16 KNJIGA VEZANIH ZA BILOSNIĆA U 2015. I BROJNE IZLOŽBE

16 KNJIGA VEZANIH ZA BILOSNIĆA U 2015. I BROJNE IZLOŽBE

16. siječnja, 2016.

7. Mato Nedić - Vrtlar riječi - Promišljanja o književnim djelima Tomislava Marijana Bilosnića
U Hrvatskom centru (Kroatisches Zentrum) u Beču, u studenomu 2015. godine Bilosnić se austijskoj publici, kao i brojnoj hrvatskoj dijaspori u ovoj državi dojmljivo predstavio svojim slikaraskim djelima izlažući ciklus slika u tehnici ulja pod zajedničkim naslovom „Povratak tigra“, koja je ovoga puta bila posvećena novotiskanoj Bilosnićevoj zbirci „Tigar“ na španjolskom jeziku

Napisao: Ivan Raos

Tijekom 2015. godine objavljeno je šesnaest književnih tiskovina koje su autorski vezane uz djelo i stvaralaštvo svestranoga hrvatskog umjetnika, književnika Tomislava Marijana Bilosnića. Riječ je o osam njegovih novih knjiških tiskovina, tri knjige povjesnica, dvije knjige putopisa i tri knjige prjevoda, ali i tri knjige koje se bave književnim djelom Tomislava Marijana Bilosnića, kao i četiri knjige u kojima se ovaj umjetnik javlja kao suautor ili prjevoditelj, pa i dva zbornika koje potpisuje kao urednik.

Put kojim hrvatska umjetnost kroči

Knjige povjesnica „Privlaka1“ i „Privlaka 2“ tiskane su dva toma na ukupno 769 stranica, a knjiga „Stankovci 1“ na 432 stranice, što znači da je Bilosnić svoje povjesnice iz serijala „Kroz Ravne kotare i Bukovicu“ obogatio za 1201 novu knjišku stranicu. Inače riječ je o četrnaestom i petnaestom tomu iz rečenoga serijala.
Knjige putopisa „Put u Europu“ i „Put u Kotare“ nastavak su Bilosnićeve putopisne proze za koju je zadnjih godina dobio više književnih nagrada. Dajući isti tretman svojim putovanjima u Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Njemačku, države Skandinavije (Dansku i Švedsku), Francusku, Slovačku, Češku, Veliku Britaniju i Španjolsku, kao i putovanjima po Kotarima i svojoj zavičajnoj okolici, Bilosnić nastoji izražajno dokazima potvrditi svoju misao da on ne putuje poput „naivnog poklisara koji pred svakim europskim velegradskim čudom ostaje zapanjen i bez glasa“, jer je to put „kojim hrvatska umjetnost kroči oduvijek“.
Glede knjiga u prjevodima, riječ je o zbirci Bilosnićevih pjesama „Tigar“ koja je tijekom 2015. godine pod naslovom „El tigre“ prjevedena i tiskana na španjolskom jeziku, i predstavljena u Salamanci i Ávili u Španolskoj. „Tigar“ je pod naslovom „Tigrul“ na kraju 2015. godine ugledao svijetlo dana i u Rumunjskoj, u dvojezičnom rumunjsko-španjolskom knjiški ukoričenom obliku. Haiku zbirka „Osamljeno drvo“ u Albaniji, u Tirani je tiskana na albanskom i engleskom jeziku pod naslovom „Druri Vetmitar“. Tu je i haiku knjiga Mustafe Spahiu „Ni bambus, ni ključ“ koju je Bilosnić prepjevao u prjevodu na hrvatski u suradnji s autorom pjesama.

