RADOVIĆ: GLASAT ĆU ZA BANDIĆA II

RADOVIĆ: GLASAT ĆU ZA BANDIĆA II

29. rujna, 2019.

 

U svakoj šali ima pola zbilje

(stara izreka)

Piše: Saša Radović

Od mnoštva predsjedničkih kandidata konačno se pojavio pravi; Njegovo Veličanstvo Milan Bandić! Poštenje, iskrenost i sve najbolje ljudske osobine koje i inače krase našeg Milana dovoljne su karakteristike da ga i bez one formalnosti demokratskih izbora – proglasimo Predsjednikom svih Hrvata ali i ostalih nam manjina. Ako ipak do izbora dođe, on će biti i moj kandidat!

Kolinda

Sve dok nam Zoran Šprajc u emisiji Direkt nije predstavio Milana Bandića kao predsjedničkog kandidata – nisam bio siguran, kome dati glas; Kolindi ili Zokiju?

O političkoj orijentaciji nema smisla raspravljati, naša Kolinda ima najširi mogući dijapazon; od ekstremnog nacional hrvatstva do Vučića i Dačića. Kolinda je mnogo ljepša od Zokija, bujna plavuša s osmijehom koji obara! Još više oduševljava njezino pjevanje, ni jedna nota nije pogrešna, ni jedan ton promašen. Doduše, njezin prekrasni alt koji puta pređe u falset, ali zlobne primjedbe nekih da je tomu krivi neki „maligani”– notorna je laž. Ni Severina ni Ceca nisu joj ravne. Obožava nogomet, grli igrače bijele, žute, crne…

Nema sumnje da mnogo truda i eura stoje njezine stalne (takoreći; svakog sata!) promjene šarenih, crvenih, crnih haljinica, kostimića, hlača, cipelica. Tu su i neizostavne bujne, plave (zapravo, žute!) ekstenzije i najmanje centimetar duge crne trepavice. Sve to, uz stalne duge turneje po svijetu na koje vodi one „potrebne”, ali još više onih koji ničemu ne služe –  masno opterećuje državni budžet ili bolje reći svakog stanovnika Hrvatske. Sjetimo se samo golemog osiguranja, tjelohranitelja, smiješnih šarenih grenadira iz srednjeg vijeka pa frizera, frizerki, visažistica… Zli novinari tvrde da se s tih važnih službenih dužnosti Kolinda vraćala mršavija, vitkija. Kažu; liposukcije, ali nije istina!

Mnogi kažu da skromnost nije vrlina, a naša Kolinda zaista nije skromna. Počela je s glamuroznim i preskupom inauguracijom, dok se u razvijenim zemljama predsjednici biraju u parlamentu i troškovi su 0 (slovima; nula) eura ili kuna! Kolinda je potrošila mnogo više kuna od nule na inauguraciju, a onda su troškovi eskalirali, poskočili (u milijunima!). I skaču svih ovih godina sve više!

No, sve to je sekundarno, naša Kolinda je lijepa, simpatična i domoljubna pa bi dobro predstavljala Hrvatsku! Posebice na međunarodnim utakmicama.

Zoki

Zoki je drukčiji, bilo bi ružno reći da je ružan, ali lijep, nije! Njegova glavna pozitivna osobitost je što nije arogantan, nego uglađen, nekako fin, pravi gospodin. Ima tik; nakon svake rečenice jezikom obliže usne i to mu je vrlo šarmantno. Imun je na sve poroke; alkohol i kokain ni u snu ne želi vidjeti, a još manje konzumirati svaki dan u svako vrijeme. Ne jede puno! Apstinent sto posto! Zlobni novinari kažu da je tu i tamo, vrlo rijetko popio po neku čašicu vina u restoranu Tač, ali ni to nije točno. Ti isti zli novinari ne znaju što bi pa provlače i neke nedokazane i sasvim sigurno lažne priče o Zokijevim seksualnim avanturama. Navodno je Zoki počesto trčao (pardon; letio) službenim zrakoplovom na Krk. Navodno je tamo neka crvenokosa pjevačica bila, postojala, a valjda je i pjevala. Kažu da se u to vrijeme tamo na Krku rodilo i neko dijete. Hm, lažne priče!

