TOKINO LJEKOVITO BILJE S POTPISOM LJUBAVI!

TOKINO LJEKOVITO BILJE S POTPISOM LJUBAVI!

24. srpnja, 2012.

  toinoljekovitobilje
Poklon paket Tokinog ljekovitog bilja

Piše: Zoran Milanović

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo  Toka Davor smješteno je u pitomoj Slavoniji  na istoku Hrvatske i već pune četiri godine bave se uzgojem ljekovitog bilja. Uz neizmjernu ljubav prema ljekovitom bilju njihov glavni moto je – današnjem čovjeku vratiti ono od čega se svakodnevno udaljava: suživot s prirodom. S vlasnikom Davorom Tokom porazgovarali smo o uvjetima uzgoja ljekovitog bilja u Hrvatskoj, njegovim motivma za bavljenje ovim poslom,o planovima u narednom periodu, te mogućnosti suardnje s vodećim europskim proizvođačima čajeva.

 

Za početak možete li nam u najkraćem predstaviti Vaše Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i što Vas je najviše motiviralo da se bavite ekološkim uzgojem ljekovitih biljaka?

OPG Toka Davor bavi se ekološkim uzgojem ljekovitog bilja na površini od 4 hektara. S uzgojem ljekovitog bilja započeli smo 2009. godine i ove godine završava prelazno razdoblje kada, sukladno zakonu trebamo dobiti i svoju ekološki numerirani certifikat. Krenuli smo s uzgojem matičnjaka, pa je slijedio bijeli sljez.U 2010. godini počeli smo  uzgajati i steviu, prirodni zaslađivač 30 puta slađi od rafiniranog industrijskog šećera. Nakon toga slijedio je uzgoj crnog sljeza te mente a ove godine posadili smo i ekološki uzgojili domaći bijeli luk- češnjak i timijan (thymus vulgaris). Kako se vremenom ukazala potreba, a u dogovoru sa svojim kupcima, za njih smo započeli i prikupljanje i otkup samoniklog ljekovitog bilja.

Za kojim Vašim proizvodom postoji najveća potražnja na tržištu?

Što se tiče hrvatskog tržišta, bilo da se radi o domaćim potrebama ili o plasmanu prema inozemstvu tu još ima puno stvari koje nisu definirane do kraja, iako su, realno i potrebe i mogućnosti evidentne.Započeta je suradnja s drugim ekološkim proizvođačima, npr uzgajivačima crnih svinja, te prema vanjskom tržištu s vodećim  evropskim proizvođačem čajeva.  Od biljaka koje uzgajamo podjednak je interes za sve i zapravo tom logikom i uvodimo nove biljke u uzgoj osluškujući potrebe tržišta.

Jeste li zadovoljni dosadašnjim rezultatima u ozgoju ljekovitog bilja i proizvodima koji iz toga nastaju?

Čovjek u svom radu i u uspjehu i u nuspjehu treba priznati zatečeno stanje i težiti ka boljem, uvjek podizati letvicu na više. Mi smo u uzgoj ljekovitog bilja krenuli iz ljubavi prema čovjeku i prirodi. Ljudi sve više dolaze k spoznaji da jedino suglasje s prirodom koja nas okružuje omogućuje opstanak u širem smislu riječi. Zadovoljstvo u poslu a prije svega strast prema poslu kojeg radiš siguran je put ka uspješnosti.

Koji su Vam planovi u narednom razdoblju, odnosno mislite li širiti uzgojni i proizvodni asortiman?

Što se planova tiče tu je prije svega destilacija mente i timijana i tu se nadamo pozitivnom rješenju natječaja od strane Ministarstva obrta i poduzetništva, a o uvođenju novih vrsta ljekovitih biljaka u ekološku proizvodnju odlučit ćemo nakon ljetne stanke što ovisi o rezultatu razgovora koji su dogovoreni.

Za više informacija pogledati  na www.opg toka. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code