ZBIRNO IZVJEŠĆE 25. KOLA PRVE HNL

ZBIRNO IZVJEŠĆE 25. KOLA PRVE HNL

13. ožujka, 2014.

140308 Slaven Dinamo Custom

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkog nasiljapromatrači HHO-a pratili su utakmice 25. kola Prve HNL  i zabilježili sljedeća događanja:

 

NK Hrvatski dragovoljac – HNK Rijeka 0:2

Utakmica odigrana u petak,  07.03. 2014. na NŠC „Stjepan Spajić“ u Zagrebu pred oko 1.500 gledatelja od čega oko 100 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka) smještenih u D sektoru namijenjenom gostujućim navijačima. Uz iznimku 45. minute kada Armada skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“,  i 62. minute, kada aktiviraju 2 baklje, koje su odmah ugašene, utakmica je protekla u mirnom tonu.

RNK Split – NK Osijek 1:0

Utakmica odigrana u subotu, 08.03. 2014. na stadionu Park mladeži u Splitu pred oko 500 gledatelja od čega 15-ak pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijek). Utakmica je protekla u mirnom tonu, a je atmosferu narušilo tek skandiranje Kohorte u 43. minuti „ Jebemo HNS“ i „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, što su ponovili i u 82. minuti.

NK Slaven Belupo – GNK Dinamo 1 : 6

Utakmica 25. kola Prve HNL odigrana na Gradskom stadionu u Koprivnici, 8. ožujka 2014. u 19.00 sati

Pred oko 2.500 gledatelja, koliko se okupilo na koprivničkom stadionu, odigran je susret Slaven Belupa i Dinama, kojemu su glavno obilježje i ton dali Bad Blue Boysi (skupina koja sebe naziva navijačima GNK Dinama), njih oko 400, nesportskim ponašanjem i navijanjem. Njihova zaglušujuća buka nije bila podrška igračima na terenu, nego se pretvorila u pravo orgijanje protiv braće Mamić, prije svega izvršnog direktora kluba Zdravka Mamića.

Kao i obično, BBB, smješteni u prostor predviđen za gostujuće navijače i okruženi kordonom redara i interventnih policajaca, izvjesili su transparent s prekriženim likom Zdravka Mamića, što je prema pravilima UEFE nedopustivo i kažnjivo. Od 11. minute počelo je skandiranje „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“ i „Zdravko Mamić ratni profiter“ i trajalo je bez stanke punih šest minuta. U 17. minuti zapaljena je jedna dimna baklja, a u 34-oj  se zaorilo „Doći će i taj dan, odjebat će narkoman….živjet će opet Dinamo“. To se ponavljalo neprestance i u idućim minutama, da bi u 36. minuti bila bačena jedna petarda, potom se zaorilo „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. Poluvrijeme je završilo snažnim skandiranjem „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“.

Drugo poluvrijeme započelo je u istom tonu, a u 59. minuti BBB se dotiču i poznatog TV komentatora Ivice Blažička skandirajući „Blažičko, Blažičko, Mamićeva pičko“ i Jebo te Mamić“. U 63. minuti skandiraju „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, a u 70-oj počinje višeminutno pjevanje „Jebi se, jebi Zdravko, s tobom je gotovo, spremajte kofere…“. U istoj minuti počinje piromanski rusvaj. Na igralište je u šesnaesterac i prostor oko njega bačeno 8 baklji, a u gledalištu, među BBB, upaljeno je desetak baklji. U toj atmosferi buke i dima, službeni spiker pokušava u dva navrata smiriti strasti, upozoravajući da će utakmica biti prekinuta i poduzeti se odgovarajuće mjere, ukoliko Dinamovi navijači ne prekinu s ispadima. Usprkos tomu, u 74. minuti pada još jedna baklja u teren, a među BBB upaljeno je njih nekoliko (3-4). U 89. minuti BBB pjevaju „Mamiću znaj,  svemu je kraj , odlazi i više se ne vraćaj“. Minutu poslije slijedi „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, da bi BBB završili svoje navijanje s „Braća Mamić, ale, ale, pušite kurčine, ale, ale…“. Iziritiran divljaštvom, rasizmom i ksenofobijom navijačke skupine, na koje nisu reagirali ni policija ni redari, koji su držali u obruču navijače, Zdravko Mamić napustio je utakmicu 15-ak minuta prije njenog kraja.

NK Istra 1961- HNK Hajduk 1 : 1

Utakmica 25.kola Prve HNL odigrana na stadionu „Aldo Drosina“ u Puli, 9. ožujka 2014. u 19.00 sati

Na stadionu „Aldo Drosina“ okupilo se oko 5.500 gledatelja, od kojih 300-400 Demona (navijačka skupina NK Istre 1961) i gotovo 1.ooo pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk). Obje su skupine snažno bodrile svoje ljubimce, ali, nažalost, ni na ovoj utakmici nisu izostali incidenti koji se često javljaju na utakmicama Prve HNL. Već u 7. minuti Torcida je bacila petardu, a u 10-oj zapalila prvu baklju. U 13. minuti Torcida pali dimnu bombu, a odmah potom i 2-3 baklje, a pet minuta kasnije (18.min.) opet jedna baklja, da bi odmah potom uslijedilo gromoglasno „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, te „Jebo vas Mamić“ kao reakcija na neke sudačke odluke. U 33. minuti Torcida baca jednu petardu i pali nekoliko bljeskalica, da bi, sve više iznervirani nekim sudačkim odlukama, u 37. minuti počeli skandirati „Cigani, Cigani“, bacati bljeskalice u teren (koje vatrogasci nespretno gase) i uzvikuju „Jebo vas Mamić“.  Slijedi potom (38.min.) „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a u teren, u vratarev prostor padaju dvije boce. Minutu poslije (39.min.), u teren je opet bačena jedna boca, a dvije minute potom (41. min.) u teren pada jedan jastučić, da bi minutu-dvije kasnije, zbog sudačkih odluka, u teren počele padati bljeskalice, a zbog dosuđenog jedanaesterca u korist Istre 1961, sucu se skandira „Cigane, Cigane“, zajedno s „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ . Uslijedilo je upozorenje spikera da sportski tereni nisu mjesto za nedolično ponašanje i navijanje. To, međutim, nije spriječilo Torcidu da u 45. minuti, te u sudačkoj nadoknadi vremena, ne upali jednu baklju, a , na suprotnoj strani, Demoni uzvraćaju paljenjem bengalke.

Drugo poluvrijeme, započelo je skandiranjem Torcide sucu iza gola „Cigane, Cigane“. U 58. minuti, nakon jedne sudačke odluke, Demoni, ali i dio ostalog gledališta uzvikuju „Lopovi, lopovi“, te „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. U tom trenutku dolazi i do gužve među Demonima i dijela navijača, pa su redari i interventna policija prinuđeni smirivati strasti. Torcida na to uzvraća u 60. i 61. minuti paljenjem bljeskalica i dvije baklje. U 65. minuti Torcida skandira „Pizda, sudac“, a u 73. opet bacaju na teren jednu bocu i dobacuju sucima „Pizde, Mamićeve kurve“, što ponavljaju i u 76. minuti uzvikujući „Jebo vas Mamić“. Iste uzvike ponavljaju i Demoni u 90-oj, a Torcida svoje navijačke strasti iskaljuje u 90. minuti bacajući još jednu bocu u teren.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednik T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code