ZBIRNO IZVJEŠĆE 14. KOLA PRVE HNL

ZBIRNO IZVJEŠĆE 14. KOLA PRVE HNL

4. studenoga, 2014.

split dinamo2web.4adcb8e2cdca171cdc1f79a5c22471de Custom

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 14. kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja

NK SLAVEN BELUPO – HNK RIJEKA 1 : 1

Utakmica 14. kola Prve HNL odigrana u subotu, 1. studenoga u 19.00 sati na Gradskom stadionu u Koprivnici.

Utakmici između Slaven Belupa i HNK Rijeke prisustvovalo je nešto više od 2.000 gledatelja, među kojima je bilo i stotinjak pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke). Pripadnici Armade bodrili su svoj klub, a jedino su dva navrata 17. i 82. minuta) skandirali „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. Utakmica, a i ponašanje navijača protekli su uglavnom u korektnom tonu. Mjere sigurnosti bile su primjerene situaciji, pa je policija na ulazu u Koprivnicu temeljito pretraživala  automobile i riječke navijače.

RNK SPLIT – GNK DINAMO 0 : 0

Utakmica  RNK Split-GNK Dinamo održana je u Splitu, 01.11.2014. u 15,00 sati pred oko 1800 gledatelja, od kojih 50-ak pripadnika BBB-a (koji sebe nazivaju navijačima Dinama).

U 9. min. BBB skandiraju: „Mamiću Cigane“, što ponavljaju višekratno i u 10. minuti.

U 11. min. skupina navijača Splita skandira sucu, zbog jedne sporne odluke,: „Jebo te Mamić“.

U 28. min. BBB višekratno skandiraju  „Mamiću Cigane“, a potom u 32. minuti „Mamiću, Mamiću, srpsko kopile“, te u 42. minuti navijačima Splita skandiraju: „Tovarske pičke“.

U 65. min. BBB opet višekratno skandiraju „Mamiću Cigane“.

NK OSIJEK – NK ZAGREB 1 : 0

Utakmica 14. Kola Prve HNL odigrana u nedjelju 2.studenoga 2014. u Osijeku u 15.00 sati na stadionu Gradski vrt

Susret osječkog i riječkog prvoligaša privukao je pažnju tek oko 1.200- 1.300 gledatelja. Među njima su se navijanjem isticali pripadnici Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka) kojih se okupilo oko 150 i veći su dio utakmice korektno bodrili svoje nogometaše. Međutim, iziritirani nekim sučevim odlukama u nekoliko su navrata iskočili iz okvira sportskog navijanja, pa se u 18. i 21. minuti, nakon isključenja osječkog igrača, zaorilo „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a igraču NK Zagreba na kojem je načinjen prekršaj,  vikalo se  „Cigane, Cigane“.  Uslijedilo je „Gazi, gazi purgera“ (25. minuta), te odmah potom  sucu utakmice „Mamićeva kurvo“ (28.min.). U 32. minuti osječki navijači pjevaju svoju pjesmicu s refrenom „Jebemo, jebemo HNS“, što ponavljaju i u 84. minuti nakon još jednog crvenog kartona igraču NK Osijeka.  Sve to popraćeno je i skandiranjem „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

Pirotehničkih ispada nije bilo.

NK ZADAR – HNK HAJDUK   0 : 3

Utakmica NK Zadra i HNK Hajduka, održana je u Zadru, na stadionu Stanovi,  02.11.2014. pred oko 1500 gledatelja, od među kojima je bilo gotovo 1.000 navijača Torcide, navijačke skupine HNK Hajduk. Zbog  velikog broja organizatori su dio smjestili na sjevernoj,  a ostatak Torcidaša na istočnoj tribini.

Pirotehnička ludilo na sjevernoj tribini počelo je već u 11. minuti paljenjem prskalica, a potom na istočnoj tribini, u 29. minuti  pale se baklje i dimne naprave. Dvije minute kasnije (31.minuti) opet se pale baklje, a u 32. minuti prskalice.