Tri knjige o Bilosnićevom djelu

Čak tri autora tijekom 2015. godine posvetila su svoje knjige književnom djelu Tomislava Marijana Bilosnića. To su Božica Zoko sa svojom knjigom „U snu snova“, Mato Nedić s knjigom „Vrtlar riječi“ i Igor Šipić s knjigom „Vulkan na sudbini života“. Zanimljivo je istaknuti kako se ugledni teoretičar i povjesničar književnosti dr. sc. Igor Šipić po drugi puta oglašava s posebnom knjigom na temu umjetničkoga portreta Tomislava Marijana Bilosnića.
Bilosnić se u suautorstvu javlja s umjetničkim forografom Antom Jašom, prateći svaku od njegovih fotografija svojim zasebnim tekstom u monografiji „Postojanost vjere“, dok u pjesničkoj monografiji Mije Bijuklića Miše (iz Beča), Bilosnić liriku ovog pjesništva iz stranice u stranicu prati svojim slikovnim prilozima iz svojega likovnog ciklusa „Mediteranski pastel“.
Ipak tu su i dva zbornika koje objavljuje Zadarski književni krug, Zbornik 2 i Zbornik 3, koje Bilosnić potpisuje kao urednik u suradnji s dr.sc. Sanjom Knežević. Inače, Bilosnić je idejni začetnik i voditelj znanstveno-književnoga kolokvija Zadarski književni krug koji se u prosincu prošle godine održao četvrti put.
Protekla 2015. godina za Tomislava Marijana Bilosnića bila je značajna i po sveprimjetnim književnim uspjesima. On je jedini od hrvatskih pjesnika predstavljen u panorami prikaza o europskom pjesništvu u knjizi dr. Johna Taylora „Malo putovanje europskim pjesništvom“. Tijekom 2015. godine Bilosnić je uvršten i u antologiju hrvatska ljubavne poezije Ane Horvat pod naslovom „Oblizujući suze“.

U SAD-u, Španjolskoj, Čileu, Kosovu…

Američki višejezični međunarodni časopis Gobshite koji izlazi u gradu Portlandu, u američkoj saveznoj državi Oregon, po drugi put donio je na hrvatskom i engleskom jeziku poeziju pjesnika Tomislava Marijana Bilosnića. Časopis „Most/ The Bridge“ posvetio je svoje stranice prjevodima pjesama iz knjiga „Tigar“ i „Afrika“ kao i prikazima ovih knjiga na španjolskom jeziku. Ove su pjesme objavljene i na književnim portalima u Španjolskoj i Čileu. „Tigar“ je prjeveden i objavljen i u časopisima i portalima u Portugalu i Austriji, kao što su pjesme iz Bilosnićeve zbirke „Ogledalo“ objavljene na albanskom na Kosovu i u Albaniji. Četverojezični „ Panonski ljetopis“ (Pannonisches Jahrbuch / Pannon Évkönyv / Panonski letops) i „Panonski list“ (Pannonisches Blatt ! Pannon lap), kao i „Hrvastske novine“ u Beču posvetile su posebne stranice ovom hrvatskom autoru, koji je ove godine po sedmi put boravio na Međunarodnim književnim susretima u Koljnofu (Mađarska).
Na međunarodnom festivalu poezije Drini poetik (Poetski Drim) u Prizrenu na Kosovu, hrvatskom književniku Tomislavu Marijanu Bilosniću dodijeljeno je posebno „Priznanje za doprinos albanskoj kulturi“. Bilosnić je i dobitnik književne nagrade „Neretvanska maslina“ za 2015. godinu.

