ZAPUŠTENI SPOMENIK 117. BRIGADI U KOPRIVNICI

ZAPUŠTENI SPOMENIK 117. BRIGADI U KOPRIVNICI

19. lipnja, 2022.

Na ulazu u nekadašnju koprivničku vojarnu nalazi se spomen obilježje slavnoj 117. Koprivničko-križevačkoj brigadi, kroz koju je prošlo oko 5000 branitelja i koja je imala gotovo 40 poginulih i nekoliko stotina ranjenih.

Bila je to jedna od prvih ratnih brigada koja je na novljanskom bojištu 1991. sudjelovala u napadnim djelovanjima i u oslobađanju  okupiranog hrvatskog teritorija.

Zapovjednik brigade bio je pukovnik Dragutin Kralj (na slici).

U čast i slavu pripadnicima ove brigade, na ulazu u bivšu vojarnu, još 2001. godine, kad  je župan bio pok. Josip Friščić, postavljen je spomenik  – 117. brigadi. Međutim, bivšu vojarnu je preuzeo Grad Koprivnica i tamo se sada školuju mladi, a nalazi se i dječji vrtić i drugo.

Svi koji ulaze u ovaj  objekt  moraju proći i kraj spomenika ovoj brigadi, koji je već jednom  bio i dobrano oštećen.  Ali, kako godine idu, od ovog spomenika ostalo je samo jad i bijeda. Totalno je devastiran, a Grad i Koprivničko-križevačka županija nemaju sluha da ga obnove, a boje ga se „baciti u smeće“.

Tekst koji se nalazi ispod spomenika toliko je izblijedio da se više ne da ni čitati.

Pripadnici 117. brigade se pitaju- je li bi koprivnička vlast dozvolila takvo ruglo kad bi bila riječ o nekom partizanskom spomeniku?

Udruge iz Domovinskog rata nemaju sredstava da ga obnove, a drugi ne će, kao da čine sve da se naziv ratne 117. brigade HV-a i njegovi junaci  potpuno izbrišu.

Sramota je blaga riječ.

Mladen Pavković T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. FRANO MARXISTA
  #1 FRANO MARXISTA 28 lipnja, 2022, 02:14

  TKO JE FRANJO TUĐMAN???XC
  UTEMELJITELJ ZLOČINAČKE KATOLIČKE FALAGE HDZ-EA, KATOLIČKI PROZELIT; RUŠITELJ SOCIJALISTIČKE-SAMOUPRAVNE DRŽAVE HRVATSKE I REINKARNATOR STEPIČEVE BOŽJE DRŽAVE; RUŠITELJ I DIJELITELJ BOSNE I HERCEGOVINE, UDRUŽEN SA SRPSKIM PRAVOSLAVNIM ZLOČINCEM MILIOŠEVIĆEM ;VOĐA ,STOŽERNIK KRVOLOČNOG VJERSKOG RATA U HRAVTSKOJ I BOSNI I HERCEGOVINI POD ČIJIM VODSTVOM SU SE NAPRAVILI MNOGI ZLOČINI PROTIV ČOVJEČNOSTI I TOTALNA PLJAČKA I DEVASTACIJE HRVATSKE RADNIČKE SAMOUPRAVNE STEČEVINE.
  DAKLE ,PO SVEMU ŠTO NAVEDOH ON JE RATNI ZLOČINAC I RATNI PROFITER ,VILA NA TUŠKANCU NEZAKONITO OTKUPLJENA ,TIČUĆI SE VAŽEĆIH ZAKONSKIH PROPISA REPUBLIKE HRVATSKE I NOVCEM RADNIKA IZ INIOZEMSTVA, A DA ONI NISU BILI SA TIM SUGLASNI.VODIO SE I SUDSKI SPOR SA JEDNIM HRAVTSKI RADNIKOM IZ ŠVICARSKE KOJI GA JE TUŽIO DA JE PRISVOJIO NJEGOV NOVČANI POKLON NARODU, A NE NJEMU.I NARAVNO,IZGUBIO SPOR SA TADA APSOLUTNIM SATRAPOM STEPINČEVSKE BOŽJE DRŽAVE ,TUĐMANOM. PA SE HRAVTSKI GRAĐANIN TREBA ZAPITATI TKO TO NAMA SERVIRA FRANJU TUĐAMANA ZA NEKOG NACIONALOG JUNAKA KOJI JE SVOJIM DJELOM UČINO OVO ŠTO NAVEDOH.??
  SVE ŠTO NAVEDOH NIJE MOJA IZMIŠLJOTINA NEGO JAVNI ARGUMENTI KOJE MOŽE POTVRDITI SVAKI HRVATSKI GRAĐANIN SVJEDOK TOG VREMENA . OSIM TOGA,TREBA SE ZNATI I TO ,DA JE BIO OSUMNJIĆEN KAO RATNI ZLOČINAC OD MEĐUNARODNOG SUDA U HAGU.NESREĆA JE BILA ŠTO GA JE SMRT ZATEKLA PRIJE NEGO ZAHTJEV HAŠKOG TRIBUNALA DA GA SE IZRUČI HAŠKOM TRRIBUNALU. PA TKO TO PREDLAŽE IMENOVANJE NAŠEG AERODROMA =PLESO= PO IMENU OVOG ZLOČINCA???? ILI ULICA NEKOG GRADA NAŠE REPUBLIKE..NARAVNO, NJEGOVA ZLOČINAČKA STEPINČEVSKA FALANGA ,HDZ-E KOJA JE OGLEDALO DUHA I NAUMA SATRAPA ,FRANJE TUĐMANA. .PREMA TOME SVAKO OBILJEŽJE KOJE BI SE POJAVILO NA JAVNOM MJESTU PO REPUBLICI HRVATSKOJ, ZA NAS GRAĐANE ANTIFAŠISTIČKE HRVATSKE ,BILO BI UVREDA ,NACIONALNA I POLITIČKA .

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code