ZATIŠJE PRED NOVI INCIDENT

ZATIŠJE PRED NOVI INCIDENT

18. srpnja, 2015.

Savska-66-28.-dan-prosvjeda-5

Ministarstvo bez vizije, a branitelji ustrajni

Napisao: Mladen Pavković

Još se ne nazire kraj prosvjeda hrvatskih branitelja, stradalnika i članova njihovih obitelji ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66 u Zagrebu, a koji je počeo još u listopadu prošle godine. Mediji sve manje ili gotovo nikako više ne posvećuju pažnje ljudima koji su bili prvi kad je trebalo, koji su oslobodili i stvorili hrvatsku državu. Čekaju da se dogodi neki „incident“, pa će se onda kao jedan, po direktivi, javiti, što se poglavito odnosi na tzv. Hrvatsku radioteleviziju (HRT). No, kako bilo da bilo, ovo je nešto najsramnije što je Hrvatska doživjela – da se marginaliziraju, podcjenjuju, blate i gaze Junaci hrvatskog Domovinskoga rata. Ovaj prosvjed podržavaju gotovo sve Udruge proizašle iz Domovinskoga rata i kao što se vidi – ustrajni su, kao što su bili i 1991., bez obzira što se ministar Matić i njegovi pomoćnici, za koje se traži da odu u ropotarnicu, „smiju“ i na određeni način prave „budale“ od onih koje bi trebali štiti.

Vizija i Misija ovog ministarstva

A da se Ministarstvo branitelja i te kako treba založiti za one koje predstavlja, a ne im okretati leđa, najbolje se može razabrati kad se pogleda Vizija i Misija ovog ministarstva.
Pa, što piše o Viziji Ministarstva branitelja?
„Ministarstvo branitelja svim će (podvukao a.) hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata osigurati da njihove zasluge u obrani Domovine budu trajno i dostojanstveno vrednovane, a njihova žrtva nikad zaboravljena:“
Prekrasno!
A o Misiji se navodi ovo:
„Ministarstvo branitelja njegovat će i čuvati vrijednosti i stečevine obrambenog i osloboditeljskog Domovinskog rata na ponos hrvatskih branitelja, ratnih stradalnika i svih građana Republike Hrvatske“. Zatim se dodaje i ova iznimno važna rečenica: „Zaštitit ćemo interese i dignitet svih (podvukao a.) sudionika rata i dosljedno provoditi javne politike u cilju osiguravanja adekvatne zdravstvene i socijalne skrbi onima kojima je Hrvatska najzahvalnija!“
Dakle, u Viziji i Misiji Ministarstva branitelja RH je sve rečeno, baš kao i u prosvjedu branitelja. Ali, neka ljudi koji su branili i obranili hrvatsku Domovinu, a koji se ovih dana „kuhaju“ pod šatorom u Savskoj 66, sami kažu što je istina, a što laž u Viziji i Misiji, pa kom opanci, kom obojci!

Nećemo crnog goluba

Prigodom obilježavanja Vojno-redarstvene akcije Oluja 95. u Kninu, Ministarstvo branitelja RH daruje braniteljima, ali i drugima, relativno veliki broj majica s logotipom ovog ministarstva. Međutim, ako to ministar Predrag Matić misli uraditi i ove godine, kad će se okupiti iznimno veliki broj ljudi, onda ga molimo da dijeli majice bez – logotipa, na kojem se kao zaštitni znak nalazi- CRNI GOLUB!
Neki kažu da je bijeli golub simbol svega što je pozitivno, poglavito ako je golub slobodan i u letu, tada je on simbol čovjekove slobode, bezgranične ljubavi, neustrašivosti, prijateljstva i sl.
S druge pak strane, crni golub je suprotnost svemu onome što je bijeli golub, pa je ujedno i znak predskazivanja nečeg lošeg što će se desiti, kao simbol najave negativnog u životu.
Nije nam jasno, tko je smislio i što ima crni golub tražiti u službenim dokumentima Ministarstva branitelja? Da donosi – nesreću?
Stoga još jednom molimo ministra branitelja da izbaci crnog, a da unese bijelog goluba kao zaštitnog znaka, ili da umjesto njega bude otisnuti neki drugi, prihvatljiviji, hrvatski povijesni simbol.
Crnog goluba nećemo i ne želimo!T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code