ZAŠTO NEMA FILMOVA O SRPSKIM KONCETRACIJSKIM LOGORIMA?

ZAŠTO NEMA FILMOVA O SRPSKIM KONCETRACIJSKIM LOGORIMA?

11. studenoga, 2019.

 

 

Na adresu Ministarstva kulture RH navodno je  stigao  dopis američkog posebnog izaslanika za holokaust Thomasa K. Yazdgerdija sa zamolbom da Hrvatska podrži snimanje igranog filma „Dara iz Jasenovca“. Srbi ističu da se  film bazira isključivo na činjenicama. Kojima i kakvima? Da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 ljudi, (pretežno Srba), da su Hrvati ubojice i koljači, da su i današnju Hrvatsku pretvorili u fašističku, da su u vrijeme Domovinskoga rata iz čista mira protjerali na desetine tisuća Srba i tome slično

Napisao: Mladen Pavković

Ovo što nam, poglavito u zadnje vrijeme, Republika Srbija, odnosno njezini politički čelnici, na čelu sa predsjednikom države Aleksandrom Vučićem, svako malo priređuju „otelo se kontroli“.

Nije im bilo dosta što Hrvate i Hrvatsku neprestano blate diljem svijeta, kao fašističku i genocidnu tvorevinu, već su sada pred obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, bljuvanje, pljuvanje, klevete i laži bacili u „treću brzinu“, pa iznose gluposti i neprovjerene činjenice kakve ni pas s maslom ne bi pojeo.

Cilj im je preokrenuti teme, tako da se manje govori i piše o Srbiji kao agresoru tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, već da se oštrica usmjeri prema II. svjetskom ratu, ustašama i tko zna čemu još, s čime slobodna, samostalna i neovisna hrvatska država, koja je u ratu pobijedila Srbiju i njezine saveznike – nema veze.

Vrdoljakov „General“

Na adresu Ministarstva kulture RH navodno je  stigao  dopis američkog posebnog izaslanika za holokaust Thomasa K. Yazdgerdija sa zamolbom da Hrvatska podrži snimanje igranog filma „Dara iz Jasenovca“. Srbi ističu da se  film bazira isključivo na činjenicama. Kojima i kakvima? Da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 ljudi, (pretežno Srba), da su Hrvati ubojice i koljači, da su i današnju Hrvatsku pretvorili u fašističku, da su u vrijeme Domovinskoga rata iz čista mira protjerali na desetine tisuća Srba i tome slično?

Već sada je jasno da se ovaj film snima u promidžbeno-političke svrhe, tim prije jer ga financira isključivo Republika Srbija, a kakva je njezina istina u odnosu na Jasenovac to i vrapci na grani znaju.

Što predstavnik SAD-a nije recimo zatražio od Srbije da podrži snimanje igranog filma Antuna Vrdoljaka „General“, ili što se ne buni da se taj film „zabranjuje“ prikazivati u kino-dvoranama diljem Srbije, pa i dobrim dijelom u BiH?

Ili: zbog čega SAD (financijski) ne potiče hrvatske redatelje na snimanje igranih i dokumentarnih filmova o zločinima Srba od Vukovara, Škabrnje, Osijeka, Županje, Pakraca, Lipika, Daruvara, Saborskog, Karlovca, Gospića, Lovasa, Voćina, Zadra, Šibenika pa sve do Knina?

Također se može postaviti i pitanje, gdje su igrani filmovi o srpskim koncentracijskim logorima, osobito onima koji su nakon Domovinskoga rata otvarani diljem Srbije?

Kakvi bi to tek bili filmovi?

Srbi su ovih dana, a ponovno uoči Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, u Novom Sadu, otkrili i spomen ploču ratnom zločincu general-majoru Mladenu Bratiću, koji je poginuo “na borbenom zadatku 4. studenoga 1991.“ u napadima na Vukovar.

Bolje bi bilo da su negdje kod srpske Akademije (SANU) u Beogradu otkrili spomenik najvećem krvniku Balkana – Slobodanu Miloševiću, i da mu se svaki dan dive i klanjaju, kao što su se  u II. svjetskom ratu partizani divili Staljinu.

U diplomatskoj noti Srbije koja je nedavno upućena Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske uz ostalo se naglašava da o „prirodi rata na teritoriji današnje Hrvatske jasno govore podaci o ubijenim, nestalim i protjeranim Srbima koji su živjeli na teritoriji Hrvatske, kao i mjere koje je Hrvatska poduzimala, a neke od njih i dalje poduzima kako bi se onemogućio povratak protjeranih Srba“.

Da umreš od smijeha!

Vučić persona non grata

Pa, pun  je Vukovar Srba, još malo pa će ih biti više od Hrvata. Osim toga, Srbi su iz Knina 1995. dragovoljno „bježali kao zečevi“ i to na nagovor njihova političkog i vojnog rukovodstva, jer nisu željeli živjeti u „ustaškoj državi“.

