ZBIRNO IZVJEŠĆE 14. KOLA MAX TV PRVE HNL

ZBIRNO IZVJEŠĆE 14. KOLA MAX TV PRVE HNL

31. listopada, 2016.

 

 

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 14. kola MAXtv Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

NK INTER – GNK DINAMO 0 : 1

Utakmica 14. kola Max TV Prve HNL odigrana u subotu 29. listopada 2016. u 15.00 sati na stadionu u Zaprešiću

Na stadionu u Zaprešiću okupilo se oko 2.500 gledatelja, a među njima se našlo blizu 350 pripadnika Bad Blue Boysa (BBB- navijačka skupina GNK Dinama), koji su cijelu utakmicu držali tri portreta Zdravka Mamića s prekriženom glavom. Većim dijelom utakmica je protekla u korektnoj i sportskoj atmosferi koju su u nekoliko navrata narušili BBB, kao primjerice u 23. minuti kad preko ograde bacaju jeednu petardu. Na samom kraju poluvremena (45. minuta) skandiraju „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, a u 54-oj pale jednu dimnu kutiju.

NK LOKOMOTIVA – HNK RIJEKA 0 : 2

Utakmica 14. kola Max TV Prve HNL odigrana u nedjelju 30. listopada 2016. u Zagrebu na stadionu NK Zagreb, pred oko 800 gledatelja, od kojih je bilo oko 300 pripadnika Armade (navijači HNK Rijeka).

Prvo poluvrijeme proteklo je u korektnom i sporstkom ozračju s dva uvredljiva skandiranja, i to u 30. minuti kad dio pripadnika Armade skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, te u 35. min. skandiranjem „Purgerske pičke“.

Drugo poluvrijeme bilo je puno incidentnije jer veći dio pripadnika Armade od 48. do 53. minute pjeva „I baš je dobro jebati te opet, staviti kitu u tvoju ritu,…….“. U 57. minuti pripadnici Armade pjevaju „Jebat ćemo Zagreb cijeli, i Cibonu i Dinamo“, u 60. min. Skandiraju „Purgerske pičke“, a u 61-oj „Jebo vas Mamić“. U 65. minuti pripadnici Armade pale jednu baklju, a u 71. min. skandiraju „Mrzim Dinama, tovara, purgera, riječka Armada“.

Pred sam kraj susreta u 90. min. pripadnici Armade skandiraju „Mrzim ga, mrzim ga, splitkog Hajduka“, a u sudačkoj nadoknadi ponovo pjevaju „I baš je dobro jebati te opet, staviti kitu u tvoju ritu,……“ .

HNK HAJDUK – NK OSIJEK 1 : 0

Utakmica 14. Kola Prve Max TV lige odigrana u ndjelju 30. Listopada 2016. U Splitu u 17.00 sati na stadionu Poljud

Preko 12.000 gledatelja okupilo se na Poljudu, a tmosferom na stadionu dominirali su pripadnici Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka), njih oko 6.000 koji su priredili pravi performans kao sjećanje na svog preminulog člana i vođu Žana Ojdanića.

No nije ostalo samo na performansu, nego je tijekom utakmice trajala prava piromanska fešta. Već u 4. minuti pali se na sjeveru prva baklja, a prati ju snažan topovski udar, a nešto kasnije (12.minuta) pale se dvije baklje i jedna dimna kutija. Baklje se pale i dalje – 16. minuta 3, 17., također, tri. Zapaljene su i dimne kutije u 16-oj (jedna) i 38. minuti (dvije).

Krajem poluvremena baklje se pale u u 41. i 44. minuti, te dimna kutija u 43. minuti.

No prava piromanska fešta tek je uslijedila kada Torcida u znak obilježavanja svoje 65. godišnjice osnivanja pali u 65-oj minuti 70-ak baklji, od kojih pet završava preko ograde na tartan stazi, a sve je popraćeno s 18 topovskih udara. Zbog gustog dima koji se nadvio nad igralištem i poljudskim tribinama, sudac u 67. minuti nakratko prekida susret.

No, Torcida ne staje pa u 68. minuti pali jednu baklju i po jednu dimnu kutiju u 71. i 72. minuti, a u 82. minuti vatrogasci moraju intervenirati kako bi ugasili vatru na dnu sjeverne tribine. U 87. i 90. Torcidaši pale još po jednu baklju.

Pri kraju susreta nakon jednog oštrog starta igrača Hajduka, došlo je do naguravanja među igračima, a publika reagira skandiranjem Osječanima sa „Cigani, Cigani“.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code