ZA OBITELJ ALKSANDER UBIJENU U JEDNOM DANU 1991. U VUKOVARU NITKO NE PITA

ZA OBITELJ ALKSANDER UBIJENU U JEDNOM DANU 1991. U VUKOVARU NITKO NE PITA

27. veljače, 2018.

 

 

Majka Kata Šoljić je umrla, a da nikada nije saznala tko su ubojice njezina četiri sina! Notorni poluinteligent Frljić o tome ne pravi predstave, niti ih Ljuština ne financira! Svi znaju za tragediju obitelji Zec, a nitko ne zna za tragediju obitelji Aleksander iz Vukovara: Emil, hrvatski branitelj (r.1959.) te njegova supruga Vlasta (r. 1966.) i sin Matej (r. 1989.) ubijeni su u tom gradu u jednome danu- 15. studenoga 1991.! U Slavonskome Brodu također je u vrijeme rata ubijeno čak 28 dječaka i djevojčica

Napisao: Mladen Pavković

Nakon što smo se vratili iz rata, ostarjeli smo, sredina nas često ne može prepoznati, pa čak ni naši najbliži. Što smo sve prošli to uistinu više nikoga ne zanima. Pričamo ponekad sami sebi kako je bilo, sjećamo se još onih koji su ostali negdje i koje su dovezli u sanducima ili vrećama, pa ih sahranili. (Zar je moguće da Hrvatska još traži 1945 osoba?). Međutim, one koji su imali sreće i ostali živi, a sa kojima smo bili rame uz rame, jedva više i prepoznajemo. Izmijenili su se. Nisu to više idealisti, puni poleta, koji su u svakom trenutku kad je trebalo bili spremni i poginuti. Za što? Pa, za Hrvatsku! Eto, danas su mnogi od njih bez posla, sjede na trgovima, poput klošara, a neki nemaju ni za pivu. Oni koji su se „snašli“ u debelim su mirovinama. Nemaju što raditi, a mogli bi. Krate dane sjedenjem u kavani, ili pak u ribolovu. Uspjeli su kupiti i neki bolji automobil, a ljudi kažu-gle ga, bio je u ratu pa se obogatio! One koji su ostali u kolicima, ili bez jedne ruke ili noge, na njih se malo tko i osvrće. Karakteristika je svima koji su bili prvi kad je trebalo da su neprestano nezadovoljni, da im ne odgovaraju ni jedni koji su na vlasti. Često tako rastrgani, ljuti i bijesni znaju doći kući, ženi i djeci, pa “iz čistog mira” naprave dar – mar, tako da nije rijetkost da i policija s nekima od njih relativno često ima posla. Svi im uglavnom govore da prestanu pričati o ratu, poglavito otkako smo ušli u Europsku uniju. A oni kao da provociraju, kao da ne mogu bez te teme. Grizu se i nemirni su poglavito kad vide bivše sekretare partija, doušnike, udbaše, komunističke i ine kriminalce, koji su i rat iskoristili da se još više obogate. Ti im često poručuju – pa, tko vas je tjerao u Vukovar, Gospić, Škabrnju, Pakrac, Novsku, Saborsko, Voćin, Osijek, Županju, Vinkovce, Zadar, Šibenik…!

Gledati tajkune

A oni su išli sa srcem daleko od svoga grada ili mjesta, u one krajeve gdje nikada i nisu bili obraniti hrvatsku državu. Od koga? E, o tome se danas gotovo i ne govori. Ako spomeneš Srbe, četnike, Crnogorce odmah si “nacionalista”, “šovinista”, odmah si netko tko nije dobro došao u državu koju su upravo ti, a ne trenutačni i ini političari, stvorili. Sjetimo se nevolja koje smo imali kad smo godinama otvoreno branili generale Gotovinu i Markača, a koje su proganjali, i ne samo njih, već i šire članove njihovih obitelji, pa i njihove prijatelje i simpatizere, baš ti koji im danas ljube ruke, koji im ljigavo plješću i koji ih sada uzdižu do nebesa. Koliko je samo hrvatskih branitelja izvršilo suicid? Pa, što – nikome ništa. Tko pita žene, djecu i starce kako su oni proživjeli ratne godine? Tko pita i tko radi analize koliko je sudionika rata, ali i ne samo njih oboljelo, poglavito nakon što su ostavili puške i “živi i zdravi” vratili se svojim kućama? Samo na Vukovar je tijekom 1991. u tri mjeseca palo na stotine tisuća granata Je li se netko zapitao- imaju li one i danas negativne učinke, poglavito na zdravlje tamošnjih stanovnika? Najteže nam je gledati tajkune. One koji su se obogatili na krvi sirotinje. Da, sirotinje, jer je ona u daleko najvećem postotku išla u rat. Gospoda su ostajala kod kuće, morala su studirati, ili pak otići u inozemstvo dok prođe ovaj “metež”. A, gle ih danas: vozikaju se u najnovijim mercedesima i audijima, odmaraju se na jahtama, kupuju vile, šeću po Europi, imaju tvrtke, imaju sve, ali nemaju – ni dana u (propalom) Registru hrvatskih branitelja. Mislite da ih je sram? Ti nemaju srama, to je većinom “rulja” kojoj bi trebalo oduzeti sve što su nepošteno stekli. Kad ste vidjeli nekog tajkuna da polaže vijenac i pali svijeće za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje?

