MOGU LI BRANITELJI KAO JAMČEVINU OSTAVITI ODLIČJA I PROTEZE?

MOGU LI BRANITELJI KAO JAMČEVINU OSTAVITI ODLIČJA I PROTEZE?

4. listopada, 2015.

14dzvi8
U tv i ine emisije se zovu uglavnom (zapravo jedino) oni koji nakon što uz iznimno visoku jamčevinu izađu iz zatvora, pa nam sat ili više vremena dijele lekcije o pravdi i pravici. Ok, sve je to po zakonu. Ali…kada ste čuli recimo odvjetnika nevino osuđenog Veljka Marića? Je li znate uopće njegovo ime i kako izgleda?

Napisao: Mladen Pavković

Oko svakog onog koji je navodno pronevjerio 20 milijuna kuna, pa na više (zadnji slučaj je dr. Ive Sanadera) nakon što ga strpaju u Remetinec (o drugim hrvatskim robijašnicama se i ne govori i ne piše) odmah se u medijima podigne bura. Kao prvo, pojedini mediji (tzv. novinari) prije znaju sve o optužbi i navodnom kriminalu nego onaj na kojeg se odnosi optužba, a DORH, Uskok, policija i niz drugih javnih i inih službi sve to navodno rade „tajno“, korektno, diskretno, odnosno na način da su svi isti pred zakonom. Malo sutra! Odvjetnici najpoznatijih navodnih hrvatskih lopova su postali prave „estradne“ zvijezde, čak traženija „roba“ od Severine u donjem rublju, a s njima se rade i tv i ine emisije, pa im se na taj način za razliku od tisuće drugih koji bi i te kako imali što reći o hrvatskom pravosuđu, a poglavito o onima ala Bajić, besplatno (?) daje prigoda da propagiraju u prvom redu sebe (a odvjetnici se kao „ne smiju reklamirati“), a potom da opravdavaju onog kojeg brane. Njih tri-četiri neprestano se izmijenjaju. Tako jedno vrijeme svaki čas gledamo, čitamo i slušamo što misle muž i žena Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, a onda non-stop izjave daje Ante Nobilo, pa još neki kojima nismo zapamtili ni prezimena. Da, u tv i ine emisije se zovu uglavnom (zapravo jedino) oni koji nakon što uz iznimno visoku jamčevinu izađu iz zatvora, pa nam sat ili više vremena dijele lekcije o pravdi i pravici. Ok, sve je to po zakonu. Ali…kada ste čuli recimo odvjetnika nevino osuđenog Veljka Marića? Je li znate uopće njegovo ime i kako izgleda?

Branitelji nisu zanimljivi

Kako to da medijima nije zanimljiv ni jedan, ali baš ni jedan, od nekoliko stotina hrvatskih branitelja koji se nalaze u Remetincu, Glini, Lepoglavi, Požegi, Puli, Rijeci, Osijeku, Bjelovaru, Splitu, Šibeniku, Varaždinu ili nekim drugim hrvatskim zatvorima? Ljudi bi htjeli čuti kako su se i zbog čega primjerice oni od Junaka Domovinskog rata ili sudionika stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države našli „s onu stranu zakona“, odnosno o tome kako su ih pokrali (i ne samo njih) većina onih koji su tijekom zadnjih godina uz visoke jamčevine izašli na slobodu i koji čitavo vrijeme prave cirkus od hrvatske države, pravosuđa i svih poštenih građana? Kako to da oni nemaju „ni kune“ za jamčevinu, a čitav su Domovinski rat proveli na prvim crtama obrane, a ovi koji su u to vrijeme bili u „u prvim redovima“ zagrebačkih i inih kafića, luksuznih hotela i po inozemstvu uvijek imaju „koliko treba“(novaca, vila, jahti, automobila, lovišta, zrakoplova…)?
Zašto nitko ne napravi emisiju o braniteljima i braniteljicama Grada Vukovara koji su gonjeni, kao psi, i kažnjeni jer su razbijali dvojezične ploče po ovome gradu? Tako je i Junak Domovinskoga rata Marijan Živković na Općinskom sudu u Vukovaru osuđen na devet mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine (uz novčanu kaznu) jer je također razbio ćiriličnu ploču? U Domovinskome ratu je izgubio dva sina, od kojih je jedan bio pilot. Za drugoga ni danas ne zna gdje mu je grob. Ubojice Živkovićevih sinova nisu nikada kažnjeni (jer nisu razbili ploču, već su ubili!) Ovog Vukovarca, na žalost, nisu branili supružnici Slovković i Prodanović, ni Nobilo i slični, jer čovjek nema novaca da plati njihove usluge, a kad ga oni nisu branili onda njegov „slučaj“ nije zanimljiv ni jednoj (ni jednoj) televiziji!

Odličja kao garancija

Nego, ako je već tako, a jeste, zašto osumnjičeni hrvatski branitelji, koje su zatvorili zbog ovakvih i sličnih stvari, ne bi, kad nemaju novaca, pokušali se izvući, da se malo našalimo, na način da kao jamčevinu daju recimo svoja odličja ili priznanja iz Domovinskoga rata? Oni koji su izgubili ruku ili nogu neka umjesto jamčevine u novcu daju sudu svoje proteze (kad su dijelove tijela izgubili u ratu, pa drugo ne mogu). Roditelji ubijenih sinova ili kćeri, kao primjerice Živković, neka kao „garanciju“ sudu daju odličja svojih sinova? Pa, da se opet malo našalimo, iako baš to i nije šala, više vrijedi jedan izgubljeni dio tijela (o životu da i ne govorimo) u borbi za slobodu od vile odvjetnika Sulića, stana gospođe Sanader ili novaca jednog Bandića, braće Mamić, Čehoka ili sličnih „pozbog“ junaka.
Dakle, to je naše, hrvatsko pravosuđe. Ako imaš novaca i strpaju te u zatvor možeš izaći van „brzinom munje“, a reporteri televizije i inih medija će te još i dočekati kao „englesku kraljicu“ pred Remetincem i od tebe napraviti zvijezdu (i patnika).
A oni hrvatski branitelji koji su nevini u splitskoj Lori neka umiru, na laganoj vatrici!
Jedan hrvatski branitelj je za deset tisuća kuna odležao punih godinu dana, a da se nakon njegova puštanja na slobodu nije oglasila ni jedna televizija ili neki „nezavisni“ pismoklepci.
Ne, za to se nismo borili!T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code