pristup svim potpisima koje su proglasili nevažećima te da se za svaki potpis jasno vidi po kojoj osnovi je proglašen nevažećim, kako bi neovisno povjerenstvo moglo provesti reviziju. Očekujemo da se GI Narod odlučuje omogući da ima svojeg predstavnika u tom povjerenstvu te da postupak revizije možemo promatrati”, rekao je Luka Mlinarić, koordinator GI Narod odlučuje.

GI Narod odlučuje je tijekom naše dvostruke provjere potpisa iz konačne brojke predanih potpisa odbacila one za koje se okom moglo ustanoviti da su nevažeći (dupli, nečitki, prekriženi, potpisi kod kojih je jedna od kućica prazna), jedino nismo mogu provjeravati OIB – tako smo došli do brojke od 405.342 valjanih za prvo referendumsko pitanje, odnosno 407.469 valjanih za drugo referendumsko pitanje”, naglasio je Mlinarić. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code