VUKOVAR JE NAŠ

VUKOVAR JE NAŠ

9. rujna, 2013.

 

marakana vukovar

Izvještaj HHO-a s utakmice Srbija-Hrvatska

Za hrvatski helsinški odbor: predsjednik Ivan Zvonimir Čičak

U okviru projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja“, promatrači HHO-a pratili su utakmicu Srbija-Hrvatska u Beogradu, koja je odigrana u sklopu kvalifikacija za svjetsko nogometno prvenstvo koje će se održati u Brazilu 2014. godine. Promatrači su zabilježili slijedeće:

SRBIJA – HRVATSKA 1 : 1
odigrana 06. 09. 2013., na stadionu Marakana u Begradu, pred oko 35.000 gledatelja.
Na stadionu nije bilo navijača hrvatske reprezentacije, osim dvijestoinjak navijača pripadnika službene hrvatske delegacije. Samu utakmicu oko stadiona i u Beogradu osiguravalo je oko 4500 policajaca.
Na utakmicu je bitno utjecala atmosfera političkih tenzija u Hrvatskoj i srpskoj javnosti  koje su nastale pokušajem Vlade RH da sprovođenjem Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama u gradu Vukovaru u Hrvatskoj, koji je u proteklom ratu do temelja razrušen, a veliki broj stanovništva ubijen od strane jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih snaga, uvede i ćirilično pismo, kojim se služi lokalna srpska manjina.

VUKOVAR NA ĆIRILICI

Prije početka utakmice, na dnu sjeverne tribine, postavljen je transparent veličine 1.5 x 20 metara, obojan kao srpska zastava, a na kojem je velikim ćirilićnim slovima pisalo „Vukovar“. Već dvadesetak minuta prije početka utakmice sjeverna tribina skandira „jebi ustaše (ustaše-pripadnici hrvatskih kvislinških jedinica u tijekom Drugog svjetskog rata, izraz koji veliki dio srpskog pučanstva koristi za kolektivno označavanje svih Hrvata)“.
Prilikom izlaska Hrvatskih igrača na zagrijavanje, sjeverna tribina zviždi i skandira  „jebi ustaše“  što prihvaća i ostatak stadiona. Kasnije i u  vrijeme predstavljanja hrvatskih igrača cijeli stadion zviždi i skandira „jebi ustaše“. Službeni orkestar intonira pjesmu „Marš na Drinu (srpska vojna koračnica iz Prvog svjetskog rata: Drina je ime rijeke koja predstavlja prirodnu granicu Srbije i Bosne i Hercegovine)“, koja je u Hrvatskoj i bosansko-hercegovačkoj javnosti doživljavana kao izraz imperijalnih velikosrpskih pretenzija, a cijeli stadion pjeva pjesmu zajedno sa orkestrom.

Spiker poziva stadion na fer i korektno ponašanje, a stadion odgovara skandiranjem „jebi ustaše“. Spiker ponovno poziva na korektno ponašanje i kapetani obiju momčadi daju putem razglasa obećanje u ime svojih momčadi da će se boriti fer i korektno, u skladu sa nogometnim pravilima. Kapetana hrvatske reprezentacije nije se čulo od snažnih zvižduka. Tijekom intoniranja hrvatske himne cijeli stadion je zviždukom zagušio glazbu tako da se uopće nije čula. Nakon intoniranja nacionalnih himni stadion skandira „Vukovar-Vukovar“. 

U 5′ stadion desetak puta skandira „Jebi ustaše“. S obzirom da su pojedini navijači laserima ometali hrvatskog golmana i hrvatske igrače, spiker ih putem razglasa poziva da prekinu. U 10′ prvi topovski udar,  a potom u 12′ dvije jake petarde. U 14′ minuti pri dnu  sjeverne tribine, odnosno na spoju sjeverne i istočne tribine počinje paljenje hrvatske zastave koje traje nekoliko minuta. U15′ prva baklja bengalka na sjevernoj tribini. U 22′ minuti „jebi ustaše“. U 24′ stadion skandira „ubi ustaše“,  a potom cijeli stadion nekoliko puta skandira „Vukovar je naš“,  izražavajući teritorijalne pretenzije prema gradu Vukovaru u Republici Hrvatskoj. U 32′ dva topovska udara na jugu i skandiranje „Srbija – četnici (četnici-pripadnici srpskih kvislinških jedinica u Srbiji, BiH i Hrvatskoj tijekom 2. Svjetskog rata, ali i tijekom poslijednjeg rata u bivšoj Jugoslaviji)“. Na sjeveru publika pjeva „Oj ustaše, neka, neka, duboka vas čeka reka, ljude klati, žene silovati“. 

UBI USTAŠE

Prije početka 2. poluvremena, preko razglasa organizator pušta pjesmu „Marš na Drinu“, a publika prati pjevanjem.  U 46′ jedan topovski udar i jedna jaka petarda.  U 52′ lete prve boce prema srbijanskoj žandarmeriji. Nakon gola Hrvatske u 53′  navijači iz Hrvatske, članovi službene delegacije raduju se golu, a publika na cijelom stadionu okreče se prema vrhu zapadne tribine- VIP galeriji i skandira “ubi ubi ustaše”

 U 54′ cijeli stadion dvadesetak sekundi skandira „ubi ustaše“. U 56′ dvije baklje ubačene na tartan stazu, jedna baklja na sjeveru među publikom, pa opet topovski udar. U 57′ dvije baklje u gledalištu. U 58′ baklja na tartan stazi na sjeveru. U 60′ „dijalog“ sjeverne i južne tribine višekratnim skandiranjem „četnici-četnici“.
U 66′ gol za Srbijui publika skandira  „jebi ustaše“ što se ponavlja u 68′ i 70′.

 U 78′ stadion skandira „ubi ustaše“, baklja na južnoj tribini. Potom slijedi topovski udar usmjeren prema hrvatskom igraču Šimuniću ( 80′) nakon što je zbog isključenja napušta teren, počinje bacanje boca sa vodom te trganje sjedala sa sjeverne tribine i bacanje njihovih dijelova u njegovom pravcu, uz skandiranje „Ubi ustaše“.
U 90′ upaljen je dio zapadne tribine, neposredno uz tartan stazu. Vatrogasno vozilo koje je pristiglo nije moglo biti upotrebljeno, budući je publika raznim predmetima gađala vatrogasce.

Nakon utakmice počnje skandiranje predsjedniku Fudbalskog saveza Srbije  Tomislavu Karađiću, nazivajući i njega Tole ustaša. Svi igrači i vodstva obiju reprezentacija okupili su se na sredini terene i zajednički krenuli prema izlaznom tunelu,  čime je spriječeno intenzivnije gađanje hrvatskih igrača predmetima koji su letjeli na teren sa dijela sjeverne tribine.

Za hrvatski helsinški odbor:
Ivan Zvonimir Či
ak
predsjednik

U cilju što detaljnijih izvještavanja javnosti molimo vas da izvještaj objavite u cijelosti.T

 

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code