VRIJEME VESNE ŠKARE OŽBOLT JE PROŠLO

VRIJEME VESNE ŠKARE OŽBOLT JE PROŠLO

4. listopada, 2011.

Neven_botica11Razgovarao: Dražen Stjepandić

U Hrvatskoj je mnogo stranaka, a dvadesetpetogodišnji Neven Botica iz Hrvatskog Leskovca jedini je istodobno šef dvije stranke. Jedna se zove Hrvatski demokratski centar, a druga Stranka mladih.

Stranka mladih je aktivna, a Hrvatski demokratski centar ili HDC osnovan je u Rijeci 1999. i do sada je ta stranka uglavnom mirovala. Međutim, posljednji događaji u mnogo poznatijem DC-u, najava gašenja i prelazak članstva u HDZ,  natjerali su Nevena Boticu da odgodi odluku o ukidanju HDC-a. Drugim riječima, ako se ugasi DC, nekadašnjim stranačkim kolegama koji su protiv odlaska u HDZ Neven Botica je spreman ponuditi HDC.

I dok se za HDC još ne zna hoće li za njim biti potrebe, Stranka mladih sigurno izlazi na izbore u kolaciji s strankom Volim Hrvatsku, odnosno volim Hrvatsku-Ne u Eu, kako se zove pokret iz kojeg je nastala stranka na čelu s Rokom Šikićem.

Stranka mladih osnovana je u travnju ove godine, glavni cilj je borba za bolju poziciju mladih u društvu. Imaju više projekata, a jedan od glavnih je borba protiv ulaska Hrvatske u EU. Stranka mladih ima tristotinjak članova, uglavnom u Zagrebu, Dalmaciji i na području Varaždina.

Ideološki gledano, gdje spada Stranka mladih?

–        Svrstavamo se među socijaldemokratske stranke, smatramo da u Hrvatskoj nema prave socijaldemokracije. SDP to nikako nije, oni su više komunistički nastrojena stranka.

Može li čovjek od šezdeset godina biti član Stranke mladih?

–     Može, naš član može postati svaka punoljetna osoba i svatko tko se osjeća mlad duhom.

Što očekujete od predstojećih parlamentarnih izbora?

–      Spremamo se za izbore i realno ne očekujemo ništa. Izaći ćemo u koaliciji sa strankom Volim Hrvatsku-Ne u EU. Kandidirat ćemo se u svih deset izbornih jedinica. Naš pravi cilj su lokalni izbori 2013. Do tada planiramo postaviti dobre lokalne temelje.

Izornu kampanji započeli ste na Markovom trgu zajedno s Rokom Šikićem.

–     Da, bilo je zanimljivo, poslali smo priopćenje da ćemo imati tiskovnu konferenciju na Markovom trgu i prvi put me policija čuvala. Poslije našeg prosvjeda policija nas je ispratila pola kilometra od Markovog trga i pazili su da ne bismo slučajno skinuli koju zastavu EU.

REFERENDUM NEĆE PROĆI

Zašto ste protiv EU?

–      Naši očevi su se devedesetih borili za samostalnost i nezavisnost Republike Hrvatske. Zašto sada tu Hrvatsku utapati u jednoj još većoj Jugoslaviji? Jedan od osnovnih problema u društvu je 120 tisuća mladih na burzi rada. Od toga oko 80 tisuća njih nema ni jednog dana radnog staža. Naš nacionalni program djelovanja za mlade radi na poticanju otvaranja obrta i pokušaja samozapošljavanja. Mladi su na cesti, droga je na svakom zavoju i treba mlade usmjeravati prema sportu. Treba mijenjati sistem školstva, bolonjski proces nije ništa dobro donio, samo je napravio pomutnju. Putem Interneta dajemo incijativu za razvoj demokracije, zalažemo se za mnogo malih referenduma o svakom pitanju važnom za Republiku Hrvatsku.

Nosite bedž na kojem su prekrižene europske zvjezdice i piše ‘ne u EU’. Kako narod reagira kad to vidi?