Zoki je i skroman i rastrošan. Ako kod kuće nemaju dovoljno kruha njegova supruga reže tanje šnite pa im je svima dosta. Supruga Sanja pokušala je tu formulu (Antoinette, kolači) provesti u školama, ali nije išlo. Djeca su i dalje ostala gladna. S druge strane, po rastrošnosti – tu je Zoki još bolji od Kolinde, zaduživao se kao pijani milijarder. U svom mandatu je jadnu i već ogoljelu do kosti Hrvatsku naš Zoki zadužio za još 71 milijardu kuna. To tvrdi premijer Plenković, a on zna što su igre s milijardama (Agrokor, „F-16”, Uljanik…). Pravni ekspert Pero Kovačević kaže da je dug u Zokijevo vrijeme još veći, da se popeo s 154 milijarde na 289, što znači; 135 milijarda kuna. Ali svejedno, ti dugovi nisu u eurima nego u kunama pa Zokiju možemo oprostiti.

Kad Zoki zna dizati milijardske kredite i trošiti ih za dobro naroda svoga – valjda bi bio dobar predsjednik.

Bandić

Kad se na spomenutoj TV emisiji Direkt ovih dana pojavio Milan Bandić – svi ostali kandidati pa i Kolinda i Zoki, pali su u vodu. Bandić nudi u svom programu jednakost i zakonitost za malog čovjeka i velikog Hrvata, visokog dužnosnika. U Ustav Republike Hrvatske uglavit će se novi članci o slobodi korupcije za sve slojeve društva. Svi će biti kao naša politička elita, kao Bandićevi žetončići ili kao Zokijevi Saucha i Opačićka, Plenkovićevi; Kuščević, Gabrijela… Nitko neće morati gurati plavu kovertu ispod stola, moći će je javno izvaditi iz džepa, prebrojati eure ili kune i dati ih zaslužnima. Onim malim činovnicima ili vratarima na ulazima dat ćemo 50 ili sto kuna – ministrima stan, dva stana ili vilu na moru, a može i koji milijunčić na bankovni račun u Belizeu ili Panami… Sve legalno, zakonito bez straha. Neće biti potrebno sramoćenje premijera Plenkovića da brani svoje pulene potonule u močvari nemorala, zla, nezakonitog bogaćenja…  Nitko neće pitati; „Odakle ti tri vile ili novi mercedes? Gdje si to pokrao, opljačkao?” Odgovor će biti zakonit, ZNA SE! – korupcija, provizije… Ni Šuici neće biti neprijatno, i ona i onaj s tri vile i ona s novim mercedesom živjet će mirno, sretno i dugo kao u svim bajkama.

Kad izaberemo genijalnog Milana Bandića za predsjednika direktno aklamacijom ili putem izbora, istina će postati obvezni pratitelj mutnih poslova nelegalne korupcije, krađa, provizija i nezakonitih manipulacija. U novoj Koruptivnoj Republici Hrvatskoj postojat će legalni cjenik usluga; od stotine kuna do milijarda – od sitnih usluga na šalteru do krupnih u ministarskim uredima. Korupcija ide ruku pod ruku s kriminalom pa će se i kriminal konačno ozakoniti, amnestirati i postati legalan. Neki kažu da je već i sada legalan, da DORH namjerno zatvara oči i uši, da ništa ne vidi, ne čuje i ništa ne osjeća – ponajmanje korupciju i kriminal naše političko kriminalne elite! Ali i to je ordinarna laž!

Negativno je i neosporno za žaljenje, što bi ukidanjem nezakonitosti korupcije nestale s hrvatske političke scene sestrinske domoljubne i nadasve poštene stranke HDZ, SDP i IDS. Bilo bi to zaista šteta! Ne bi se više isplatilo uzalud plaćati članarine u tim strankama, jer bi onaj užitak; slatki drp iliti pljačka i kriminal koji se provodio 30 godina – zauvijek nestao. Pojavio bi se samo problem kako likvidirati četiri petine svih političara u državi, takozvani uhljebi i paraziti.