Drugim riječima, Srbi o svemu, samo ne o svojoj zločinačkoj, osvajačkoj i sličnoj ulozi tijekom Domovinskoga rata. Za njih on nije ni postojao.

Svu tu „kašu“ izmišlja i vodi Aleksandar Vučić, zajedno sa svojim ekstremno lijevim jastrebovima.

To se ne će i ne može prekinuti, sve dok hrvatsko državno vodstvo ne proglasi ovog čovjeka – personom non grata!

Hrvatski branitelji i stradalnici, koji su najzaslužniji za hrvatsku državu, s time se u potpunosti slažu.

U Beogradu se već mjesecima vode oštri ulični protesti protiv Vučića i njegove politike.

Nije li to i nama šansa da ga se pošalje „na liječenje“!? T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Vlaski martolozi
  #1 Vlaski martolozi 13 studenoga, 2019, 15:40

  Naglasio je da su prekrštavanja bila sastavni dio ustaške politike, pretežno na sjeveru u Slavoniji, dijelu Banije i Korduna, ali ne u Lici i Bosanskoj krajini gdje su zločini počeli odmah po formiranju NDH. Osim nasilne kroatizacije i zatiranja srpskog identiteta, prekrštavanje je obavljano i zbog plašenja Srba da se ne dignu na ustanak. No analizom broja pokrštenih i stradalih po kotarevima ustanovljeno je da to nije bila garancija da će se preživjeti. Naglasio je da uvijek treba isticati primjere bratstva i solidarnosti hrvatskog naroda prema svojim srpskim komšijama te da bi volio pročitati knjigu u kojoj bi bili skupljeni takvi primjeri. Opet Kosanovic, ali ne onaj koji se pobunio protiv lazi Nediceve fasisticke masinerije protiv Hrvata. Opet Sasa Kosanovic, veliki istrazivac istorije. Do djavola i fabricirani martolozi, vlasi.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Debeloguza ambasadorka Mira Nikolic
  #2 Debeloguza ambasadorka Mira Nikolic 12 studenoga, 2019, 18:30

  I ove godine ambasada Srbije i predstavnici Srba u Hrvatskoj pomenom na zagrebačkom groblju Mirogoj obilježili su 11. novembra Dan primirja u Prvom svjetskom ratu odajući počast vojnim i civilnim žrtvama u tom teškom ratnom sukobu.

  Pomen kod krsta, simbolom spomena na stradale, postavljenim kod pravoslavne kapelice Sv. Petra i Pavla, služio je sveštenik Mihajlo Žikić.

  Vijence su položili delegacija ambasade Srbije na čelu s ambasadorkom Mirom Nikolić, delegacija SNV-a na čelu s predsjednikom Borisom Miloševićem i predsjednik SPD-a ‘Privrednik’ Nikola Lunić.

  U obraćanju prisutnima, ambasadorka je naglasila da je kraj Prvog svjetskog rata donio duboke promjene ne samo u Evropi, nego u cijelom svetu. Nakon pomena na kozaracku partizansku sirocad, eto srbijanaca ponovo na Mirogoju. Predstavnici ambasade s debeloguzom Mirom Nikolic, vidjen je i nekakav oficir u sveacnoj Titovoj uniformi, ali s cetiri CCCC na levom rukavu. Obelezili su, kaze specijalni izvestac Nenad Jovanovic, godisnjicu zavrsetka Prvoga svetskog rata, u kojem je tuzna srbijica odigrala vaznu svetsku ulogu. Nigde se, medjutim, ne veli je li drugove prekodunavske primio Andrej Pljenkovic i zasto na Mirogoj, kao na Sutjesku, nije poslao venac i casnika pobednicke Hrvatske vojske.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Lazljiva babetina Dobrila Kukolj
  #3 Lazljiva babetina Dobrila Kukolj 11 studenoga, 2019, 08:13

  Opet ona banjalucka babetina Dobrila Kukolj, sada na Mirogoju. Od 2014. u Sisku je pricala kako su djeca u prihvatilistu ubijana, nastavio gubavac pupavac, pa Vulin i sva druga zgadija. Usred zagreb te lazi ipak nije ponavljala.
  – Ovdje dolazimo u teškim suzama jer tu leže naša braća i sestre. Plačemo, tugujemo, žalostimo se, ali ne dajmo da se oni zaborave. Želimo da ta djeca imaju svoj počinak da bar njihove duše mogu da se smire, a da naši potomci i naša mladost nastave naš rad i da ne zaborave zlo koje nigdje drugdje nije zabilježeno. Stara Gradiška, Jablanac, Jasenovac, Sisak, Zagreb i Jastrebarsko, sve su to poznati logori u kojima su djeca umirala od gladi žeđi i bolesti – rekla je Dobrila Kukolj.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code