VLADIKA BOJOVIĆ: PATRIJARHA I MITROPOLITA KAO ZEČEVE IZ ŠEŠIRA NA CETINJU SU IH IZVUKLI ISPOD ĆEBETA

VLADIKA BOJOVIĆ: PATRIJARHA I MITROPOLITA KAO ZEČEVE IZ ŠEŠIRA NA CETINJU SU IH IZVUKLI ISPOD ĆEBETA

5. rujna, 2021.

 

Izmišljotine i neistine pojedinih istoričara iz Srbije i njihovih istomišljenika u Crnoj Gori. Ali zaista najkrupnija je ta da je SPC stvarala Crnu Goru, pa da je to istina onda se sigurno ne bi zvala Crna Gora! Crnu Goru je stvarao i branio crnogorski narod, sada smo zaista srećni da je Crna Gora građanska država i da se ođe njeguje međunacionalni i međuvjerski sklad i teži se što skorijem prijemu u EU

Priredio: Franjo Dobrović

Vladika Crnogorske pravolsvane crkve Boris Bojović tvrdi da je Porfirije osramotio pravoslavlje.

„Jedan patrijarh i jedan mitropolit su sebi dozvolili da budu prebaćeni helikopterom jer ne smiju proći Crnom Gorom. To je sramno. Da ih pokrivaju ćebadima, da ih vade kao zeca iz šešira evo ga patrijarh, evo ga mitropolit, to nijedan ozbiljan čovjek, akamoli arhijerej sebi ne bi dozbolio…“ izjavio je za TV Cetinje u nedjelju 5. rujna.

„Kad krenete silom dobijete silom“, poručio je vladika Bojović.

Cetinje je poslalo jasnu poruku. Crnogorci su shvatili da će se mnoge stvari promijeniti kada su u pitanju odnosi države, naroda i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Pevač četničkih pjesama

„Međunarodna je zajednica mogla spriječiti mnoge sukobe i nesreće, a ne samo one izazvane raspadom SFRJ. Kod nas ima jedna krilatica: “Evropa se pravila gluva, svako svoje interese čuva”. Tako je bilo pred pohod Osmanskih sila na Crnu Goru i kada je knjaz Danilo tražio pomoć od evropskih sila i nije dobio ni odgovor.“

Od beogradskih historičara i analitičara često se čuje kako je SPC stvorila Crnu Goru…

„Nijesu to jedine izmišljotine i neistine pojedinih istoričara iz Srbije i njihovih istomišljenika u Crnoj Gori. Ali zaista najkrupnija je ta da je SPC stvarala Crnu Goru, pa da je to istina onda se sigurno ne bi zvala Crna Gora! Crnu Goru je stvarao i branio crnogorski narod, sada smo zaista srećni da je Crna Gora građanska država i da se ođe njeguje međunacionalni i međuvjerski sklad i teži se što skorijem prijemu u EU.“, rekao je u ekskluzivnom razgovoru za portal Hrvatskog kulturnog vijeća.

Poznati pevač četničkih pjesama nastavlja tamo gdje su njegovi prethodnici stali. SPC je predvodnik velikosrpstva. Navodno se moli za mir, a upravo je ta njegova navodna molitva za mir u Cetinju dovela do ruba ratnog stanja.

Prorežimski srpski mediji pišu o pokušaju državnog udara. Procrnogporski mediji pišu o ponižavanju Crne Gore. Iz sata u sat situacija se pogoršava.

Policija baca suzavce

Crnogorska policija počela je rano jutros akciju razbijanja prosvjeda na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija tako što je na grupu prosvjednika na središnjem trgu bacila suzavac. Crnogorski mediji javljaju da su prosvjednici na policiju bacali kamenje i staklene boce, a bačen je i Molotovljev koktel. Ozlijeđene su četiri osobe. Na ulazu u Cetinje i dalje su barikade. Prosvjednici ne žele da patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije dođu u prijestolnicu. Blokiran je i smjer prema Budvi. U grad je stigao i crnogorski predsjednik Milo Đukanović. Prethodno je optužio Srbiju za ponižavanje Crne Gore i provođenje ekspanzionističke politike u regiji. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code