–     Jedni se smiju, a drugi mi čestitaju. Osobno smatram da je oko 80% protiv ulaska u EU.

Surađujete i s nekim organizacijama koje su protiv ulaska Hrvatske u EU i one vam pomažu…

–     U Europskom parlamentu postoji određen broj zastupnika koji se bore za ponovno razvajanje država u EU. Nekoliko zastupnika je iz Irske i oni nam poručuju: Hrvati, ne budite ludi, ne ulazite! Surađujemo s incijativom ‘EU? – ne, hvala’ i Udrugom Volim Hrvatsku –Ne u EU, pa su nam ti europarlementarci pružili pomoć u lecima i promidžbenom materijalu. Medijska blokada je prevelika, čim spomenete ‘Ne u EU’ odmah vas prekriže, pa se snalazimo na razne druge načine.

Kako će proći referendum?

–      Uvjeren sam da referendum neće proći.

Spominjali smo veliku nezaposlenost mladih. U EU treba mnogo fizičkih radnika, zar vam ne bi bilo bolje otići raditi u Njemačku na bauštelu ili u Italiju prati tanjure i pomagati starijima u staračkim domovima kad se unerede  i tako smanjiti broj nezaposlenih? Što fali Poljacima – fino beru voće, kopaju, utovaruju i istovaruju? Znate li engleski?

–     Da.

Eto idealno, mnogi u EU ne znaju. Možete lijepo objasniti da biste radili u kuhinji ili nešto slično. Ne trebate nikoga zvati da vam prevodi.

–     Zbog tih prljavih poslova i jesmo protiv EU.

Pa što, dolaze i Nijemci tu biti šefovi.

–     Nakon dvije godine u EU Hrvatsku će naseliti pola milijuna radnika iz Rumunjske i Bugarske. Radit će za 2,500 kuna, mirovinsko i zdravstveno će plaćati u svojim državama.

Nažalost po Stranku mladih, mladi u većem postotku ne izlaze na izbore, je li vam to  hendikep?

–     To je jedan od osnovnih problema zašto postojimo. Mladi su izgubili povjerenje u politiku, ne vjeruju politici i zato ne izlaze na izbore. To nam je veliki hendikep i mi ćemo raditi da se to popravi.

Punim imenom i prezimenom uključili ste se u komentiranje na portalu Tjedno.com i jedna od reakcija u komentarima bila je da sam ja osoba s dijagnozom, a vi ste okrivljeni za pljačku. Jeste li to vidjeli?

–      Jesam i ne bih se spuštao na taj nivo. U svim političkim organizacijama osobe koje rade smetaju, pa mi moj rad i zalaganje u DC-u neki još nisu oprostili.

Stranka mladih potekla je od HDC-a  i to je bila prva registrirana stranka s izazom ‘demokratski centar’ u nazivu?

–      Da, HDC ili Hrvatski demokratski centar je osnovan 1999. u Rijeci, godinu prije DC-a Vesne Škare Ožbolt, a nekada Mate Granića. Sad kad je najavljeno gašenje DC-a, vrijeme je da s HDC ponovno aktivira.

Nekada ste bili član DC-a?

–       Da učlanio sam se 2008. Iduće, 2009., sudjelovao sam na lokalnim izborima. Nažalost, nismo izašli u koaliciji s HNS-om iako su nam dali dobru ponudu. Nudili su nam peto mjesto na gradskoj listi i na svim gradskim četvrtima drugo mjesto. Međutim, Vesna Škare Ožbolt je sebi štimala koaliciju u Gorici s HDZ-om, s HNS-om tamo je već imala afera pa je bila protiv koalicije s tom strankom.

Zašto ste otišli iz DC-a?

