ZA POBIJENE NIJEMCE NEMA INTERESA

ZA POBIJENE NIJEMCE NEMA INTERESA

10. siječnja, 2013.

 

vojnik u rovu

Neistraženi ratni zločin nad 1200 zarobljenika u Istri

Piše: Darko Petričić

Nakon završnih borbi za oslobođenje Pule, u vojnom kompleksu Muzil partizanima su se 9. svibnja 1945. godine predali posljednji njemački vojnici. Tom prilikom razoružano je oko 1200 njemačkih vojnika pod zapovjedništvom kontraadmirala Waue. Nitko od tih razoružanih i zarobljenih vojnika nije ostao živ, jer su partizani prilikom oslobađanja Pule imali veliki broj poginulih vojnika, pa su zarobljenici likvidirani kao osveta za partizanske žrtve. Svi su likvidirani kao ratni zarobljenici, a njihova tijela bačena su u istarske jame. Do danas nitko nije odgovarao za taj zločin.

GOLUBINČINE KOD RAKLJA

Prema izjavama sugovornika iz istarskog speološkog društva «Proteus», speolozi tog društva otkrili su kosti, najvjerojatnije tih žrtava, još prije tridesetak godina, a 1998. je porečki speleoklub «Had» poduzeo opasan poduhvat istraživanja jame, ali je netko prikrio nalaz kostiju žrtava. Konačno, 18. listopada 2012. godine, prema nalogu Županijskog državnog odvjetništva Istarske županije policijski djelatnici izvršili su istraživanje kraške jame (fojbe) Golubinčine kod Raklja u koju su, prema iskazima stanovnika okolnih, sela partizani bacali tijela likvidiranih njemačkih zarobljenika. Taj lokalitet nalazi se blizu ceste između Krnice i Raklja. Temeljem rezultata tih istraživanja, tom prilikom pronađeni su ostaci žrtava, ali i gomila kamenja, životinjskih ostataka i smeća. Na dnu jame otkriveno je jezero. Jama ima plato na dubini od 50 metara, a njezina ukupna dubina iznosi oko 100 metara.

MEDIJSKA BLOKADA

Televizijski studio HTV-a u Puli posjeduje snimljene materijale o tom ratnom zločinu, i očekivalo se da će ih televizija prikazati javnosti radi objektivnog informiranja, međutim to se nije dogodilo. Ne može se reći da ne postoji interes javnosti s obzirom da za taj zločin znaju udruge građana iz Austrije i Njemačke, a postoji i zanimanje rodbine žrtava koje traže istinu o sudbini svojih rođaka kao i o njihovim posmrtnim ostacima.

Velečasni Ivan Primc, župnik župe Sv. Roka u Krnici održava mise za spokoj duša žrtava kod jame već pet godina i to na dan 9. svibnja na dan njihove predaje partizanima koji su bili pod zapovijedanjem generala Milana Klobasa. Iako je prošlo već više od godinu dana  od izvršenog očevida, javnost još uvijek nije obaviještena o nalazu kostiju.

O svim detaljima oko ovog ratnog zločina iz Drugog svjetskog rata dobro je informiran civilni aktivist Edo Zenzerović koji se obratio brojnim dopisima Hrvatskom radiju i televiziji, Ravnateljstvu policije, i to bivšem ravnatelju Oliveru Grbiću, Hrvatskom saboru i Hrvatskom helsinškom odboru – Ivanu Zvonimiru Čičku i Ivi Bancu. O svemu tome postoje dokumenti, ali nitko nije odgovorio na njegove apele. Isto tako, na ovu informaciju o masovnim likvidacijama njemačkih vojnika u Istri oglušili su se i sabornici Nevio Šetić, Damir Kajin, Furio Radin i Goran Beus Richenberg.

Edo Zenzerović je informaciju o nalazu posmrtnih ostataka dostavio i Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a ta prijava je proslijeđena Državnom odvjetništvu istarske županije. Sve je prošlo bez ikakve reakcije i odgovora.

Zbog svega navedenog, postoji opravdana sumnja na prikrivanje ratnog zločina od strane spomenutih informiranih pojedinaca iz hrvatskih političkih institucija i nevladinih udruga, kao i institucija Republike Hrvatske. Najveću odgovornost u ovom slučaju trebali bi snositi i nadležni iz PU Istarske županije kao i djelatnici DORH-a iste županije.

Očekuje se internacionalizacija ovog problema, posebno zbog toga što je za rasvjetljavanje ovog slučaja posebno zainteresirana njemačka vlada. T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. gustirna
  #1 gustirna 19 siječnja, 2013, 20:08

  pa gospodo nije to i jedina fojba.ti antifasisticki koljaci gotovo svaku fojbu u istri markirali su sa nekoliko kostura.inace trebalo bi takodjer potraziti dokumentaciju o fojbi ‘bubiceva jama’ pokraj plomina iz koje se cak koristi pitka voda.
  da li je netko cuo od ovih jugokomunjara koji pricaju da svaki ratni zlocin branitelja treba istraziti i kazniti, da spominju partizanske zlocine.nikako,cak se potrude kada se otkrije JEDAN takav da ga pod hitno puste iz pritvora i prekinu postupak.kazu udbaska djecica da je uslo u zastaru.zlocin poslije rata.inace sva istrazivanja o zlocinima tih antifasistickih koljaca sluzbeno su prekinuta jer se komunisticka djecica boje za svoje djedove i oceve koji su im priskrbili diplome,polozaje,bogatstvo i karijere.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Ž.
  #2 Ž. 17 siječnja, 2013, 11:28

  Možda ne bi bilo loše nešto o tim događajima priupitat i bivšeg i sadašnjeg predsjednikovog savjetnika,gosp. s diplomatskom putovnicom- Budimira Lončara.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Jedan
  #3 Jedan 11 siječnja, 2013, 10:00

  Zločini se selektivno izvlače i procesuiraju. U tome je bajič najbolji.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Zadranin
  #4 Zadranin 10 siječnja, 2013, 15:24

  Alo… Ima li u DORH-u lopata i krampova ili da građani i to doniraju?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code