Zvali su nas ustašama

Jeza nas hvata kad svake godine u Kumrovcu uzdižu Broza, crvenu zvijezdu petokraku, kakvu su nosili i srpski četnici (Šljivančanin u Vukovaru) u vrijeme Domovinskoga rata, a najpopularnijeg hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona žele udaviti u čaši vode zbog njegovih domoljubnih pjesama! Međutim, nije naodmet prisjetiti se kako su nas četnici zvali u ratu? Da, dobro se sjećate, zvali su nas “ustašama”! Za njih smo to i danas. Hrvatska država je počela plaćati čak i odštete Srbima koji su stradali u ratu, a povrat tih sredstava potražuje od pojedinih hrvatskih branitelja. (Tko će i kada, recimo, platiti sve muke kroz koje su prošli bolesnici vukovarske ratne bolnice, ali i drugi?). Majka Kata Šoljić je umrla, a da nikada nije saznala tko su ubojice njezina četiri sina! Notorni poluinteligent Frljić o tome ne pravi predstave, niti ih Ljuština ne financira! Svi znaju za tragediju obitelji Zec, a nitko ne zna za tragediju obitelji Aleksander iz Vukovara: Emil, hrvatski branitelj (r.1959.) te njegova supruga Vlasta (r. 1966.) i sin Matej (r. 1989.) ubijeni su u tom gradu u jednome danu- 15. studenoga 1991.! U Slavonskome Brodu također je u vrijeme rata ubijeno čak 28 dječaka i djevojčica. Pala je srpska granata dok su se djeca igrala. Pa, što? Nikome ništa. Na sličan način još je ubijeno ili zaklano oko 400 njihovih vršnjaka, od kojih su mnogi tek krenuli u školu. Gospodine Cvitane, gdje su ubojice tih mališana koji su krivi samo za to što su bili Hrvati? Gdje su nam zapovjednici ratnih brigada? Neki su u bolnicama, drugi na psihijatrijama, treći su se ubili, četvrti razočarani jer ih ne zovu na nikakve (?) svečanosti. Pojedini hrvatski političari su redovni gosti na obilježavanjima svake puške koja je pukla u nekoj šumi 1941., a hrvatski branitelji su sami ili uz svećenike ili biskupe na obilježavanju obljetnica pokolja (Jazovka, Macelj. Huda jama i sl.) koje su izvršili antifašisti nakon II. svjetskog rata. Znam, mnogi će reći- za većinu stvari krivi su i sami branitelji! Ti koji to kažu imaju pravo. Krivi smo. Prvo, što smo goloruki, čak i bez tečajeva ratovanja, često i bolesni, krenuli protiv dobro naoružanog agresora, a potom što smo stvorili državu. Krivi smo što smo “bez ispaljenog metka”, kao igračku, predali državu političarima.(svaka čast izuzecima). Krivi smo jer smo dozvolili da nas danas bacaju u blato, ponižavaju i ne daju nam dostojno živjeti. Istina, borimo se protiv nepravda perom i mirnim prosvjedima, a oni kojima se obraćamo ti nam se smiju, (svaka čast iznimkama), jer znaju da od toga nema ništa. Ako treba oni na vlasti, (lijevi ili desni) uvijek su imali i imaju pripravne pendreke i policiju, a policija zna što treba s “neprijateljima naroda”.

I tako, dani i godine idu, nas je sve manje, (odnosno sve više na grobljima i bolnicama), a njih je sve više (u zimovalištima i na Jadranu). T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Black Jack
  #1 Black Jack 28 veljače, 2018, 22:24

  Petokraka nije sporna kaže tko iz kakvog jebenog vijeća?
  Time su turkmanovi legalizirali JNA-srpsku agresiju.
  Takoder su legalizirali slanje salate.
  Samo j pitanje dana kada ce nas antifasiti sa petokrakom opet strpati u jame!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. AZ MOD
  #2 AZ MOD 27 veljače, 2018, 19:21

  Otkada su nam strateški partneri autori genocida nad mislećim i radno sposobnim hrvatima 1945-e Hrvatska je krenula ubrzano u propast zahvaljujući jugo-konvrtitima koji su ubačeni u sve značajne pore Hrvatskog društva.Koje je rješenje ,izbori sigurno nisu jer ti isti broje glasove….građanski neposluh,teško dok god policija iz Srbije pretresa hrvatske ratnike…možda Oluja II.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Vukovarac
  #3 Vukovarac 27 veljače, 2018, 17:02

  Branitelji, gdje ste’ Nema vaših komentara.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Anonimno
  #4 Anonimno 27 veljače, 2018, 09:36

  Pa da otome a hrvatska vlada I Predsjednica Ne vode brigu

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code