VOLARIĆU SJEKIRA UPALA U MED

VOLARIĆU SJEKIRA UPALA U MED

12. rujna, 2012.

Volarić med
Dragutinu Volariću je i doslovce sjekira upala u med

 

Piše: Zoran Milanović

U prekrasnom krajoliku Donjeg Desineca na broju 27 kod  Jastrebarskog nalazi se Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Volarić na kojem se proizvodi vrhunski eko med kestena, livade, bagrema kao i medne rakije i ostali proizvodi od meda. Inače ovo obiteljsko gospodarstvo u veoma kratkom vremenu postalo je vlasnicima vrijednih priznanja za kvalitetu i dizajn mednih proizvoda, a najvećim uspjehom se nesumnjivo smatra dobivanje ekološke markice, koji kupcima jamči da kupuju stopostotni prirodni proizvod. Vlasnik tog obiteljskog gospodarstva Dragutin Volarić uzgojem pčela bavi se punih 30 godina, a zadnjih 11 godina tim se poslom bavi  profesionalno. Njegov eko med je doista vrhunske kvalitete jer gospodin Volarić svoje pčelice radilice vozi na ispašu u dva parka prirode – na padine Samoborsko-plešivičkog gorja i Ihor parka Crna Mlaka na obali Kupe.

 

TISUĆE CVJETOVA U BOČICI MEDA

‘Ako vam se netko sviđa, darujte mu cvijet. Ako nekog volite, darujte mu tisuće cvjetova koji se nalaze u bočici meda. Tako, osim što možete omirisati cvijeće, možete ga i okusiti – na taj se način Volarić obraća svojim kupcima koji kad jednom kušaju njegov med, postaju ovisni o njemu. Godišnje proizvede oko 900 kilograma eko meda. Uz med Volarić proizvodi mednu rakiji, mednu travaricu, medno vino, gvirc, bermet, cvjetni prah, svijeće od voska. Inače Dragutin Volarić redoviti je sudionik brojnih sajmova zdrave hrane i eko proizvoda diljem Hrvatske, a  brojni konzumenti njegovih mednih proizvoda s nestrpljenjem očekuju svaki novi sajam na kojem se gospodin Volarić uvijek pojavi s nekim novim proizvodom. Nekada je to medni pjenušac, nekada medne svijeće ili pak propolis kapi i pelud za jačanje otpornosti i općeg stanja organizma. Ako želite razveseliti svoje najbliže bilo za rođendan ili neku drugu prigodu Volarićevi poklon paketi  nesumnjivo su izvanredan izbor.  On je jedan od 400 registriranih proizvođača medarskih proizvoda u Hrvatskoj.

 

KRADLJIVAC MEDA PČELAMA

Osim toga, na Volarićevu  štandu sjekira je zaista upala u  med. Otkriva   i kako je  nastala ta izreka.

‘U vrijeme kad nije bilo  šećera ni sličnih umjetnih zaslađivača, kad je med jedini bio  sladak, jedan čovjek je išao u  šumu po drva. Kad je sjekirom  zasjekao u suho deblo, naišao  je na pčelinjak i zasjekao ravno u med. To znači da mu se  posrećilo. Inače prvi zapis o  medu seže u prošlost 4.000  godina, a pčele su jedine divlje  životinje koje čovjek još nije  uspio pripitomiti, govori Volarić koji za sebe kaže da je  seljak sluga u vinogradu Gospodnjem koji tumara po  šumama i krade pčelama  med. T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code