Slikarska djela i izložbe fotografija

Izložba fotografija „24 pogleda na godišnja“ doba inspirirana je haiku trenutcima u prirodi viđenim okom kamere tijekom proljeća, ljeta, jeseni i zime. Fotografije izložene pod naslovom „Život jer karneval, karneval je život“ dio su višegodišnjih Bilosnićevih zanimacija za karnevalska zbivanja u Zadru, kao što je Zadru bila posvećena i izložba „Snijeg u Zadru“. Izložba „Raj gdje je ugljen bio kraj“ donosi Bilosnićeve fotografske zapise u color i crno-bijeloj tehnici s njegovih lutanja po Walesu. Izložbom „Put u Europu“ predočio je izbor od stotinjak fotografija s nastupa glumačkog ansambla Kalazlišta lutaka Zadar u Španjolskoj, Francuskoj, Švicarskoj i Engleskoj. Bilosnić je fotografski svjedočio i povijest kraljevskoga grada Nina i krajobraza njegove lagune iz svoje ovodobne postmodernističke izražajne perspektive na izložbi naslovljenoj „Simboli Nina“, a svomu zavičaju (zadarskoj okolici) uvjerljivo se odužio i velikom izložbom „Skriveno kameno blago Ravnih kotara i Bukovice“ snimajući sve ono što je ostalo od gradina, kula, utvrda i dvoraca u prohujalim razdobljima na ovim arheološko i povijesno znamenitim prostorima. I kao što je svoj fotografski ciklus otvorio s motivima prirode, Bilosnić tako i svoju završnu (osmu) izložbu u 2015. godini zatvara izložbom naslovljenom „Svjetlost cvijeća“, kao svomu prisjećanju na boravak na međunarodnom festivalu Dana cvijeća u Elbasanu u Albaniji.
Izložbe su održavane u kontinuitetu od siječnja do rujna 2015. godine u Galeriji Đina, Galeriji sv. Pater Stari i Andrija i Kazalištu litaka u Zadru, ali i u Galeriji Sveta Katarina Aleksandrijska u Zemuniku. Svaka od spomenutih izložbi popraćena je posebim katalogom, popratnim tekstom i reprodukcijom više izložaka.
Spomenut ćemo i skupne izložbe fotografija na kojima se Bilosnić sa svojim radovima zapaženo predstavio, kako na 20. Međunarodnoj izložbi fotografija „Otok i more“ (Island and sea), u Galeriji Otok, Foto kluba Kornat, u kojoj je već prijašnjih godina za svoj fotografski rad bio nagrađen Zlatnom plaketom, tako i na 9. izložbi fotografija „Otočni fotografi“ koju organizira Foto kluba Kornat, na kojoj Bilosnić redovito sudjeluje kao izlagač od osnutka ove izložbene manifestacije, koju vodi ugledniji hrvatski fotograf Ante Jaša koji je nositelj počasnoga zvanja FIAP-a, a inače utemeljitelj ove izložbe.
U Hrvatskom centru (Kroatisches Zentrum) u Beču, u studenomu 2015. godine Bilosnić se austijskoj publici, kao i brojnoj hrvatskoj dijaspori u ovoj državi dojmljivo predstavio svojim slikaraskim djelima izlažući ciklus slika u tehnici ulja pod zajedničkim naslovom „Povratak tigra“, koja je ovoga puta bila posvećena novotiskanoj Bilosnićevoj zbirci „Tigar“ na španjolskom jeziku, koja je uspješno objavljena i predstavljena u Španolskoj sa svjetskim odjekom poglavito diljem Južne Amerike i Meksika. I u ovome slučaju izložbu su pratili pregledni katalozi na hrvatskom i njemačkom jeziku.
Na godišnjoj zajedničkoj izložni HDLU-a u Zadru, organiziranoj povodom Dana Grada Zadra i blagdana sv. Krševana, Bilosnić se predstavio sa svojim recentnim djelima iz likovnoga serijala Povratak igra, a javlja se i kao autor uvodnog teksta kataloga. I na kraju, na Božićnoj, 2. Međunarodnoj likovnoj izložbi vjerskih motiva „Sveti otok“, Bilosnić za svoju sliku „Isusova krv“ u tehnici ulja, između 126 izabraniih autora iz deset europskih država, biva nagrađen Zlatnom plaketom za svoj slikarski rad.T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Acusare
  #1 Acusare 16 siječnja, 2016, 18:20

  Taj Raos je uporan ko mazga u pohvalama ladru i bastardu Bilosniću. Dokle tako, krvavo vam podnebesje!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 16 siječnja, 2016, 10:34

  I NE SAMO U VEZI S PETLJANIJOM O BILOSNICU, I RAOS BI TREBAO DOCI NA TAPET SLUZBENIH MULJATORA ‘KULTUROLOGA’ KOJI SU KOPALI JAME POD NOGAMA JEDNIH, A VELICALI NJIHOVE PROKAZIVACE I PROGONITELJE.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code