ZDF PODIJELIO BOSNU

ZDF PODIJELIO BOSNU

6. veljače, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

mapa-bih-bez-rs-1454612363-838491

Nemačka medijska kuća ZDF emitovala je dokumentarac o ilegalnom oružju u sredu, 3. februara, u okviru kojeg je prikazana i BiH.
Osim što je dovedena u direktnu vezu s terorističkim napadima, granice BiH dva puta su prikazane bez Republike Srpske.
U dokumentarcu “Kalaschnikows für Terroristen” (Kalašnjikov za teroriste) prikazana je samo Fedracija BiH koja je predstavljena kao država BiH (6:30 i 19:32 u videu).
U filmu autorke Vanine Kanban prikazuje se put kojim se krijumčari oružje iz BiH, Srbije i Albanije u evropske zemlje. Radeći priču, posetila je Sarajevo u kojem su snimani isključivo kadrovi grobalja i džamija te maskirani muškarci koji krijumčare oružje.
Na pitanje novinarke da li su svesni da kalašnjikov koji prodaju može biti korišćen za teške zločine (poput onog u Parizu u kojem je navodno korišteno oružje iz BiH), maskirani muškarci su rekli da ne razmišljaju o tome i da je to za njih samo posao.
Oružje skrivaju u pretincu koji su napravili u gepeku ispod prostirke koju, kako kažu, policajci i graničari nikada ne pregledaju. Novinarki su pokazali i rutu kojom krijumčare oružje. Bez problema prolaze granice Srbije, Mađarske, Austrije i Njemačke do Luksemburga.
Kontakte krijumčara oružja dao joj je bivši član bande iz Nemačke koji ima veze u svim zemljama s ljudima koji se bave ovim poslom.
Novinarka Vanina Kanban je poznata po dugometražnim dokumentarcima ‘Special investigation’ koje radi za francusku nacionalnu televiziju i Canal plus.
Vanina je rođena i odrasla u Nantu, ali joj je majka Šibenčanka te je često u mladosti dolazila u Šibenik kod svoje bake koja ju je naučila hrvatski jezik. Postavlja se pitanje da li novinarka nije dovoljno istražila zemlju u koju dolazi raditi priču ili su međunarodno priznate granice BiH namerno prikazane drugačije.
IZVOR:www.kuti-info.rs T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

<