HOLY I STRANKA, UZ ZRNO NEDOSLJEDNOSTI

HOLY I STRANKA, UZ ZRNO NEDOSLJEDNOSTI

26. kolovoza, 2013.

M.Holy foto

Aktualni komentar Srećka Jurdane

Mirela Holy – bivša aktivistica SDP-a, danas samostalna zastupnica – najavljuje osnivanje političke stranke koja će se zalagati za „održivi razvoj“ i usklađivanje ekonomije s ekologijom. Ideja je za pohvalu; u Hrvatskoj nema stranke koja se primarno bavi pitanjima zaštite okoline, i to je jedan od razloga zašto zemlja izgleda kao skladište otpada, odnosno kao poligon za zastarjele tehnologije. Gospođa Holy ulazi, dakle, u slobodan prostor, koji nudi priliku za brzu ekspanziju. Lokalni ekološki pokreti – aktivni na potezu od Dubrovnika do Istre – neorganizirani su, paušalni i lišeni institucionalnoga utjecaja, i samo ih ozbiljnija stranka može pretvoriti u društvenu snagu koju će političke strukture respektirati.

SUKOB S ČAČIĆEM

Mirela Holy morala je otići s položaja ministrice okoline, nominalno zbog afere oko neprincipijelnoga pomaganja prijateljici, a zapravo zbog sukoba s Radimirom Čačićem oko vizije hrvatskoga razvoja. Bivši prvi potpredsjednik Vlade nastojao je nametnuti neke velike projekte ne obazirući se na njihove popratne devastacijske efekte, i ministarstvo koje inzistira na „održivome razvoju“ doživljavao je kao smetnju. Najistaknutiji među tim projektima bili su urbanizacija Srđa (praćena izgradnjom hidrocentrale na Ombli) i nova termoelektrana na ugljen pokraj Plomina. Čačić je u međuvremenu otišao u zatvor, ali ideje su ostale aktivne. Nakon ostavke gospođe Holy, novi ministar okoline Zmajlović promptno je odobrio masivan zahvat na unikatnome Srđu, iako ga je građanski ekološki pokret u Dubrovniku pokušao na sve načine zaustaviti. Iza projekta stoji utjecajan izraelski kapital prema kojem se Vlada odnosi susretljivo. Ideja o hidrocentrali na Ombli trenutačno je suspendirana, ali postoje investicijske sile koje iskušavaju javnost i povremeno joj stavljaju na znanje kako od projekta nisu definitivno odustale. Nejasno je odakle će, bez Omble, predviđeni objekti na Srđu dobivati energiju.

TEHNOLOGIJA UGLJENA

Poseban spor izaziva termoelektrana Plomin. Iz razloga koji su široj publici nedokučivi, Vlada je zaključila da se taj pogon mora vrtjeti na ugljen, a ne na plin, što će – bez obzira na sve moderne oblike zaštite – drastično povećati emisiju stakleničkih plinova i zagađenje prirode. „Društvo uglješa“ ili „Ugljenski lobi“ u Vladi toliko je jak da su zadnjih dana s visine otpisali inicijativu zelenih o lokalnome referendumu, i poručili im da je proslijede Saboru. Očekivalo bi se da će Mirela Holy – u izjavama koje daje oko osnivanja stranke – energično ustati protiv elektrane na ugljen, koja je u potpunoj suprotnosti s današnjim europskim energetskim kriterijima i pojmom „održivoga razvoja“.

Ništa od toga. Gospođa Holy izjavila je na televiziji kako „u načelu nije protiv elektrane na ugljen“, ne objašnjavajući razloge za svoj stav. Time je nesumnjivo preliminarno umirila Milanovićeve političke „uglješe“, ali u začetku se konfrontirala sa zelenim pokretom koji grčevito pokušava spriječiti nicanje još jednog velikog zagađivača u Istri. Kakav je smisao stranke „održivoga razvoja“ koja se, u vremenu galopirajućeg globalnog zatopljenja, i dalje zalaže za tehnologiju ugljena ? Bivša ministrica okoline, koju se u javnosti politički percipiralo kao „Čačićevu žrtvu“, morat će jednom egzaktno odgovoriti na to pitanje. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. fernando
  #1 fernando 29 kolovoza, 2013, 09:32

  Dobar članak.
  Mislim da Mirela i zeleni i dalje govore istim jezikom.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. sretnick
  #2 sretnick 28 kolovoza, 2013, 09:29

  zašto nitko ne napiše da ćemo u slučaju elektrane na ugljen imati u stvari uvoznu struju jer će se ugljen uvoziti. jeftinije je takvu struju uvoziti je ne bacaš milijune na beton a i zagađenje ostaje kod proizvođača.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. savjest
  #3 savjest 27 kolovoza, 2013, 14:55

  ova mala ako uspije ujedinit sve zelene strančice u hrvatskoj dobit će na slijedećim parlamentarnim izborima minimum 5-10% glasova i ući u sabor. pitanje je samo jer ona nečiji projekt ili ima samo svoju “pametnu glavicu”?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code