–        To je bilo nakon predsjedničkih izbora 2009., kad se Vesna Škare Ožbolt kandidirala kao nezavisni kandidat, što je deceovce razočaralo jer sramota je da jedna predsjednica stranke ne želi potpis svoje stranke iza sebe. Ipak, skupljali smo potpise za kandidaturu iako DC u toj kampanji ni jednom nije spomenula kao svoju stranku. Poslije tih parlamentarnih izbora dolazi do skupštine Gradske organizacije DC-a Grada Zagreba na kojoj sam izabran za predsjednika i kad sam nakon toga sazvao prvu sjednicu, predsjedništvo stranke je donijelo odluku o raspuštanju Gradskog odbora. Napisali su da je Skupština bila montirana, što nije točno jer je Vesna Škare ožbolt bila prisutna na toj skupštini, ali se kasnije predomislila i donijela je drugu direktivu. Vidio sam da to više nije demokratska stranka i odlučio sam je napustiti.

Kako komentirate trenutna zbivanja u DC-u?

–     Sve je to logičan slijed događaja nakon 2009. Vesna Škare Ožbolt je u početku DC-a uzimala doista glasova HDZ-u i kad je nestao Sanader bilo je samo pitanje dana kad će se vratiti u staru stranku. Mislim da je vrijeme Vesne Škare Ožbolt prošlo, žao mi je što na zadnjoj konvenciji stranke netko drugi nije preuzeo stranku.

Kakvu budućnost predviđate DC-u?

–       0,23 posto. DC drži još par lokalnih političara.

Tko vam je od političara uzor?

–       Volim reći kao Bandić, ja sam sebi idol. T

8 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anči
  #1 Anči 6 listopada, 2011, 15:17

  Pa kaj komentirate Dc, kaj to još postoji…svi članovi koje ja zbanm su poltroni koji su klimali na sve što su rekle Vesna i Kostadinka…gadilo mi se to gledati.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. maja
  #2 maja 6 listopada, 2011, 12:39

  [quote name=”Milan”]Vesnica je ok, pogledaj samo glavnu tajnicu DC-a, skriva se u sjeni, nikad nitko nije čuo za nju, a živi u gradskom stanu i na državnim jaslama.[/quote]
  pa kaj vam je skrivila tajnica dc-a! pa pogledajte kaj o ženi piše na stranici dc-. pa valjda ak ju je vesnica birala za tajnicu nekaj ta ženska i vrijedi!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. duckly
  #3 duckly 6 listopada, 2011, 11:48

  Nevene kako te nije srem javno zagovarati neke moralne vrijednosti, a optužen si za napastovanje?

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Neven Botica
  #4 Neven Botica 6 listopada, 2011, 10:13

  Dragi sokole Neven Botica nije stjeran iz SDP-a nego je svojevoljno zbog sukoba interesa drugih otisao.Ista prica je bila i u DC-u sa Vesnom Škare-Ožbolt.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Milan
  #5 Milan 6 listopada, 2011, 06:07

  Vesnica je ok, pogledaj samo glavnu tajnicu DC-a, skriva se u sjeni, nikad nitko nije čuo za nju, a živi u gradskom stanu i na državnim jaslama.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. miki
  #6 miki 6 listopada, 2011, 04:08

  O Vesni Škare Ožbolt najbolje govori zastava u Ilici. PogleDAJTE ZASTAVU I SVE ĆE VAM BITI JASNO.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Sokol
  #7 Sokol 5 listopada, 2011, 15:14

  Bilo bi žalosno da nije smiješno……Neven Botica, osoba bez zaposlenja, baulja od stranke do stranke….traži mjesto pod suncem, jer kao najlakše je u politici……HDC, ksako kaže osnovan je u Rijeci 1999. godine, dotični je tada imao 12 godina….Tko ju je osnovao…..Ta osoba nije dostojna da spominje ime Vesne Škare Ožbolt……Jedina joj je zamjerka što otvorena srca sve prima u stranku, a naročito je osjetljiva na mlade. Botica je stjeran iz SDP-a pa je utočište potražio u DC-u……Lagao, muljao i posljedica je da je izbačen iz Dc-a….Sretno mu bilo……..Usput……A takvi ni ne trebaju u EU…tamo treba raditi, a ne se klatariti po kladionicama……

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code