U 36. i 37. minuti Torcida na sjeveru skandira „HNS pederi,  nogomet ste sjebali“.  Nakon toga dolazi do „dijaloga“ navijačkih skupina smještenih na sjeveru i istoku, koji naizmjenično skandiraju: „ HNS pederi, nogomet ste sjebali“, oko pola minute.

U 39. i 40. minuti  sa sjevera se, nakon jedne sporne odluke, skandira sucu „Cigane, Cigane“, a potom u 40. minuti slijedi i dodatak „Mamiću Cigane“.

U 41. minuti  prskalice na istoku, a potom sjever skandira: “ Hrgoviću, Hrgovuću Turčine, napuši se kučine!“  (Hrgović je bivši igrač Hajduka koji sad igra za Zadar),  a potom skandiraju: „ Mamiću Cigane“.

U 45. minuti  Torcida na sjeveru ponavlja skandiranje „ Hrgoviću Turčine,  napuši se kurčine“  i višekratno: „ Jebo te Mamić“.

Tijekom poluvremena pali se baklja na sjeveru, a onda u 48. minuti prvo žuta dimna naprava, potom se više baklji  pali na sjevernoj  tribini, a u 49. minuti  bačena je jedna  baklja, koja pada na teren, u sam kazneni prostor.

Potom slijedi prava bakljada, pali se 10-ak baklji, a uslijed dima koji je prekrio stadion, sudac  je bio prinuđen na kratko prekinuti utakmicu.

U 50. i 51. minuti  opet se pale baklje na sjeveru i na istoku, a potom u 62. minuti jedna prskalica pada na travu, ali izvan terena.

U 66. minuti  sjever  i istok opet zajednički  skandiraju, nadopunjujući jedni druge, „HNS pederi,  nogomet ste sjebali“ , a potom slijedi ono uobičajeno „Mamiću Cigane“.

U 90. minuti  sa sjevera se čuje „Hrvatska policija, mito i korupcija“  i potom treneru NK Zadra, Miroslavu Blaževiću, „ Ćiro pederu“.

Svo to navijačko nasilje, gotovo tijekom cijele utakmice bilo je popraćeno pjevanjem „ Život je kockanje, kurve i tučnjave……“.

Smatramo potrebnim ukazati da hrvatski mediji, od elektronskih do pisanih, gotovo da i nisu zabilježili sve te ispade, a Slobodna Dalmacija ovu je  atmosferu popratila naslovima  „Puni Stanovi torcidaša: Hajduk će imati domaćinsku atmosferu“ ili pak „Odlični Hajduk se prošetao kroz Stanove“.

Navijačkom nasilju ni tu nije bio kraj. Dio njih na povratku u Split, usprkos policijskoj pratnji, stuštio se prema Šibeniku, kako bi se obračunali s „Funcutima“, navijačima NK Šibenika. Naime, ostali su „neraščišćeni računi“ s poslijepodnevne utakmice NK Šibenika i „B“ momčadi HNK Hajduka, koja je završila masovnom tučnjavom igrača, a navodno su sudjelovale i „klupe“ obiju ekipa.

Nakon pucnjave u Zagrebu, pohoda na Mamićevu kuću, nemilih događanja u Kupu, nakon kojih je put u Opatiju izgledao kao putovanje u „okupiranu zonu“,  valja se zapitati kad će se konačno zbog šačice razularenih huligana, početi poduzimati odlučnije mjere, a hrvatski navijači kod kuće i u svijetu, početi uživati ugled i stvarati dojam, kakav ostavljaju njegovi vrsni igrači diljem Europe i svijeta.

Na potezu su nadležne institucije u RH, ali također i HNS i klubovi. Ili će svi oni zakoni i dokumenti, pa i onaj o sprečavanju nasilja na sportskim terenima, ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

 predsjednikT

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code