ZADARSKI LIST JE ČUDO HRVATSKOG NOVINARSTVA

ZADARSKI LIST JE ČUDO HRVATSKOG NOVINARSTVA

27. listopada, 2019.
Print Friendly, PDF & Email

 

Najveći doprinos Nedjeljka Jusupa zadarskom i hrvatskom novinarstvu je Zadarski list, koji po načinu svog nastanka, razvitka i opstanka predstavlja jedinstven primjer novinarskoga, uredničkog i nakladničkog umijeća. Najviša je novinarska vrijednost, jer – Jusup je uvijek mislio da je prava mjera dobrog novinarstva pogodna za svaku sredinu i svaku ljudsku situaciju. Za pravo novinarskog majstora Zadar je tako neiscrpan rudnik novinarskih tema, poput New Yorka ili Zagreba, a u Briševu “ćeš naći podjednako zanimljivog sugovornika kao i na Kalelargi

Napisao: Nikola Šimić Tonin

Nedjeljko Jusup dobitnik je nagrade Donat za Životno djelo, Hrvatskog književnog društva, HKD Og. Zadar, za 2019. U obrazloženju nagrade stoji: Zadar je, zahvaljujući ponajviše Jusupu, jedini grad koji je u samostalnoj državi Hrvatskoj iznjedrio svoje dnevne novine. Sa nekolicinom kolega Jusup je najprije (3. studenoga 1994.) pokrenuo tjednik Zadarski list koji je pod njegovim vodstvom nakon četiri godine (21. prosinca 1998.)  prerastao u prvi dnevni list u povijesti Zadra i zadarske regije.

List se već četvrt stoljeća čita  u gotovo svakoj obitelji i bez njega je zadarska svakodnevnica nezamisliva.

„Najveća mi je nagrada“,  govori Nedjeljko, kada izađe Zadarski list, pa nastavlja: “List je pokrenut u sobici manjoj od 10 kvadrata koju nam je ustupio Klub prognanika Škabrnja”, podsjeća Jusup, a list je, kaže, opstao i razvijao se zahvaljujući poštenom i istinoljubivom novinarstvu te entuzijazmu i profesionalnosti novinara i urednika. “Prvi broj je tiskan u 5.000 primjeraka da bi ubrzo udvostručio prodanu nakladu i s 12.000 prodanih primjeraka prerastao u dnevnik Zadarski list”.

Pokrenuo je i specijalizirani prilog za poljoprivredu, ribarstvo i okoliš Plodovi zemlje i mora s ciljem da poveže znanost, struku i praksu – ribare i težake. U 15 godina odkad izlazi prilog u Zadarskoj županiji je udvostručen broj stabala maslina, posađeni novi vinogradi, od jednog jedinog Rossea vinarije Benkovac danas je gotovo 100 registriranih vrhunskih vina… Iz priloga je proizašlo i nekoliko knjiga među kojima po dvije prof.dr. sc. Ante Kolege Bage i poznatog agronoma mr.sc. Marijana Tomca, a ovih dana iz tiska izlazi  i knjiga eseja, osvrta i komentara Ivana Gligore koje je ispisivao u kolumnama „Gligorin poučak“ u Plodovima zemlje i mora Zadarskog lista.

Uredio knjigu: „Putopisne paralele – Od Cerodola do Burgundije“ autora Stjepana Vučemilovića. Urednikom je monografije u kojoj se na više od 250 stranica velikog formata, 159 ratnih fotografija i 36 izvornih dokumenata kronološki opisuju događaji od prvih višestranačkih izbora, početka neprijateljske agresije, ustrojavanja brigade i herojske obrane Grada Zadra, otoka i zadarskog zaleđa do 15. siječnja 1992. godine, pa iz tog razloga monografija i nosi naslov “112. brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH”.

Uz uređivanje i pisanje Nedjeljko Jusup sudjeluje u pokretanju i promicanju brojnih priredbi i smotri kao što su Ravnokotarska fišijada u Benkovcu, Degustacije vina u Polači i Stankovcima, ribarsko nadmetanje Najulov godine, Sajam vina i delicija ViNin u Ninu, aktivan je u organizaciji međunarodnih Dana masline…

Najveći doprinos Nedjeljka Jusupa zadarskom i hrvatskom novinarstvu je Zadarski list u kojega je ugradio svoje uredničko, autorsko i nakladničko znanje te okupio tim koji je prigrlio njegove vizije. Vjerovao je u majstorstvo zadarskih novinara, u Zadranke i Zadrane koji znaju  prepoznati prave vrijednosti. Prepoznali su ih i tako je Zadar, uspio iznjedriti svoje dnevne novine. Jedine od ukupno 8, koliko ih izlazi u RH, koje u svom nazivu imaju ime Grada u kojemu izlaze.  Vizija osnivača uspješno je obuhvatila i medijski integrirala sve djelove Zadarske županije, povezala otočane, primorce, ravnokotarce, podgorce i ličane. Prateći  istodobno sve najvažnije događaje  u Hrvatskoj  i svijetu Zadarski list je postao kompletna, rado čitana  novina,   a najviše zasluge za to ima Nedjeljko Jusup, osnivač, autor projekta,  prvi i dugogodišnji glavni urednik Zadarskog lista.

