ZAŠTO SE JOŠ NI JEDNA BOLNICA NE ZOVE PO DOKTORU NJAVRI?

ZAŠTO SE JOŠ NI JEDNA BOLNICA NE ZOVE PO DOKTORU NJAVRI?

16. rujna, 2015.

JurajNjavro_CB_index_V
U Zagrebu je 15. rujna 2008. umro jedan od Junaka hrvatskog Domovinskoga rata, legendarni kirurg – dr. Juraj Njavro (2.7. 1938. – 15.9.2008.). Bio je veliki čovjek, jedan od simbola ratnog Vukovara, humanitarac i stručnjak. Mnogi hrvatski branitelji, stradalnici i civili itekako se sjećaju čovjeka koji je spašavao ljudske živote, u razorenoj vukovarskoj ratnoj bolnici zajedno s dr. Vesnom Bosanac i drugima.
Bio je i u srpskom zatočeništvu, što znači da Srbi nisu samo progonili hrvatske branitelje, već i takve kakav je bio dr. Njavro, koji nije pitao ni u vrijeme najžešće agresije tko je tko po nacionalnosti, već je svakome pomogao koliko je znao i umio.
U ratnoj bolnici Vukovara ostao je do zadnjeg dana.
Međutim, još nitko nije odgovarao za razaranje vukovarske bolnice na koju je svakog dana padalo na stotine srpskih i inih projektila. Preko toga se i dalje prelazi kao spužvom preko ploče. A postoje brojne fotografije, video zapisi, a na kraju i svjedoci koji mogu potvrditi kroz kakav je pakao prošla ova bolnica, zajedno s dr. Njavrom i ostalim njegovim suradnicima.
Bio je ministar zdravstva (1993.), potom ministar za humanitarna pitanja (1994.), a od 1996. do 2.000 godine obnašao je dužnost ministra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.
Sjećamo ga se i kao saborskog zastupnika HDZ-a, ali i kao predsjednika Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca. Gdje god je bio, rekao je dr. Andrija Hebrang, uvijek mu je na prvom mjestu bila Hrvatska, odnosno tzv. mali ljudi za koje se borio svim srcem.
Autor je i knjige „Glava dolje, ruke na leđa“.
Žalosno je i tužno što se već danas malo spominje njegovo ime i njegova velika djela. Djeca ne uče o njemu u školama. A, ako je tko zaslužio da ga pamtimo, zaslužio je to ovaj legendarni liječnik, po čijem bi se imenu trebala nazvati i neka naša veća i značajnija zdravstvena ustanova, tim više što je bio i uzor mnogim zdravstvenim djelatnicima.
Mladen Pavković,
predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. katia zzo
  #1 katia zzo 10 siječnja, 2020, 15:13

  Gradska banka Pružamo gotovinske zajmove od 5000 do 50000 eura, 50000 do 300 000 eura po godišnjoj stopi od 2% za bilo koju osobu.
  Ako vam je potrebna pomoć, molimo vas da nam kažete beskrajni stres plaćanja.
    pošaljite nam e-poštu na ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code