ZAGREBAČKI FILHARMONIČARI ODUŠEVILI PUBLIKU U CARNEGIE HALLU

ZAGREBAČKI FILHARMONIČARI ODUŠEVILI PUBLIKU U CARNEGIE HALLU

9. veljače, 2016.

Koncert1
 
Orkestar Zagrebačke filharmonije održao je veliki koncert 6. veljače 2016. u jednoj od koncertnih dvorana najprestižnije američke glazbeničke kuće u Carnegie Hallu, u New Yorku, na kojem je oduševljena publika u dupko popunjenoj dvorani burno pozdravila hrvatski Orkestar i dugotrajnim aplauzom čestitala im na predivnoj glazbenoj večeri koju su im priuštili.
Zagrebački su glazbenici pod ravnanjem mladog Krešimira Batinića izveli „Idilu“, romantičnu skladbu hrvatskog skladatelja Blagoja Berse i solistički dio pijanista Maleka Jandalija predstavljajući i promovirajući najnoviji Jandallijev album “Soho” kojeg je snimio u triju s Abdulrahimom Alsiadiom, sirijskom virtuozom na udu – tradicijskom arapskom žičanom glazbalu i s vilončelisticom Laurom Metcalf.
Koncertu je nazočilo mnoštvo diplomata iz svijeta, između ostalih, veleposlanica SAD-a u Ujedinjenim  narodima Samantha Power i hrvatski veleposlanik u SAD- u Joško Paro.
Bila je to plemenita večer u kojoj je Zagrebačka filharmonija dojmljivo odigrala svoju ulogu u onomu što Jandali naziva simfonijom čovječanstva.
Zagrebački filharmoničari održali su koncert i u njujorškom Sveučilištu Fordham kojem je nazočilo mnoštvo studenata.  Mnogobrojni studenti svojim su dolaskom i razgovorom s hrvatskim glazbenicima iskazali posebnu znatiželju i zanimanje za orkestar Zagrebačke filharmonije, ali i za cjelokupni projekt kojeg Orkestar ostvaruje s sirijskim Mo. Jandalijem.
Zagrebačkoj filharmoniji tijekom boravka u New Yorku preostalo je još i snimanje nosača zvuka s  maestrom Malekom Jandalijem. Pritom će na taj način biti sačuvan i dostupan vrjedan glazbeni materijal s još jednog uspješnog trećeg nastupa Orkestra u Carnegie Hallu, čime će uvelike dopuniti svoju povjesnicu.
Sve u svemu nastup u Carnegie Hallu svakom orkestru i glazbeniku svijeta veliki je izazov i prilika, tako i Zagrebačkim filharmoničarima bio je ne samo prihvatljiv izazov, već nezaboravno i uspješno gostovanje, ali i potvrda međunarodnog identiteta kojeg izražajnošću i tradicijom izvrsnosti kao Orkestar globalno dokazuju u ovodobnoj u zbilji.
Ivan Raos T
 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code