Iz obrazloženja ocjenjivakog suda

Znanje i vizija za sjaj zadarskog  novinarstva

Zadarski list ove godine obilježava 25. godišnjicu izlaženja. Kao autor projekta i glavni urednik Nedjeljko Jusup je u ratnim uvjetima, s nekolicinom zadarskih kolega, pokrenuo najprije tjednik Zadarski list koji je pod njegovim vodstvom nakon četiri godine prerastao u dnevni list.

Nedjeljko Jusup rođen je 7. siječnja 1951. godine u Zadru gdje je završio Gimnaziju pedagoškoga smjera “Juraj Baraković”, a studij novinarstva na Fakultetu za sociologiju, političke znanosti i novinarstvo u Ljubljani.

S pisanjem počinje još kao srednjoškolac u zadarskom Narodnom listu, tijekom studija u Ljubljani surađuje u Ljubljanskom dnevniku, Pavlihi i u splitskom tjedniku Nedjeljnoj Dalmaciji. Od 1980. do 1991. urednik je dopisništva u Radničkim novinama, tjedniku Saveza sindikata Hrvatske. Surađuje u Večernjem listu,Oku, Zapadu, Novom listu…

Zlatno pero za  ratno novinarstvo

Početkom Domovinskog rata pokreće Ratni bilten 112. brigade HV, jedan od prvih, ako ne i prvi u HV koji se izgledom i sadržajem razlikovao od drugih. Na naslovnoj stranici prvoga broja, objavljenog za Božić 1991. godine, umjesto tenkova, Jusup je objavio fotografiju balerine u skoku iznad ruševina dvorane u zadarskoj Kneževoj palači koja je netom bila metom neprijateljskih granata. Balerina je simbol za mladu napadnutu državu, a Jusupov urednički i novinarski pristup izazvao je nepodijeljene simpatije javnosti.

Od 1. kolovoza 1992. do 14. listopada 1994. profesionalno radi kao novinar-komentator u Narodnom listu i kao ratni reporter surađuje u Večernjem listu. Za osobito zapažena izvješća i reportaže s bojišta dobio je godišnju nagradu – Zlatno pero Hrvatskoga novinarskog društva za 1991./1992. godinu.

Pokretanje Zadarskog lista

Nakon što je Narodni list, inače najstarija živa novina u ovome dijelu Europe privatiziran i prodan, novi vlasnici nisu ulijevali povjerenje da će list razvijati. Jusup tada u sobici 2 sa 2,5 metra u Klubu prognanika Škabrnja priprema i s nekolicinom zadarskih novinara 3. studenoga 1994. godine pokreće tjednik Zadarski list.

Uvažavajući tradicije Kraljskog Dalmatina, prve novine na hrvatskom jeziku i Zore dalmatinske, prve novine koja je zagovarala ujedinjenje jadranske i kontinentalne Hrvatske, novi zadarski tjednik njegov tvorac osmislio je grafički i sadržajno po ugledu na moderne europske news magazine.

Čitateljima se list dopao od prve jer ne “vrluda ni desno ni lijevo”. Primjenjujući krilaticu “misli globalno djeluj lokalno” piše otvoreno i kritički o svemu pa i o temama koje su se do tada skrivale od javnosti.

– Mi smo izaslanici javnosti i ne odgovaramo nikome osim toj istoj javnosti – govorio je Jusup novinarima od kojih je tražio da o svim medijski relevantnim događajima i temama pišu informativno, poučno i zanimljivo. Jer, novinski tekst vrijedi onoliko koliko je aktualan, vjerodostojan i zanimljiv.

Sve to je bilo moguće jer se Zadarski list od početka samofinancirao, dostigao 12.000 prodanih primjeraka po broju a od početka je imao i gospodarski prilog Burzu koji je privlačio oglašivače. S vremenom Zadarski list je postao uspješan medijski, ali i poduzetnički projekt pa je privlačio i potencijalne vlasnike. Jusup je, u suglasju sa svojim ortakom Zvonkom Kucelinom, i tu bio dosljedan. Vlasničke udjele može dobiti samo onaj tko će ulagati u razvitak medija, bez miješanja u uređivačku politiku. Tako je 60 posto otkupila tada moćna tvrtka Zadar komerc uloživši u informatičko opremanje redakcije i nabavku novinske rotacije koje do tada u Zadru nije bilo.

 Zadarski medijski boom i studij novinarstva

Uz jačanje redakcije tako su stvoreni osnovni preduvjeti za prelazak na dnevno izlaženje što se i dogodilo 21. prosinca 1998. godine, od kada Zadarski list izlazi kao dnevna novina. No, većinski vlasnik ubrzo zapada u finacijske teškoće, propada i kad je izgledalo da će u propast povući i Zadarski list, tada Jusup vuče novi potez. Uspostavlja poslovno – tehničku suradnju s Novim listom te zajedno sa Glasom Istre i Glasom Slavonije postaje sastavnicom medijskoga poola četiriju dnevnih novina tada jedinih u hrvatskom vlasništvu.