I sve bi bilo lijepo i krasno da nisam prao suđe tijekom Šprajcove TV emisije o Bandiću pa nisam gledao emisiju. Supruga mi je u to vrijeme, kao obično gledala tursku sapunicu, a zatim Šprajca i tek na samom kraju emisije o Bandiću pozvala me da bacim pogled na ekran. Na svoje iznenađenje – umjesto pravog, nepatvorenog, zagrebačkog Milana Bandića ugledao sam neko drugo lice, nekog drugog Milana Bandića. Taj drugi Bandić nije mi se svidio, čini se da šmrče ono „bijelo” što onaj naš Bandić l. Zagrebački – nipošto ne bi! Osim toga – taj Drugi bi uvođenjem legalne korupcije potkopao temelje Hrvatske i čitava bi se politička scena današnje Hrvatske srušila kao kula od karata.

No, svako zlo ima i dio dobroga u sebi. Umjesto jednog spomenika Domovini koji planira graditi Milan Bandić l. Zagrebački, lako je pretpostaviti da bi isti takav izgradio i Milan Bandić ll – dakle imali bi dva lijepa spomenika Domovini. Stajalo bi nas to, umjesto 35 milijuna, 70 milijuna, ali najvažnije je domoljublje. U početku planiranja onaj Bandić l. Zagrebački predvidio je 21 milijuna za spomenik, ali apetiti su narasli na 35 milijuna kuna. Kako kaže Zoran Šprajc „da se može uzeti više na 35 milijuna nego na 21 milijun” (nije valjda, ne daj Bože, pomislio na provizije!), a još više se može uzeti na 70.

Oprost ili grižnja savjesti

Nažalost, ova hrvatska balada, tragedija, komedija ili satira o spomenutim predsjedničkim kandidatima i o spomeniku Domovine – gola je istina!

Kao dragovoljac, branitelj i časnik Domovinskog rata – smatram da se Domovina ne brani i ne slavi jalovim spomenicima, posebice ne iniciranih od onih koji su bježali pred hrvatskom vojnom odorom kao vrag od tamjana. Umjesto s puškom u ruci takvi Veliki Hrvati tijekom srpske agresije iskazivali su domoljublje busanjem u hrvatska prsa i izvikivanjem „domoljubnih” parola s političkih pozornica. Daleko, jako daleko od bojišnica, jer je tamo bilo snijega, kiše, blata, propuštaju cipele, puca se, ima ranjenih, mrtvih… I još gore od svega, zarobljenih, mučenih…

Je li spomenik Domovini izgrađen s naših 35 milijuna možda nekakav oprost onima koji su u punoj životnoj snazi izbjegli braniti Domovinu? Ili se nakon četvrt stoljeća javila grižnja savjesti i sram? Čini se da jest!

Domovina je svetinja koja traži više od hrpe betona i kamena – traži boljitak svih građana Hrvatske, borbu protiv žalosne činjenice da smo najsiromašniji u Europskoj uniji i da se kao krepana mačka vučemo iza svih članica EU. Gradnjom skupih, jalovih spomenika možemo postati samo još više osiromašni.

Da bandići, plenkovići, kolinde, kuščevići i ostala garda s vrha vlasti imaju i malo empatije za siromašni pa i gladni hrvatski puk – tih 35 milijuna kuna preusmjerili bi na pučke kuhinje, za koje se čini da i ne znaju…

Neka se nitko ne igra s Domovinom i lažnim domoljubljem! To je uvijek opasno, posebice ako takva prljava igra služi samo za stjecanje probitka i osobne koristi.

 

Anno Domini MMXIX.    T                                      

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Kovač
  #1 Kovač 1 listopada, 2019, 18:59

  Žrdino nema više “mi ili oni”. Nas odavno više nema.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. žrdina
  #2 žrdina 29 rujna, 2019, 18:01

  Mi ili oni ! bitanga je reko.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code