ZBIRNO IZVJEŠĆE 20. KOLA PRVE HNL

ZBIRNO IZVJEŠĆE 20. KOLA PRVE HNL

16. prosinca, 2015.

osijek-dinamo-magla

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 20. kola Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

HNK HAJDUK – RNK SPLIT 0 : 0
Utakmica 20.kola Prve HNL odigrana je u Splitu, 12.prosinca 2015. u 17.00 sati na gradskom stadionu Poljud . Utakmica se odigrala pred oko 7.000 gledatelja, od kojih je bilo oko 2000 pripadnika Torcide ( navijačka skupina HNK Hajduka) i oko 50 pripadnika Crvenih đavola (navijačka skupina RNK Split). Pripadnici Torcide imali su istaknuti manji transparent na kojem je bio prekriženi znak HNS-a. U prvom poluvremenu razvili su transparent s natpisom „Mala je plaća, što vam daju braća, za progon navijača, Torcida sve vraća“. U 31.min. pripadnici Torcide bacaju tri petarde, a jednu baklju na tartan stazu. U 33. min. pale još jednu baklju, u 24.minuti bacaju dvije petarde, u 34-oj skandiraju „Hrvatska policija, mito i korupcija“. U 35. minuti bacaju jednu baklju na tartan stazu, u 37. min. skandiraju „Mrzim pedera…mrzim pedera…“ U drugom poluvremenu u 54. minuti bacaju ukupno 6 baklji na tartan stazu, jednu na teren, te pale još 4 baklje, također bacaju dvije petarde i aktiviraju dva topovska udara u 56 minuti. U 60. minuti pale jednu stolicu, u 64. minuti pale jednu baklju, u 68.minuti pale dvije stolice, a u 85. minuti skandiraju višekratno „Žužule Turčine, napuši se kurčine“.

HNK RIJEKA – NK SLAVEN BELUPO 1: 1
Utakmica 20.kola Prve HNL odigrana je u Rijeci 13. prosinca u 17.00 sati na stadionu u Rujevici. Na Rujevici se okupilo nešto više od tri tisuće gledatelja, a među njima i oko 600 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka), dok je gostujući tim bodrilo tridesetak mališana iz Koprivnice, koji su, nažalost, bili smješteni, poput najgorih huligana, u već čuveni „navijački kavez“.
Susret je protekao u žestokom navijanju Armade, a nepodobno skandiranje („Podravske pičke“) čulo se u 19. minuti, da bi deset minuta kasnije (29.min.), izvjesili veliki transparent s natpisom RIJEKA ŠAMPION,te zapalili tri baklje i veći broj bljeskalica. Sve to popratili su bacenjem plastičnih pivskih čaša preko ograde i spram pomoćnog sudca, pa je glavni sudac na trenutak (1,5 minuta) morao prekinuti susret. Nakon upozorenja spikera da se suzdrže od takvog ponašanja „jer to i skupo košta“, uslijedilo je u dva navrata skandiranje „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ (31. i 32.minuta). Armada je sve to popratila i višekratnim pjevanjem
„Mrzim Dinama, mrzim Hajduka, mrzim tovara, mrzim purgera, riječka Armada“, a u 71. minuti opet su preko ograde bacili nekoliko plastičnih čaša.

NK OSIJEK – GNK DINAMO 0:1
Utakmica 20. kola prve HNL odigrana je 13. prosinca 2015. godine na stadionu Gradski vrt u Osijeku pred oko 1700 gledatelja.
Na južnoj tribini stadiona bilo je smješteno 20–ak pripadnika BBB Fun Cluba, dok je na suprotnoj, sjevernoj tribini, bilo oko 350 pripadnika BBB, Kluba navijača Dinama.
Tijekom utakmice skupina navijača Dinama s južne tribine nije prouzrokovala nikakva ponašanja suprotna zakonima ili pravilnicima HNS-a, dok su navijači sa sjeverne tribine u 52., 54. i 75. minuti bacili prema terenu za igru 14 komada raznih pirotehničkih sredstava, a između 35. i 42. minute skandirali „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje..“, „Pili smo pelina, pušili smo trave, najviše volimo Mamića bez glave..“, „Zdravko Mamić, ratni profiter“ i „Zdravko Mamić srpsko kopile..“.
Tijekom cijele utakmice na ogradi tribine bila je istaknuta zastava s prekriženom glavom Zdravka Mamića (prema tumačenju disciplinskih tijela UEFA-e okarakterizirano kao transparent neprihvatljivog sadržaja).

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak
predsjednik T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code