ZADAR JE SPREMAN ZA FESTIVAL SPORTSKIH DOKUMENTARACA

ZADAR JE SPREMAN ZA FESTIVAL SPORTSKIH DOKUMENTARACA

13. travnja, 2016.

Gnothi Seauton-1Festival će trajati od 25. do 30. travnja, a održat će se nekoliko atraktivnih lokacija u Zadru, a osim projekcija domaćih i stranih sportskih dokumentarnih filmova i zanimljivih panel-rasprava, tijekom festivala posjetitelje očekuje i izložba fotografija i umjetnosti na temu sporta te brojni drugi zabavni sadržaji

Napisala: Ana Kostenjak

Sve je spremno za premijerno izdanje High 5 Sport Film & Media Festivala. Iako je početak bio planiran i najavljen za 26. travnja, zbog velikog interesa i gostoprimstva domaćina Zadra, festival počinje dan ranije, 25. travnja svjetskom premijerom filma Prvi put autorice Mirjane Hrge. Više od 170 filmova, s čak 5 kontinenata bit će prikazani na velikom platnu festivala High 5, a nagrade će se dodjeljivati u četiri kategorije koje se razlikuju prema trajanju filma. Dodijelit će se i posebna priznanja osobama koje su zaslužile hrvatski sport.

Ponosan što ćemo dodijeliti posebna priznanja i nagrade osobama koje su zadužile hrvatski sport i osobama koje nažalost više nisu s nama. To su Bruno Orešar, prvi izbornik Davis Cup reprezentacije, Slavko Rasberger koji je za vrijeme ratnih godina sačuvao ATP turnir u Umagu, Eduard Tartaglia za cjeloživotni doprinos u košarci, i Vlatko Marković, osoba koja je obilježila Hrvatski nogometni savez. Posebno mi je zadovoljstvo najaviti i skijaški dan u Zadru kada ćemo imati priliku pogledati nekoliko sjajnih sportskih dokumentaraca posvećenih ovom sportu. Osim već najavljenog filma o obitelji Kostelić, vidjet ćemo i film o 120 godina povijesti skijanja u Zagrebu i Hrvatskoj“, izjavio je organizator festivala Andrej Maksimović.

Film Barakude

Pete Radovich, višestruko nagrađivani američki producent porijeklom iz Zadra najavio je premijeru dugometražnog filma Barakude o olimpijskim pobjednicima iz Londona – hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji.

Uvijek mi je bio san snimiti film o hrvatskim sportašima, a bio sam presretan kad sam dobio dozvolu Ratka Rudića i Hrvatskog vaterpolskog saveza da film bude upravo o tim sjajnim mladim sportašima. Posebno mi je drago kao Zadraninu da će se ovaj festival održati upravo u mom gradu i ponosan sam što će moj film premijerno biti prikazan upravo tamo“, izjavio je Pete Radovich.

Pristigle filmove ocjenjivat će čak dva žirija, novinarski žiri te žiri sastavljen od sportaša i ljudi koji su svojim djelovanjem vezani uz sport, a čiji je predsjednik Ranko Četković, tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora. Dobitnicima festivala bit će uručene posebne statuete autora Ivice Propadala, priznatog umjetnika i glazbenika koji je vrlo brzo došao do idejnog rješenja inspiriran sjajnim hrvatskim sportašima i velikanima.

Suorganizator festivala je i Hrvatski olimpijski odbor koji je rado prihvatio pokroviteljstvo nad High 5 Sport Film & Media Festivalom, posebno jer se radi o novom konceptu u promidžbi hrvatskog sporta, povezivanju sportskih dokumentarnih filmova s panel raspravama i konferencijama o aktualnim sportskim temama.

Mediji zauzimaju ključno mjesto u sportu, a Hrvatska mora pratiti međunarodne trendove i biti konkurentna na tom području. Drago mi je da su organizatori festivala to prepoznali te nam svima ponudili platformu za razmjenu postojećeg i prikupljanje novog znanja. Nadam da će se festival pretvoriti u tradicionalnu godišnju manifestaciju i obavezan termin u godišnjem kalendaru svih sportskih djelatnika kao i svih onih koji su bliski sportu“, rekao je glavni tajnik HOO-a Josip Čop.

Zadar grad sporta

Da je uoči festivala sve spremno potvrdio je i gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta: „Zadovoljstvo mi je što će se prvi High 5 Sport Film & Media Festival održati u našem gradu i zahvaljujem organizatorima što su odabrali baš Zadar, grad sporta iz kojeg su potekli mnogi svjetski poznati sportaši, ali isto tako i grad bogate kulture i povijesti te naravno, prepoznatljivo europsko turističko središte. Ovaj festival koji spaja sport, kulturu, turizam, medije i biznis svakako je još jedan atraktivan i značajan događaj koji će itekako doprinijeti kvaliteti ponude najbolje turističke destinacije u 2016. godini.“

Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport pozvao je sve Zagrepčane da posjete festival High 5 čiji je suorganizator Grad Zagreb: „Grad Zagreb ponosan je što će biti suorganizator i pokrovitelj premijere tako značajnog festivala. Posebno smo sretni što ćemo pružiti ruku našem dragom prijatelju gradu Zadru te pozivamo sve Zagrepčane i Zagrepčanke da krajem travnja posjete taj hrvatski biser i uživaju u brojnim panelima, projekcijama i popratnom programu festivala High 5“.

Predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza Bono Bošnjak predstavio je projekt Mate Parlov kao jedan od ključnih ciljeva Hrvatskog boksačkog saveza. Brončani spomenik visok čak dva i pol metra uskoro će biti postavljen u Puli u čast sportašu stoljeća koji je osvojio sve što se moglo osvojiti.

Sportska televizija jedan je od partnera festivala te producent filma o zlatnoj rukometnoj reprezentaciji iz Atlante Prvi put, a iz Zadra će izravno prenositi neke od panela i svim onima koji neće moći doći u Zadar omogućiti da uživaju u programu festivala.

Sport je najljepši hrvatski izvozni proizvod, a Sportska televizija oduvijek je njegovala sve što je vezano uz hrvatski sport. Upravo zato nismo mogli zaobići ovaj festival i osobno mi je drago da je pokrenut jer imamo iznimno malo filmova, a mnogo velikih sportskih uspjeha“ izjavio je Jura Ozmec, urednik Sportske televizije.

Festival će trajati od 25. do 30. travnja, a održat će se nekoliko atraktivnih lokacija u Zadru, a osim projekcija domaćih i stranih sportskih dokumentarnih filmova i zanimljivih panel-rasprava, tijekom festivala posjetitelje očekuje i izložba fotografija i umjetnosti na temu sporta te brojni drugi zabavni sadržaji.

Detaljan program festivala i više informacija može se pronaći na službenoj internetskoj stranici HIGH 5 Sport Film & Media Festivala.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code