ZBIRNO IZVJEŠĆE 32. KOLA PRVE HNL

ZBIRNO IZVJEŠĆE 32. KOLA PRVE HNL

23. travnja, 2016.

ri0071-1140x641

U okviru projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja“ promatrači HHO-a pratili su utakmice 32. kola Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

HNK RIJEKA : GNK DINAMO 0 : 0

Utakmica 32. kola prve HNL odigrana je u utorak 19. travnja 2016. godine u Rijeci u 20:00 sati. Na ispunjenoj Rujevici, pred oko 5.700 gledatelja od kojih je bilo oko 1.000 pripadnika Kohorta (navijačka skupina HNK Rijeke), i svega pedesetak članova BBB (navijačka skupina GNK Dinama), odigrana je utakmica u kojoj smo uz snažno bodrenje zabilježili i više neprimjerenih navijačkih ispada.

Već na samom početku (4. minuta) Armada skandira „Purgerske pičke“ što ponavlja u još dva navrata (41. i 62. minuta), a BBB im u 18. minuti uzvraćaju pjevanjem „Jebem te Rijeko“. Nezadovoljni nekim sudačkim odlukama Armada eskalira, pa počinje s „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ (8. i 32. minuta), da bi odmah brutalnim skandiranjem „Mamiću, Mamiću, govno jednom smrdljivo, pičko četnička, mi te mrzimo“, obračunali s Zdravkom Mamićem sada u ulozi savjetnika, a donedavno izvršnog predsjednika GNK Dinama. To su skandiranje ponovili u dva navrata u 23. i 33. minuti. Suci su svojim odlukama iritirali gledalište, pa Armada u 30. minuti skandira „Jebo te Mamić“, a u 32. minuti Rujevicom odjekuje „Ubij, ubij purgera“. Armada u 33. minuti ubacuje jednu baklju u teren. Uslijedilo je u 44. minuti bacanje nekih sitnijh predmeta prema terenu. Drugo je poluvrijeme proteklo u nešto mirnijem ozračju, a Armada se u 69. minuti laća pirotehničkih sredstava, pa pale jednu dimnu kutiju, a u 70. minuti i bengalku. U 76-oj odjekuje jedna petarda, da bi utakmicu završili skandiranjem sucima „Cigani, Cigani“.

Napominjemo, da ni na ovoj utakmici, uostalom kao i na većini ostalih u Prvoj HNL, nije primijenjena ni jedna preporuka iz Akcijskog plana HNS-a o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Usporedbe radi talijanski je nogometni velikan Lazio, svoju posljednju utakmicu odigrao bez publike, jer ga je talijanski nogometni savez kaznio zbog paljenja baklji i neprimjerenog skandiranja na prethodnoj utakmici.

HNK HAJDUK SPLIT: NK LOKOMOTIVA 0 : 2

Utakmica 32. kola prve HNL odigrana je u srijedu 20. travnja 2016. godine u Splitu u 19:00 sati na gradskom stadionu Poljud pred više od 4.800 gledatelja, od kojih oko 800 pripadnika navijačke skupine Torcida (navijačka skupina HNK Hajduk). Već u 18. minuti zapaljena je jedna baklja, zatim u 27. minuti jedna dimna naprava, da bi opet u 34. minuti pripadnici Torcide zapalili još jednu dimnu napravu. U 43. minuti navijači na istočnoj tribini skandiraju „Cigani Cigani“ nezadovoljni jednom sudačkom odlukom, a Torcida istovremeno skandira „Purgerske pičke“. U drugom dijelu utakmice, već u 46. minuti Torcida pali 5 baklji, a u 48. minuti još dvije. U 54 minuti Torcida aktivira jednu jaku petardu, a potom u 57 minuti pali još jednu baklju. Krajnje neprimjereno skandiranje nastavilo se u 59. minuti skandiranjem „HNS pederi nogomet ste sjebali“, a u 61. minuti ponovno je aktivirana jedna jača petarda te u 76. minuti još jedna baklja. U 82. minuti ponovo se započelo skandiranje „HNS pederi nogomet ste sjebali“, a nakon tog skandiranja do završetka utakmice više nije zabilježen incident niti nesportsko navijanje.

NK OSIJEK : NK SLAVEN BELUPO

Utakmica 32. kola prve HNL odigrana je u četvrtak 21. travnja 2016. godine u Osijeku u 19:00 sati na stadionu Gradski vrt pred oko nešto manja od 1.500 gledatelja, a među njima i stotinjak pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka) i promatralo susret koji je odigran u sportskom ozračju. Kohorta je snažno bodrila svoj klub, ali bez ikakvih navijačkih ispada.

za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code