U vlasništvo Zadarskog lista, na nagovor Nedjeljka Jusupa i uz suglasnost suvlasnika Zvonka Kucelina, kao 100-postotni vlasnik ulazi Tankerska plovidba, najmoćnija hrvatska brodarska tvrtka, koja kao vlasnik nije imala posebnih interesa ni što se tiče profita niti promoviranja bilo čijih političkih interesa.

Uspjeh Zadarskoga lista promijenio je medijsku sliku Zadra. Nastojeći ga slijediti u Zadru počinju nicati mediji kao gljive poslije kiše, ali većina njih ubrzo propada dijelom i zbog nedovoljne educiranosti novinara i urednika. Zato Jusup predlaže i uz prof. dr. sc. Josipa Vidakovića, tada pročelnika Odjela za kulturu i turizam Sveučilišta u Zadru, sudjeluje u pokretanju studija novinarstva i odnosa s javnostima koji postoji od 2007. godine, kada je odjel promijenio ime i postao Odjel za turizam i komunikacijske znanosti. Kao vanjski suradnik–naslovni asistent sudjeluje u izvođenju nastave Komunikologije masovnih medija podučavajući studente teoriji, ali i praksi novinarstva, omogućavajući im učenje novinarskog zanata u redakcijama novina, radija i televizije.

Eseji, uređivanje knjiga i Plodovi zemlje i mora

Iz toga razdoblja prepričava se kako je na pitanje studenata tko je zapravo pravi novinar Jusup odgovorio: – Pravi novinar je pošten, solidno obrazovan čovjek koji je ovladao vještinama novinarskog zanata i koji medijski relevantne događaje vidi očima odsutnih gledatelja, čitatelja i slušatelja.

Jusup se bavi i publicistikom. U ediciji Biseri Jadrana pod egidom “Ulica starija od grada” objavio esej o glavnoj zadarskoj ulici Kalelargi, u „vlaškom“ dijalektu objavljuje Priče iz zaleđa,  napisao je  više tekstova o razvitku medija u Zadru, uredio knjige i monografije “Politički obračuni”, “Hrvatski misir”, “Dragulji hrvatskog misira”, “112. brigada: Od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH”, Putopisne paralele: “Od Cerodola do Burgundije”…

Aktivno sudjeluje na skupovima i seminarima, okruglim stolovima ili tribinama posvećenim aktualnim problemima novinara.

Nakon umirovljenja (2017.) nastavlja uređivati specijalizirani prilog Plodovi zemlje i mora kojega je, s ciljem povezivanja znanosti, struke i prakse u poljodjelstvu i ribarstvu, prije 15 godina pokrenuo u Zadarskom listu. Prilog je u međuvremenu više puta nagrađivan, kao i njegov urednik koji je dobitnik Zlatnog pera Zadružnog saveza Dalmacije za medijsko promicanje maslinarstva i uljarstva. Surađuje u specijaliziranom časopisu Maslina u izdanju Slobodne Dalmacije, kao i s portalom Agroklub koji ga je proglasio Autorom godine 2018.

Doprinos zadarskom i hrvatskom novinarstvu

Nedjeljko Jusup je dugogodišnji član Hrvatskoga novinarskog društvai Društva agrarnih novinara Hrvatske od njegova osnivanja, aktivno sudjeluje na skupovima i seminarima, okruglim stolovima ili tribinama posvećenim aktualnim problemima novinara. Jedan je od organizatora Međunarodnog znanstvenog skupa “Kraljski Dalmatin – 200 godina zadarskog i hrvatskog novinarstva u europskom kontekstu”.

Najveći doprinos Nedjeljka Jusupa zadarskom i hrvatskom novinarstvu je Zadarski list, koji po načinu svog nastanka, razvitka i opstanka predstavlja jedinstven primjer novinarskoga, uredničkog i nakladničkog umijeća. Najviša je novinarska vrijednost, jer – Jusup je uvijek mislio da je prava mjera dobrog novinarstva pogodna za svaku sredinu i svaku ljudsku situaciju. Za pravo novinarskog majstora Zadar je tako neiscrpan rudnik novinarskih tema, poput New Yorka ili Zagreba, a u Briševu “ćeš naći podjednako zanimljivog sugovornika kao i na Kalelargi”.

Tako je mislio i profesionalno djelovao Nedjeljko Jusup koji je u svoj Zadarski list ugradio fascinantno uredničko, autorsko i nakladničko znanje te okupio tim koji je prigrlio njegove vizije. Bila je to podjednako vjera u majstorstvo zadarskih novinara, kao i vjera u Zadranke i Zadrane koji će znalački prepoznati prave vrijednosti.

Tako je Zadar jedini grad koji je u samostalnoj državi Hrvatskoj uspio iznjedriti svoje dnevne novine. Najviše zasluge za to ima njegov tvorac, autor projekta Zadarskog lista, prvi i dugogodišnji glavni urednik, Nedjeljko Jusup.

Pothvat je to bez premca u novijoj povijesti hrvatskoga novinarstva. T

 

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

<