ZAGREBAČKA FILHARMONIJA U SARAJEVU

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA U SARAJEVU

15. svibnja, 2015.

zagrebacka_filharmonija__27a

Zagrebačka filharmonija je gostovala u susjednoj  Bosni i Hercegovini s pomno biranim glazbenim programom u sklopu  21. Sarajevskih večeri muzike koji bi trebao naveliko tamošnju publiku oduševiti.

Sudjelujući na Festivalu Sarajevskih glazbenih večeri Zagrebačka će filharmonija održati koncert u srijedu, 13. svibnja 2015. u Narodnom pozorištu pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića nastupila je i ugledna virtuozica na Stradivarijevoj violini, vrsna ruska glazbenica Alena Baeva.

Popularni SVEM – Festival Sarajevske večeri muzike uzdigao se i afirmirao kao jedno od značajnijih glazbenih zbivanja u toj državi o čemu svjedoči i njegovo ovogodišnje 21. održavanje, koje iz godine u godinu sveprimjetno naveliko obogaćuje kulturu grada Sarajeva nizom kvalitetnih koncerata klasične glazbe na atraktivnim gradskim lokacijama, dovodeći vrhunske umjetnike i izvođače iz cijelog svijeta.

Zagrebačka filharmonija otvorila je ovogodišnji Festival skladbom šibenskog skladatelja i dirigenta Krešimira Baranovića. Majstorstvo orkestracije uz snažno upotrebu elemenata narodne glazbe po kojemu je Baranović karakterističan, osobito je čujno u Kolu iz njegova baleta Licitarsko srce koje će Zagrebački filharmoničari izvesti u Sarajevu. Alena Baeva svoje će majstorsko umijeće pokazati u izvedbi Brahmsovog koncerta za violinu koje u Sarajevu nije izvođeno 15 godina. Te večeri u programu koncerta bit će i kompozicija Slike s izložbe Musorgskog i Ravela makar je standardni dio klasičnog repertoara, također nije izvođena od davne 1988.g.

Ni zagrebačka publika neće ostati uskraćena za ovaj poseban glazbeni program i doživljaj, jer će isti koncert po povratku orkestra iz Sarajeva biti izveden i u Zagrebu u petak, 15. svibnja 2015. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Eto i predzadnji koncert aktualne sezone najuglednijeg i najvećeg hrvatskog orkestra poseban je doživljaj ali i izazov publici kojeg zaista treba iskoristiti i uživati! Stoga treba biti dio publike koja zna i umije uživati sa svojim orkestrom u svim tolikim kvalitetnim programima iz “glazbene tvornice” vrhunskih glazbenika Zagrebačke filharmonije.

Ivan RaosT

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code