ZAPAD TEK SAD POTVRĐUJE NAŠE PISANJE O SIRIJI

ZAPAD TEK SAD POTVRĐUJE NAŠE PISANJE O SIRIJI

17. svibnja, 2013.

 

Piše: Ile Papić Golub

Nakon zadnjih znakova vremena u kojima sam među prvima pisao o velikim uspjesima sirijske vojske na terenu diljem Sirije, i zauzimanju većeg djela bitnih strateških položaja. To je pokrenulo puno znakovitih događanja. Pokrenula se diplomacija i održano je niz sastanaka predsjednika Putina i ministra Lavrova sa zapadnim diplomatima. Sastanci su održani sa državnim tajnikom SAD-a Jonhom Kerryem, zatim sa izraelskim premijerom Benjaminom Netahyahnom kao i sa britanskim premijerom Davidom Cameronom. Zajednička poveznica svih ovih sastanaka je da zapad po prvi put pristaje na diplomatsko rješenje sirijskog sukoba.

 

PISANJE WASHINGTON POSTA

Ali najbitnija stvar se dogodila u medijskom svijetu gdje su zapadni mediji također po prvi put objavili informacije o velikom napretku sirijske vojske na svim bojištima u Siriji. Tako je poznati američki list Washington Post objavio veliki test u kojem se ističe da Assadove snage počimaju okretati ratnu strategiju u svoju korist uz potporu Irana, Rusije i libanonskog Hezbollaha. Tako dalje Washington Post izvještava kako se dogodio veliki napredak sirijske vojske na svim važnim strateškim mjestima i to dosad ukazuje na neviđenu spremnost i energiju kod sirijske vojske. Situacija na terenu se sve više okreće u Assadovu korist što bi mu moglo dati izuzetno snažnu poziciju na predstojećim pregovorima u sklopu konferencije koju nastoje zajedno organizirati Rusija i SAD. Ako se stvari ovako nastave, sirijske vlasti će svakako biti puno snažnija strana u ovim pregovorima. Zapadni mediji polako počinju realnije izvještavati u ovom trenutno glavnom svjetskom sukobu, u čijem će ishodu u mnogo čemu ovisiti i glavna geostrateška i politička zbivanja u budućnosti. Sada je apsolutno jasno da pobunjenici ne prestavljaju egzistencijalnu prijetnju sirijskom režimu i samom predsjedniku Assadu. Koliko su za ovaj uspjeh zaslužni Iran a posebno Hesbollah za sada ostaje nepoznanica. Međutim, mnogi vojni analitičari potvrđuju kako se na terenu u Siriji osjeti utjecaj Hezbollahove obuke, jer je libanonski Hesbollah dobro poznat i uvježban kada je riječ o urbanom ratovanju. Kontinuirano napredovanje i osvajanje pobunjeničkih uporišta diljem zemlje, dovodi do dezorganizacije pobunjeničkih jedinica. Jedan od najvećih problema za pobunjenike prestavlja njihova nemogućnost da se udruže u zajednički vojni front. Umjesto toga, pobunjeničke skupine se često i same sukobljavaju zbog teritorija i plijena kojeg su prije osvojile. Drugi razlog je što dolaze iz raznih djelova svjetskih ratišta Libije, Iraka, Afganistana, Čečenije i drugih.

 

SLIČNOSTI S DOMOVINSKIM RATOM

Još jedan nedavni događaj obilježio je sirijsku zbilju a to je bombaški napad u Turskoj u gradu uz samu sirijsku granicu. Ovaj napad je Turska odmah iskoristila za pozivanje strane vojne intervencije u Siriji. Međutim, kako sada stvari stoje do intervencije neće doći jer je sada u ovoj situaciji jedino rješenje za Siriju pokretanje dijaloga, prekid sukoba i osiguranje nužnih demokratskih izbora. No, da Bashar al-Assad ima pravo biti kandidat na tim izborima i to mu nitko nemože osporiti po svim međunarodnim demokratskim standardima. Ali hoće li će biti izabran treba odlučiti jedino sirijski narod na slobodnim transparentim i demokratskim izborima.

Mnogi me moji prijatelji i poznanici često pitaju zašto se u svojim znakovima toliko bavim Sirijom i Bliskim istokom a posebno situacijom u Siriji. Imam više razloga za to. Prvi i najbitniji je geopolitički i strateški značaj Sirije u međunarodnim odnosima Rusije, Kine i Irana s jedne strane i SAD-a i njenih saveznika s druge strane. Drugi je ekonomsko-energentsko interesni u kojem je opet Sirija u prvom planu. Treći razlog je ljudsko- moralno- duhovni a to je borba za slobodu jednog naroda koji se ni kriv ni dužan našao u situaciji da se mora braniti u jednom nametnutom brutalnom ratu. Prateći situaciju u Siriji uočio sam velike sličnosti sa našim Domovinskim ratom, gdje smo se praktički našli u istoj situaciji kao i Sirijski narod. Pošto kontinuirano već dvije godine pratim ratna događanja iz Sirije, došao sam do saznanja da je u nekim segmentima Sirijskog sukoba brutalnost nadmašila slične brutalnosti koje su se događale tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj. Upravo zbog ovih razloga kao čovjek i kao sudionik nedavno završenih krvavih događanja na ovim prostorima, želio bi da se ova agonija sirijskog naroda što prije okonča i donese toliko potrebni mir ovom već uvelike napaćenom narodu i razorenoj državi. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code